Animale de companieSindromul hemoragic sau boala hemoragică a iepurelui, o viroză contagioasă de natură...

Sindromul hemoragic sau boala hemoragică a iepurelui, o viroză contagioasă de natură infecțioasă

Boala hemoragica a iepurelui a fost descrisa pentru prima data in anul 1984 de care medicul Liu si colaboratorii sai, in China. Aceasta boala sau sindrom hemoragic este un tip de viroza contagioasa, infectioasa, care se manifesta prin nevroze hepatice si procese de coagulare intravasculara.

Boala hemoragica a iepurelui se caracterizeaza prin mortalitate ridicata, mai ales la iepurii care sunt la varsta de intarcare (acestia fiind mai receptivi la virus). Ea a fost depistata inainte de 1984 drept fiind o boala epizootica virala pe care au numit-o in anul 1980 sindromul iepurelui gri european. In Romania sindromul hemoragic la iepurii domestici a fost observat abia in anul 1989.

Boala apare doar la iepurii salbatici si domestici, atat la masculi cat si la femele, indiferent de varsta lor. Este provocata de un virus care face parte din familia Caliciviridae, genul Calicivirus. Acesta are dimensiunea de 40 nm si nu se cultiva pe oua embrionare, culturi de celule.

Infectia se extinde destul de usor pe cale digestiva, prin contact direct intre animalele bolnave si cele sanatoase. Dupa infectare, virusul afecteaza intestinul subtire, limfocitele splenice, ficatul animalului bolnav, iar apoi ajunge in materiile fecale si se elimina din organism.

In stadiu de incubatie de 12-72 de ore este posibil sa nu apara simptome clare ale bolii. Abia dupa aceasta prima faza, animalul incepe sa prezinte semne clinice care sunt observate destul de usor de crescatorul de animale.

Boala poate fi supraacuta, acuta sau subacuta.

  • Simptomele in faza supraacuta nu sunt vizibile si animalul moare inainte ca proprietarul sa descopere boala.
  • In forma acuta a bolii apare: anorexie, apatie, tahipnee, jetaj spumos hemoragic, hipertermie, hemoragii nazale, convulsii, pareze, torsiune laterala a capului. De regula animalele mor in 50-90% din cazuri.
  • In faza subacuta apar simptome de: apatie, coloratie subicterica a mucoasei conjunctivale, anorexie si moartea animalului.

In cazul bolii hemoragice a iepurelui apar leziuni la nivelul ficatului (acesta este decolorat), splinei (care este congestionata si de 2-3 ori mai mare), rinichilor (sunt de culoare inchisa), mucoasei intestinale (este inflamata) si pulmonului (este congestionat si prezinta hemoragii).

In stabilirea diagnosticului medicul veterinar va face hemaglutinarea cu extract de splina si ficat. De asemenea, el va aplica o serie de teste microscopice, histopatologice si imunopatologice.

Boala nu se poate trata insa se poate preveni prin vaccin. Iepurii trebuie vaccinati incepand de la varsta de 4-5 saptamani. Un astfel de vaccin este Hemovirovacul, foarte bun pentru orice rasa de iepure. Se administreaza sub forma de ser intramuscular sau subcutanat, in doza mica de 0,5 ml.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.