Animale de companieSpecia de pești de acvariu Puntius nigrofasciatus - află ce condiții au...

Specia de pești de acvariu Puntius nigrofasciatus – află ce condiții au nevoie

Peștele Puntius nigrofasciatus este o specie din Insula Ceylon care se adaptează destul de repede la condițiile de viață în captivitate, adecvate, în acvariu. Temperatura apei în acvariu trebuie să fie de 20-22 grade Celsius, duritatea apei de 4-6 grade DG, iar pH-ul de 7-8. Acvariul trebuie să fie destul de mare, acest pește are nevoie de spațiu unde să înoate și de multe plante acvatice printre care să se ascundă. Cele mai preferate plante sunt Fontinalis, Nitella și Myriophyllum. Adâncimea apei în acvariu este bine să fie destul de mare, de aproximativ 30 cm.

Specia este numită de acvariști ,,nigro˝ sau ,,Barbus nigrofasciatus˝ și este întâlnită mai ales în râurile care au cursul lent sau pâraie cu multă vegetație acvatică. În acvariu, acest pește poate fi ținut cu alte specii pașnice, cum sunt de exemplu: Hemigrammus ocelifer, Puntius conchonius, Puntius tetrazona sau Betta spendens.

Un exemplar adult Puntius nigrofasciatus poate avea lungimea corpului de cel mult 6,5 cm, în cazuri excepționale poate fi și de 7 cm. Corpul sau este puternic comprimat pe părțile laterale, are spatele înalt, este acoperit de numeroși solzi de dimensiuni mici, argintii pe margini. Coloritul este roz-gri, sau gălbui pe laterale, partea ventrală albicioasă, iar o particularitate a speciei este dată de cele trei sau patru dungi transversale de culoare neagră.

Prima dungă este chiar în dreptul ochilor, a doua dungă este în zona aripioarelor pectorale, a treia este la mijlocul înotătoarei dorsale, iar a patra este chiar în partea posterioară a înotătoarei anale. La acest pește înotătoarele sunt transparente, doar înotătoarea anală și aripioarele pelviene sunt negre. În perioada de împerechere masculul are coloritul mai viu, partea anterioară este predominant roșie, iar cea posterioară este neagră. Femela are în această perioadă un colorit palid, iar dungile negre transversale se văd mai bine, par mai intens colorate.

În perioada de reproducere temperatura apei din acvariu este indicat să fie mai ridicată, de 24-26 grade Celsius, duritatea apei mai mică de 4-6 grade DG, iar pH-ul de 7. Acvariul trebuie să fie de cel puțin 12-14 litri, iar apa bine filtrată. La această specie reproducerea are loc dimineața, ponta este depusă după cel mult 15 ore, femela expulzează cam 15-20 icre pe care masculul le fecundează imediat.

După ce icrele au fost depuse, acvaristul trebuie să îndepărteze toți peștii adulți din acvariu, deoarece în caz contrar aceștia pot mânca icrele. După aproximativ 2 zile embrionii sunt complet dezvoltați, apoi larvele pot fi observate cum stau lipite de plante sau de geamul acvariului.

După cel mult 4 zile larvele de pește încep să înoate și trebuie hrănite cu hrană vie și uscată fină, dar mai ales cu gălbenuș de ou fiert mărunțit foarte bine. Alevinii au lungimea de 1 cm și coloritul asemănător adulților abia după 20 de zile. Peștii Puntius nigrofasciatus ating maturitatea sexuală la vârsta 10-11 luni.

Video – Specii de pești de acvariu – Puntius nigrofasciatus:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.