Părinți și copiiPrincipalele motive să-ți convingi copilul să mănânce roșii

Principalele motive să-ți convingi copilul să mănânce roșii

Roșiile sunt bogate în nutrienți esențiali pentru sănătate, au vitamine, minerale, fibre, licopen cu proprietăți antioxidante. Roșiile pot fi introduse în alimentația familiei, în salate, sosuri, piureuri, ciorbe, sosuri. Merită să-ți convingi copilul să mănânce roșii deoarece acestea au multe beneficii pentru sănătate.

Salata de roșii

Părinții pot adăuga roșiile în salate și în sandvișuri delicioase. Roșiile sunt gustoase și valoroase, au nutrienți care mențin sănătatea organismului. Ele conțin vitamine (A, B, C, E, K, PP), fier, iod, seleniu, magneziu, zinc, fosfor, mangan. Roșiile au proprietăți alcaline, diuretice, mineralizante, vitaminizante, antivirale, antiinfecțioase, diuretice.

Prin consmul de salată de roșii se detoxifică organismul și se întărește imunitatea acestuia. În salată se pun roșii, puțină sare, ulei de măsline și câteva frunze de busuioc. Aceste frunze oferă o aromă plăcută la salată și o serie de beneficii: elimină oboseala, stresul, tensiunea acumulată, calmează stările de nervi, durerile și problemele digestive.

Pentru copii este bun și sucul de roșii care se bea proaspăt și care poate fi și mai gustos dacă în el se adaugă și puțină sare, câteva frunze de mentă, busuioc, cimbrișor, tarhon.

Roșiile oferă multe beneficii organismului:

  • Ajută la vindecarea corpului, la creșterea imunității
  • Combat intoxicațiile, anemia, ajută la purificarea sângelui
  • Previn bolile cardiovasculare, cresc nivelul de globule roșii din sânge
  • Calmează enteritele, afecțiunile digestive
  • Ajută la buna funcționare a organismului prin aportul de vitamine și minerale.

Licopenul din roșii

Licopenul este un antioxidant puternic, anticancerigen. O cantitate de 100 g de roșii conține 1-7 mg de licopen. Licopenul se absorbe rapid în tractul gastrointestinal, mai ales dacă se consumă salată de roșii în care s-a pus și o lingură de ulei de măsline.

Beneficiile licopenului pentru organism:

  • Curăță organismul de toxine, combate infecțiile fungice
  • Ajută în reducerea inflamației rinichilor, inhibă creșterea carcinomului și previne disfuncțiile renale, nefrotoxicitatea, neuropatia diabetică
  • Îmbunătățește vederea și previne cataracta indusă de stresul oxidativ, inhibă procesele degenerative din epiteliul pigmentar care pot duce la degenerescența maculară la bătrâni
  • Întărește oasele prin faptul că reduce stresul oxidativ și inhibă procesele degenerative din celulele oaselor, astfel sistemul osos va fi mai puternic și mai sănătos
  • Repară leziunile măduvei spinării, are proprietăți antioxidante, restabilește bariera hemato-encefalică
  • Previne ateroscleroza, are rol în metabolismul colesterolului din sânge, întârzie progresia aterosclerozei prin aportul de antioxidanți
  • Are efect bun asupra inimii și asupra vaselor de sânge, previne dezvoltarea bolii Alzheimer
  • Are efect anticancer, ajută în lupta împotriva cancerului de prostată, deci roșiile trebuie să facă parte din alimentația bărbaților
  • Încetinește îmbătrânirea prematură a organismului pentru că este un excelent antioxidant natural care întârzie deteriorarea celulelor
  • Combate stresul oxidativ care poate cauza oboseală cronică și multe boli (precum cancer, boala Alzheimer, hipertensiunea arterială)
  • Întinerește pielea și crește rezistența părului.

Licopenul are efect antiviral, ajută în combaterea virusului papiloma uman (HPV) care este o infecție virală a tractului genital. Femeile care suferă de infecții cu HPV sau cancer de col uterin se recuperează mai repede dacă iau licopen (din roșii). De asemenea, licopenul combate infecțiile fungice, aftele, candidoza, infecțiile vaginale.

Supa de roșii

Supa de roșii este o mâncare foarte sănătoasă, are mulți nutrienți și ajută la menținerea greutății corporale în limite normale. Roșiile sunt suculente, dulci, conțin betacaroten, vitamine, potasiu, antioxidanți.

Supa de roșii este ușor de gătit și reprezintă un preparat excelent mai ales pentru copii. Nutriționiștii spun că supa de roșii este o alegere perfectă și pentru persoanele cărora le pasă de silueta lor, care vor să prevină obezitatea și să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Supa de roșii se consumă caldă sau rece, are nutrienți valoroși care cresc imunitatea corpului.

Supa de roșii – mod de preparare

La supa de roșii se folosesc următoarele ingrediente: 300 g roșii, o ceapă, 20 ml ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline, un morcov, o legătură de pătrunjel, frunze de busuioc verde, coriandru, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală roșiile, se pun în apă clocotită, se lasă să stea 5 minute, apoi se mută în apă cu gheață și apoi se curăță mai ușor de pieliță
  • Roșiile se taie în cubulețe mici sau medii
  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și apoi se călește în puțin ulei într-o tigaie antiaderentă, până ce va avea o culoare aurie
  • Se curăță morcovul, se spală, se taie cubulețe și se călește în uleiul cu ceapă
  • Se adaugă roșiile peste morcov și ceapă, se fierbe la foc mediu până ce roșiile lasă cât mai mult din sucul lor
  • Se mută compoziția într-o oală, se adaugă puțină sare și piper după gust, apoi o cană de apă, sau chiar două și se fierbe timp de 10 minute la foc mic
  • Se pune verdeața tăiată mărunt – pătrunjelul și busuiocul; se poate folosi și puțin coriandru
  • Supa obținută astfel se dă la blender, pentru a obține o cremă omogenă care apoi se servește caldă sau rece.

La un bol de supă se adaugă 5-7 crutoane.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.