Rase de câini de pază și vânătoare Schipperke – de origine din Belgia

0
1126
Rase de câini de pază și vânătoare Schipperke - de origine din Belgia

Schipperke este o rasă de câini de vânătoare, de origine din Belgia. Numele de Schipperke înseamnă în flamandă ,,căpitan de vas” și a fost ales deoarece în trecut acest câine era folosit pentru paza navelor sau bărcilor ancorate la mal de marinari. De asemenea, câinele Schipperke era folosit de localnici la prinderea șoarecilor și șobolanilor din zona de coastă. Alte nume ale acestei rase sunt: ,,mica vulpe neagră”, ,,micul diavol negru” și ,,diavolul tasmanian”.

Standardul acestei rase a fost recunoscut pentru prima dată în Belgia, în anul 1888, la Clubul de câini Schipperke (fondat în același an), deși câinele era crescut din secolul al XV-lea. Rasa a fost introdusă în Marea Britanie și SUA în anul 1887.

Câinele Schipperke are corpul mic, îndesat, iar capul ca la vulpe. Masculul are înălțimea la greabăn de 30-34 cm și greutatea corpului de 5-8 kg. Femela este mai mica, are înălțimea la greabăn de 30-32 cm și greutatea corporală de 3-5 kg.

Acest câine are capul bine proporționat față de corp, craniul bine dezvoltat, botul destul de scurt, stopul bine marcat, buzele subțiri și negre, dinții bine dezvoltați, cu mușcătura în foarfece. Ochii sunt mici, migdalați, au irisul de culoare maro-închis. Urechile sunt mobile, de fomă triunghiulară, ținute ridicate. Gâtul este musculos, puternic, datorită părului abundent care îl acoperă pare foarte voluminos, iar în partea de sus este ușor arcuit. Spatele este larg, lungimea sa este aproximativ egală cu înălțimea la greabăn.

Linia spatelui este dreaptă, partea posterioară este largă și scurtă, crupa lată, pieptul drept până spre coate, iar coastele bine arcuite. Membrele anterioare sunt verticale și paralele (indiferent din ce parte sunt privite), iar coatele se află la jumătatea lungimii de la sol la greabăn. Umerii sunt bine înclinați, coatele puternice, picioarele mici și rotunde, au degetele arcuite prevăzute cu unghii puternice, scurte și de culoare neagră.

Citește și:  Ragdoll sau papusa de carpa - una din cele mai noi rase de pisici răspândită în SUA și Europa
Schipperke
Schipperke

Membrele posterioare sunt mai dezvoltate ca cele anterioare. Pielea este acoperită cu fire de păr groase, rezistente și fire de subpăr moi, mai subțiri și scurte. Acestea alcătuiesc o blană cu păr abundent, cu rol de portecție impotriva frigului. Coloritul poate fi negru, uneori firele de subpăr sunt gri-închis.

Schipperke este un câine rustic, solid alcătuit, perfect pentru pază deoarece este plin de energie, agil, neobosit, curios să știe tot ce se întâmplă în jurul lui și distant cu străinii. Poate fi folosit și ca animal de companie deoarece este blând, jucăuș și prietenos cu copiii, devotat familiei din care face parte. Are tendința de a fi băgăcios și vigilent, de aceea descoperă imediat vreun intrus sau animal dăunător (șoarece sau șobolan).

Acest câine plin de viață și mereu în alertă este folosi în prezent mai mult pentru pază și ca animal de companie. Energia lui inepuizabilă dar și caracterul încăpățânat il face să analizeze întâi comenzile date de stăpân și apoi să le execute. Trebuie dresat de la vârstă fragedă, iar educația este bine să fie blândă pentru că este foarte inteligent, brutalitatea trebuie exclusă.

Schipperke este un câine independent de aceea trebuie să fie învățat să socializeze de mic cu oamenii și alte animale din jur. Latră tare, este atent la orice mișcare din jur, astfel poate fi un paznic foarte bun al casei, care iși va atenționa stăpânul imediat dacă observă că ceva nu este în regulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.