Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune cinci retete de checuri.
1. Reteta de chec cu vanilie si cacao reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru checul cu vanilie si cacao sunt urmatoarele:
- 100 grame margarina pentru prajituri;
- 150 grame zahar;
- un plic cu praf de copt;
- un plic cu zahar vanilat;
- 100 grame faina;
- o lingura cacao;
- doua oua;
- sare;
- zahar pudra pentru pudrat.
Modul de pregatire pentru reteta de chec cu vanilie si cacao va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati ingredientele pana la omogenizare;
- Extrageti 50 grame din compozitie pe care o amestecati cu cacao;
- Adaugati compozitia de vanilie intr-o tava tapetata, in centrul ei continuati cu compozitia de cacao;
- Coaceti checul pana cand testul scobitorii iese pozitiv;
- Serviti-l pudrat cu zahar pudra.
2. Reteta de chec mozaic reprezinta un desert delicios pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru doisprezece felii de chec mozaic sunt urmatoarele:
- patru oua;
- cinci linguri de zahar brun;
- cinci linguri de ulei;
- un plic de zahar vanilat;
- 100 grame alune de padure;
- 100 grame rahat;
- cinci linguri de faina;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chec mozaic va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost pregatita. Bateti galbenusurile bine pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi maresc volumul, adaugati zaharul brun si zaharul vanilat, continuati sa amestecati pana cand cristalele de zahar nu se mai simt in compozitie. Adaugati uleiul si mixati pana la omogenizare. Inglobati treptat cu ajutorul unei linguri spuma de albus pregatita anterior, amestecand cu grija de sus in jos pentru a nu distruge in totalitate textura aerata a blatului, textura ce va conferi volum checului;
- Alegeti pentru acest preparat alune de padure decojite, prajite, nesarate si nearomatizate. Dati alune prin blender de doua – trei ori pentru a le pastra mai mari;
- Sectionati rahatul in cubulete, apoi treceti-l prin faina;
- Amestecati faina cu alunele de padure macinate, apoi adaugati compozitia peste crema de blat pregatita asa cum v-am descris anterior. Amestecati energic pentru a evita formarea de cocoloase, pana cand toate ingredientele sunt bine integrate in compozitie;
- La final inglobati rahatul sectionat in cubulete si trecut prin faina, amestecati cu grija de sus in jos pana cand acesta este complet integrat in compozitie;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o forma de chec pe care o ungeti cu unt sau ulei si o tapetati cu faina sau hartie de copt. Adaugati in tava compozitia de blat pregatita anterior. Nivelati checul in asa fel incat sa acopere intr-un strat de grosime egala intreaga suprafata a tavii;
- Cand cuptorul s-a incins suficient, introduceti checul si lasati-l sa se coaca la foc potrivit de circa 160 de grade Celsius timp de trei sferturi de ora. Inainte de a opri focul faceti testul scobitoarei, introduceti o scobitoare in centrul blatului, extrageti scobitoarea si inspectati-i suprafata, daca aceasta prezinta urme de aluat, inseamna ca blatul nu este gata si mai trebuie sa stea la cuptor, iar focul trebuie redus la minim pentru a evita arderea prajiturii. Opriti focul numai in momentul in care odata scoasa din blat scobitoarea prezinta o suprafata perfect uscata, fara nici cea mai mica urma de aluat;
- Lasati checul sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din exterior se face in mod treptat, iar checul nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca;
- Cand s-a racit suficient scoateti checul din tava indepartandu-i intai marginile, apoi lasati-l sa se raceasca in totalitate;
- Sectionati checul in feliute de grosimi egale si serviti-l alaturi de o cana de lapte, o ceasca de cafea sau o cana de ceai in functie de preferinte.
Checul mozaic are un aspect extrem de interesant si este foarte gustos, va recomandam sa il incercati si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand simtiti nevoia unui desert pregatit in casa, desert care de cele mai multe ori este mult mai gustos si mai sanatos decat orice preparat de acest gen pe care il puteti achizitiona cu usurinta din supermarket-uri sau cofetariile clasice.
3. Reteta de chec colorat reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: jumatate de ora.
Timp de coacere: patruzeci de minute.
Pret estimativ pentru o portie: doi lei.
Ingredientele necesare pentru doua portii de chec colorat sunt urmatoarele:
- 100 grame zahar brun;
- 100 grame unt;
- doua oua;
- 100 ml lapte;
- 200 grame pesmet alb;
- colorant alimentar;
- doua linguri de cacao;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de chec coloratva este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti compozitia, impartiti-o in doua parti egale, una din parti colorati-o cu ajutorul colorantului alimentar, cealalta jumatate colorati-o cu cacao;
- Adaugati intr-o tava tapetata compozitia colorata, iar deasupra acesteia compozitia de cacao;
- Coaceti checul pana cand testul scobitorii iese pozitiv;
- Lasati checul sa se raceasca, apoi sectionati-l in feliute de grosimi egale.
4. Reteta de chec cu ciuperci reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru checul cu ciuperci sunt urmatoarele:
- 200 grame ciuperci;
- o ceapa;
- 125 grame cascaval;
- doua oua;
- o legatura de marar;
- 100 grame faina;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de chec cu ciuperci va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa si ciupercile;
- Amestecati toate ingredientele pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Coaceti checul pana cand testul scobitorii iese pozitiv;
- Serviti checul ca aperitiv.
5. Reteta de chec din paine cu verdeata va prezinta un preparat inedit pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru checul din paine cu verdeata sunt urmatoarele:
- doisprezece felii de franzela;
- 800 grame de sunca;
- 400 grame de cascaval;
- opt fire de ceapa verde;
- opt oua;
- patru fire de patrunjel;
- patru fire de marar;
- 120 ml de lapte 3.5% grasime;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de chec din paine cu verdeata va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Inmuiati putin feliile de franzela in lapte, apoi taiati-le in cubulete;
- Taiati sunca in cubulete de dimensiuni egale;
- Taiati cascavalul tot in cubulete;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, taiati-o in rondele subtiri;
- Spargeti ouale, bateti-le bine cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza;
- Spalati verdeata (patrunjelul si mararul), lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o forma de chec pe care o ungeti cu unt sau ulei si o tapetati cu faina sau hartie de copt achizitionata din comert;
- Puneti intr-un vas incapator painea, sunca, ceapa verde si verdeata (patrunjelul si leusteanul). Amestecati cu grija pentru a nu distruge ingredientele. Adaugati ouale batute cu un praf de sare anterior, condimentati cu sare si piper si amestecati din nou pana cand preparatul se leaga bine;
- Adaugati compozitia in tava de chec pregatita asa cum v-am descris anterior cand cuptorul s-a incins bine, apoi introduceti preparatul la copt la foc potrivit timp de jumatate de ora;
- Inainte de a opri focul introduceti o tepusa din lemn in interiorul checului, extrageti tepusa si inspectati-i suprafata. Daca observati ca suprafata sa este umeda, lasati checul sa se coaca in continuare, reduceti focul pentru ca acesta sa nu se arda;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata tepusei este perfect uscata;
- Lasati checul sa se raceasca in cuptorul incins cu usa deschisa. In acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din exterior se face treptat si checul nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca;
- Sectionati checul in felii de dimensiuni medii de indata ce s-a racit in totalitate. Asezati checul pe un platou si serviti-l cu ceapa verde sau usturoi verde.
Checul din paine cu verdeata se serveste ca aperitiv la masa de pranz sau la cea de seara, deasemenea el poate fi servit in cadrul oricarei mese festive pe care o organizati in familie sau alaturi de prieteni dragi. Va recomandam sa incercati acest preparat pentru ca in mod sigur il veti indragi si il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
Va dorim: Pofta buna!