Sistemul imunitar la caini are rolul de a proteja corpul impotriva organismelor daunatoare din jur si substantelor care pot duce la aparitia unor boli si afectiuni mai mult sau mai putin grave. Viata animalului poate fi usor afectata daca nu ar exista acest sistem imunitar ridicat, deoarece prin caile respiratorii si nu numai (ex. deteriorarea pielii, a membranelor mucoase ale tractului digestiv de la lichide, hrana necorespunzatoare, obiceiul de a linge si mirosi alte animale ce pot fi bolnave sau obiecte contaminate) organismul poate fi infectat cu virusi, parazitii, bacterii, ciuperci care provoaca diferite infectii.
Sistemul imunitar are rolul de a depista astfel de organisme daunatoare si de a le neutraliza inainte ca ele sa afecteze corpul animalului. Totusi sunt cazuri cand acest lucru nu se intampla, in loc sistemul imunitar sa protejeze organismul, se intampla ca sa fie afectat si el si astfel se ajunge la consecinte suficient de grave, sanatatea cainilor este afectata. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest sistem de aparare al organismului este scazut si factorii care cauzeaza acest lucru sunt multi si diferiti, despre ei vom discuta in acest articol.
Medicii veterinari afirma ca exista doua cazuri in care sanatatea animalului poate fi afectata: cand sistemul imunitar este prea activ si astfel se ajunge la anumite boli ale sistemului imunitar si cand este subactiv si se ajunge la distrugerea lui. Sistemul imunitar este format din limfocite B, plasmocite (care aloca patru clase de anticorpi ce recunosc substantele straine sau antigenii in sange si celule si sunt implicate si in reactiile de hipersensibilitate sau alergii), din fagocite mononucleare (care distrug particulele straine din tesuturi si sange) si din celule albe (care secreta substanta bioactiva ce produce raspunsul imun si distruge celulele straine daunatoare organismului).
Sistemul imunitar la caini functioneaza bine cand el sesizeaza imediat ca celulele sanatoase au fost atacate de materii straine si incepe sa neutralizeze amenintarea. In acest caz avem un raspuns imun normal. Dar poate sa apara si cazuri (ex. corpul sufera de o infectie acuta, cancer sau administrarea de prea multe medicamente) cand organismul este afectat de raspunsul imun deoarece acesta se indreapta in mod indirect sau direct si impotriva organismului. Astfel apar bolile autoimune cand organismul sesizeaza si propriile celule ca fiind straine si prin reactia autoimuna poate distruge tesuturile propriului corp.
Factorii care duc la aparitia bolilor autoimune la caini sunt: sarcina la femele, absorbtia in antigenele proprii de molecule straine, functionare anormala a sistemul imunitar si disfunctii ale acestuia datorate unor antigene care apar in organism, factorii ereditari genetici, administrarea unor medicamente ce dau reactii secundare (butazolidon, fenobarbital, nitrofuran si altele), stresul, tulburarile hormonale, starile depresive si emotionale, sarcina falsa, cicluri anormale si alte tulburari de reproductie, ciuma, rujeola, leucemia, turbarea, afectiunile glandei tiroide, artrita reumatoida, boala Addison, diabetul zaharat, anemia congenitala, hepatita cronica, vitiligo, boala Graves, alopecia, bolile neurologice, bolile oculare, convulsiile, etc.
Primele semne care arata clar ca imunitatea cainelui este scazuta sunt: deteriorarea parului si a pielii, starile de apatie si depresie, starile de agresivitate fata de stapan, agravarea unor boli de care sufera animalul, lipsa poftei de mancare, tendinta de a sta intr-un loc intunecat, lipsa interesului pentru joaca si chiar de a se plimba.
Alimentatia corecta si anumite metode sau proceduri pot contribui la imbunatatirea sistemului imunitar la caini. Prin vaccinare se creste imunitatea la caini deoarece ea determina organismul sa produca anticorpi impotriva unor boli. Cele mai importante vaccinuri sunt cele impotriva hepatitei infectioase, bolii Carre si altele.
Nutritia echilibrata este foarte importanta, ea trebuie sa contina minerale si vitamine, dar si necesarul de glucide si grasimi. Cu ajutorul aditivilor indicati in hrana cainilor se combina nutrientii necesari acestor animale. Organismul cainelui are nevoie in special de vitamine (A, C, D, B, PP) si minerale (calciu, magneziu, fier, mangan, iod, zinc, seleniu).
Nu este bine sa se foloseasca medicamente de stimulare a sistemului imunitar decat la sfatul unui medic veterinar.
In farmaciile veterinare se gasesc diferite produse (pe baza de vitamine, minerale, oligoelemente, drojdie de bere) care consolideaza sistemul imunitar si sunt specifice pentru: cateii mici ce urmeaza sa fie vaccinati, cresterea sanatatii pielii si parului, prevenirea afectiunilor metabolice, imbunatatirea reflexelor, prevenirea bolilor de piele si combaterea anemiei si acoperirea pierderii de sange, imbunatatirea structurii firului de par, prevenirea bolilor respiratorii si afectiunilor tractului gastro-intestinal, cresterea numarului de bacterii ce sunt benefice pentru organism care ajuta la consolidarea rezistentei naturale a acestuia.
Deparazitarea de doua ori pe an este foarte importanta pentru cresterea sistemului imunitar. Plimbarile lungi pe jos in aer liber ajuta la intarirea organismului cainelui.