Animale de companieRasa de câini de vânătoare Drentse Patrijshond - un animal de companie...

Rasa de câini de vânătoare Drentse Patrijshond – un animal de companie de talie medie

Unul din cei mai buni caini de vanatoare este Drentse Patrijshond. Acest animal de companie este cunoscut si cu numele de Drent sau Dutch partridge dog si este de origine din Olanda. Are calitati ideale de caine de vanatoare, stie sa mentina contactul cu vanatorul, sa-i asculte comenzile, sa gaseasca rapid prada si sa-si astepte stapanul sa se apropie de ea.

Acest caine are un temperament entuziast si calitati mostenite de animal de lucru si vanatoare. Daca este si antrenat in acest sens de la varsta frageda, performantele sale sunt impresionante, el fiind si un caine foarte inteligent.

Se considera ca rasa ar proveni din cainele spaniol Spioenen, o rasa crescuta in sec. al XVI-lea. Inca de la inceput a fost folosit drept caine de vanatore in provincia Drenthe din estul Olandei. Aceasta este si explicatia ca rasa a fost denumita Drentse Patrijshond. In anul 1943 rasa Drentse Patrijshond a fost recunoscuta oficial in Olanda ca fiind unica.

Ca aspect general cainele Drentse Patrijshond este de talie medie, are inaltimea la umar de 55-63 cm si greutatea de 22,5 kg. In general femela este mai mica decat masculul, ea poate avea inaltimea corpului de cel mult 55-60 cm.

Corpul este puternic, bine proportional, musculos si de forma aproximativ dreptunghiulara. Craniul este mare si usor arcuit, botul destul de scurt comparativ cu acesta, iar nasul maro. Ochii sunt mari si migdalati, au irisul de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt mari, cu marginile rotunjite, bine acoperite de par lung ondulat si purtate in jos, atarna pe partile laterale ale capului.

Drentse Patrijshond
Drentse Patrijshond

Obrajii sunt largi, buzele subtiri, dintii puternici, iar muscatura in foarfeca. Capul este bine proportional fata de corp, iar gatul este puternic si destul de scurt. Umerii sunt lungi si oblici, spatele drept si coapsele inclinate. Pieptul este lung si bine dezvoltat, iar membrele musculoase si puternice. Labele sunt ovale, au degetele bine arcuite si puternice. Coada este lunga, are partea de jos putin curbata.

Cand animalul este agitat isi misca coada in cerc, nu isi tine niciodata coada purtata spre spate. Corpul este acoperit de fire de par dese care alcatuiesc o blana usor ondulata, iar coloritul ei poate fi un amestec de maro si alb, cu pete sau desene diverse. Pe cap predomina nuanta maro, urechile fiind intotdeauna de aceasta culoare.

Cainele Drentse Patrijshond este si un animal de companie excelent. Avand un temperament energic, un nivel de activitate ridicat, este bine sa fie crescut la o casa in mediu rural. De asemenea are nevoie de un stapan activ care sa-l dreseze de mic si sa ii dea multa importanta, sa-l ia cu el in activitatile pe care le realizeaza in timpul liber. Este un caine perfect pentru vanatoare, rezistent, energic, entuziast, vioi si muncitor. Are capacitatea de a depista rapid prada, de a o pazi sa nu scape si de a-si astepta stapanul sa ajunga la ea.

Se adapteaza usor la orice tip de teren fie si foarte accidentat, alearga fara a obosi imediat atat pe teren cat si in apa inotand. Este loial, afectuos, ascultator stapanului, inteligent si destul de sensibil. Daca este dresat corespunzator poate fi un caine de familie ideal. Blana sa trebuie periata o data pe saptamana, in rest cainele nu este pretentios si nu este sensibil la boli. Nu este predispus la probleme de sanatate in cursul vietii.

Speranta de viata la cainele Drentse Patrijshond este de 12-15 ani.

Video – Rase de caini de vanatoare – Drentse Patrijshond:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.