Rase de câini de vânătoare – Lundehund, una din cele mai rare rase de câini din lume

0
973
Lundehund, Foto: free-pet-wallpapers.com

Rasa Lundehung este de origine din Norvegia și a fost specializată pe vânătoarea de păsări. Este considerată una din cele mai rare rase de câini din lume și apreciată pentru faptul că are o mare capacitate de a vâna păsările marine cu cioc mic, care trăiesc de-a lungul coastelor Mării Nordului. Se strecoară cu dibăcie printre crevasele de stânci și poate ajunge destul de rapid și ușor la cuiburile de păsări inaccesibile pentru om. Apucă pasărea cu botul și apoi o aduce încă vie stăpânului.

Rasa de câini Lundehund, Foto: free-pet-wallpapers.com
Rasa de câini Lundehund, Foto: free-pet-wallpapers.com

În prezent rasa Lundehung este folosită ca animal de companie, sunt în jur de 1500 de exemplare în toată lumea. Fiind o rasă care a apărul în secolul al XVII – lea se înțelege că este foarte veche și acest lucru a făcut să fie oarecum modificată prin încrucisări cu alte rase de câini și astfel aspectul său îmbunătățit. Principalele caracteristici ale acestui tip de câine norvegian sunt cele care arată că este un animal de vânătoare foarte bun: inteligența, rezistența la alergare, independența, viclenia, energia, agilitatea. Acest lucru îl face potrivit pe acest câine pentru a participa la concursuri sportive de acest gen.

Ca aspect general, câinele Lundehung se aseamănă cu rasa Spitz, este frumos, are blana bogată și deasă, de culoare variabilă, roșcată, cafenie, mereu în combinație cu alb. Interesant la această rasă este faptul că are câte 6 degete la fiecare picior, deci în total 24 de degete. Acest lucru îl face unic între rasele de câini care există. De asemenea, acest animal are o mare flexibilitate a încheieturilor, ceea ce îl face un bun alergător. Standardul rasei are înălțimea la greabăn de 32-38 cm și greutatea de 6-7 kg.

Citește și:  Cum să construiți un adăpost confortabil pentru un câine de pază

Corpul unui câine Lundehung este robust, spatele drept, iar coada este destul de mare, acoperită cu păr lung. Capul este bine proporționat față de corp, craniul este rotunjit, botul de lungimea medie și ascuțit, iar dinții bine dezvoltați. Urechile sunt de formă triunghiulară, bine acoperite de fire de păr scurte și ținute în poziție verticală. Ochii sunt migdalați, expresivi, au irisul de culoare maronie-gălbuie. Membrele anterioare sunt drepte și de lungime medie iar cele posterioare sunt mai dezvoltate, sunt puternice și au coapsele musculoase.

Câinele Lundehung este ușor de crescut, nu necesită îngrijiri speciale, blana sa trebuie periată o data pe săptămână pentru a fi menținută curată. Pe cap este mai scurtă, dar pe corp și mai ales pe spate firele de păr sunt mai lungi și se pot încâlci mai usor. Sănătatea acestui câine este în general bună, dar trebuie vaccinat la timp. Poate suferi de boli virale, deci este bine să fie vaccinat pentru a fi protejat de anumite virusuri: rabic, parvovirus și altele. De asemenea este indicat să fie deparazitat în fiecare an. Hrana sa trebuie să fie specială pentru câini, iar rația de 200 g pe zi. Foarte important este să nu consume grăsimi animale deoarece acestea, în exces, îi pot provoca diaree. Această rasă este predispusă la gastroenteropatie, caz în care are nevoie de o dietă specială pentru a putea absorbi elementele nutritive din mâncare.

Speranța de viață la câinele Lundehung este de aproximativ 15 ani.

Video – Rasa de câine Lundehung: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.