Specii de papagali Eclectus roratus – atât de frumoși prin penajul lor deosebit

0
1405
Papagali Eclectus roratus

Papagalii Eclectus sunt atât de frumoși prin penajul lor deosebit în culori diferite la mascul și femelă, încât trebuie achiziționați în pereche ca păsări de colivie. Femela și masculul au penajul în culori diverse, ceea ce a determinat pe unii naturaliști să-i identifice initial ca fiind specii diferite. În ceea ce privește aspectul general, aceste păsări – fie masculi sau femele – au corpurile robuste, îndesate, cozile rectangulare și ciocurile mari, puternice.

Eclectus roratus, Foto: free-pet-wallpapers.com

Specia Eclectus roratus face parte din subfamilia Psittacinae. Denumirea sa științifică este Eclectus roratus.

După cum spuneam mai sus, între mascul și femelă apare un dimorfism sexual pus în evidență de coloritul penajului. Diferențele de culoare sunt vizibile, iar nuanțele vii, plăcute, deosebite. Femela are capul roșu, spatele albastru-cobalt-intens, partea exterioară a aripilor este roșie, cea interioară albastră, iar restul penajului brun-roșiatic. Masculul are penajul predominant verde-deschis, cu părțile laterale de sub aripi roșii și albastre, iar ciocul galben-portocaliu cu nuanțe roșii în partea superioară. La femelă ciocul este la fel de robust, cu mandibula de sus mare și ascuțită ca la mascul, dar coloritul lui este negru. Unele exemplare femele au coada în întregime neagră sau roșie cu marginile galbene. Picioarele sunt scurte, puternice, de culoare gri, iar degetele sunt prevăzute cu gheare tari, ascuțite, negre și curbate. Ochii sunt mari și rotunzi, au coloritul negru-roșiatic la mascul, iar la femelă irisul este gălbui. Deși sunt păsări mari, coada lor este destul de scurtă, iar aripile sunt lungi și rotunjite. Penajul este fin, lucios, iar coloritul impresionant. Zborul lor este scurt, sigur și la înălțimi nu foarte mari.

Citește și:  Papagalul Kakariki (Cyanoramphus novaezelandiae), o pasăre vioaie de ținut în casă
Eclectus roratus, femela, Foto: free-pet-wallpapers.com

Lungimea unui exemplar adult este de 35-45 cm, anvergura aripilor de 24-27 cm, iar greutatea de 360-500 g.

Papagalii Eclectus trăiesc în păduri dese, cu smochini și palmieri, din sud-estul Asiei, Noua Guinee, insulele Oceanului Pacific de Sud-Vest și regiunile din nord-estul Australiei. Acești papagali sunt foarte cunoscuți în lume, există zece subspecii care diferă prin coloritul penajului.

Acești papagali sunt foarte sociabili, iar strigătul lor este de forma unui ,,kar-kar-kar” ușor răgușit. Pot fi crescuți în captivitate, dar de preferat în spații largi, unde să aibă loc să zboare. Hrana lor constă din fructe, semințe, muguri, flori și fructe de pădure. Legumele și fructele trebuie să alcătuiască 60% din totalul de hrană, restul poate fi alcătuit din semințe. Dintre fructe cele mai indicate sunt: merele, perele, strugurii, smochinele, caisele, cireșele. În sălbăticie, papagalii Eclectus consumă și insecte, care le oferă necesarul de proteine. În captivitate, hrana lor trebuie să cuprindă mai ales legume ce au proteine vegetale.

Speranța de viață la papagalul Eclectus este de 40-50 de ani.

Video – Papagalul Eclectus, mascul: 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.