Animale de companieAkbash, află care sunt caracteristicile acestei rase de câini de pază

Akbash, află care sunt caracteristicile acestei rase de câini de pază

Despre rasa de caini Akbash se cunosc multe legende, insa referitor la originea sa se presupune conform unei teorii ca ar descinde din cei mai vechi caini din lume care mai exista. Numele de Akbash inseamna in limba turca ,,capul alb” si face referire la blana alba si frumoasa care acopera tot corpul acestui caine. Printre stramosii acestui caine se afla rasele de Ogari si Mastiff.

Rasa de caine Akbash era folosita de pastorii din Turcia drept caine de paza la stane, inca din vremuri de demult cand stramosii acestuia au fost adusi in aceasta tara de calatorii orientali. Prin coloritul sau alb cainele are un avantaj foarte mare in turma de oi, unii spun ca ar fi ,,deghizat” sa pacaleasca animalele de prada ca ar fi si el o oaie si sa pastoreasca si mai bine turma. Aceasta rasa de caine alb a fost crescuta in Turcia de acum mai bine de 1000 de ani. De asemenea rasa a ajuns si in SUA si este folosita drept caine de paza pentru casa sau pentru cirezile cu vite.

Cainele Akbash a fost recunoscut ca rasa abia in anul 1999. Are copul mare si puternic, cu inaltimea la umeri de 71-86 cm si greutatea de 39-64 kg. In functie de aspectul blanii se disting doua tipuri ale acestei rase: primul este din zonele mai calde si are blana alcatuita din fire de par de lungime medie si drepte, iar al doilea apare in zonele mai reci si are blana formata din fire de par groase, lungi si ondulate.

Indiferent de tipul de blana cert este ca ea necesita ingrijire in mod regulat, trebuie sa fie pieptanata de 2-3 ori pe saptamana si uneori taiata. Capul este mare are urechile in forma de V, botul lung si robust, nasul negru, ochii mari si expresivi, au irisul de culoare caprui si ii creaza o privire inteligenta si senina.

Akbash
Akbash

Avand in vedere caracterul sau puternic si atitudinea de lider care erau necesare atunci cand era folosit la paza turmelor de atacul animalelor de prada, se intelege ca rasa Akbach este dificil de dresat. Acest caine are instinctul de a conduce atat animalele cat si oamenii, de aceea oricat de mult si de bine ar fi dresat la un moment dat uita tot ce a invatat si preia conducerea, isi arata dorinta de a fi ascultat si de a-si ,,spune” punctul sau de vedere.

Ca animal de companie cainele Akbash nu poate fi tinut prea mult timp in apartament si mai ales fara sa faca nimic. El este un caine obisnuit sa isi petreaca timpul in aer liber, sa alerge, sa se bucure de natura de cate ori are ocazia. Daca este tinut prea mult timp inchis in casa devine deprimat si intra intr-o stare de letargie, cu siguranta va fi nefericit.

Fata de copii este bine sa fie tinut la distanta atat timp cat acestia sunt mici, deoarece cainele are tendinta de a domina, iar daca nu poate face acest lucru cu stapanul care este destul de ferm in ceea ce ii ordona sa faca, va incerca sa isi manifeste dorinta de lider fata de ceilalti din familie. Cainele trebuie sa fie dresat de la varsta frageda, pentru ca astfel va invata mai usor toate comenzile. Fiind un caine de paza foarte important este sa faca miscare, sa fie activ, atat pentru psihicul sau cat si pentru a-si mentine corpul sanatos.

Acest caine extraordinar de frumos este potrivit ca animal de companie pentru familie, dar mai ales drept caine de paza a acesteia.

Video – Rase de caini – Akbash:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.