Sarcină & BebePregătiri pentru când se va naște bebelușul, semne că ziua cea mare...

Pregătiri pentru când se va naște bebelușul, semne că ziua cea mare se apropie

Cand se va naste bebelusul si cum ne pregatim pentru ziua cea mare? Astazi, va puteti calcula usor data aproximativa a nasterii – insa pentru ca cel mai des bebe nu se conformeaza calculelor, asteptarea clipei in care isi va face venirea pe lume le poate stresa pe viitoarele mamici… Cu cat sarcina se apropie de termen, cu cat lungul drum se apropie de destinatie, cu atat mamica poate fi mai anxioasa si nelinistita: „daca bebe vine prea repede, cand nu ma astept?”, „daca bebe nu va vrea sa vina la timp?”…

Puteti afla cam cand se va naste bebelusul folosind calculatorul de sarcina: acesta calculeaza o data estimativa la care sarcina ajunge la termen – sarcina este evaluata la 40 de saptamani, incepand cu data ultimei menstruatii a femeii (data conceptiei este cu 2 saptamani de la data ultimei menstruatii). Insa adevarul este ca acest calcul este doar o estimare: putini bebelusi „asculta” de calculele acestea, iar travaliul se poate declansa inainte sau dupa. Majoritatea bebelusilor decid sa isi faca venirea pe lume la 10-14 zile inaintea sau dupa data aproximativa a nasterii, chiar mai mult!

Astfel ca apare intrebarea: cum ne pregatim pentru cand se va naste bebelusul, ce facem in aceasta ultima perioada, pana cand vine si ziua cea mare? Chiar cand aveti programata o nastere prin cezariana, travaliul poate debuta pe neasteptate! De aceea, multe mamici devin nerabdatoare, anxioase si preocupate de semnele debutului travaliului…

Cand se va naste bebelusul – semnele ca ziua cea mare se apropie

Nu cu mult inaintea nasterii, sanii viitoarei mamici secreta colostru – prima forma a laptelui matern. Insa aceasta schimbare nu inseamna ca sarcina este la termen: se poate intampla cu o luna, chiar mai mult inaintea nasterii!

Starea si nivelul de energie: spre sfarsitul nasterii, va simtiti deseori extrem de obosita; insa de multe ori, cu putin timp inaintea nasterii, puteti experimenta un val subit de energie.

Instinctul de cuibarire. Inaintea nasterii, viitoarea mamica va fi preocupata de pregatirea casei, a unui cuib pentru bebelus.

Angajarea – termenul se refera la faptul ca bebelusul coboara in regiunea pelviana, ceea ce va face sa repirati mult mai usor, insa sa resimtiti presiune crescuta asupra vezicii (nu mai este acum mult pana la nastere – intre 1 si 3 saptamani).

O mica pierdere in greutate este normala spre sfarsit: cam jumatate de kilogram.

Diaree.

Senzatie de sete intensa.

Pierderea dopului gelatinos (mai pot fi inca 2-4 saptamani pana la nastere), dilatarea colului uterin si aparitia unui mucus rozaliu.

Crampe si dureri de spate intense.

Ruperea apei – nu va asteptati sa fie un eveniment major: poate fi doar o mica prelingere (cand observati ruperea apei, este momentul sa va pregatiti si sa va anuntati medicul).

Contractii: invatati cum se pot deosebi contractiile autentice de contractiile Braxton-Hicks; este important sa va pastrati calmul si sa le observati evolutia; daca nu puteti sa va dati seama, este de preferat oricum sa mergeti la spital.

Pregatiri pentru cand se va naste bebelusul

Ce faceti, insa, in asteptarea clipei nasterii, cu ce va ocupati timpul, cum diminuati anxietatea normala a asteptarii? Ultima perioada a sarcinii poate fi destul de grea – insa in loc sa asteptati anxioasa si sa va petreceti tot timpul urmarind posibilele indicii ale travaliului, puteti sa va petreceti timpul cu pregatiri utile, care va pot ajuta sa parcurgeti ultima bucata de drum ramas.

Bagajul

Faceti din timp bagajul cu cele utile la maternitate: cu cat mai pregatita, cu atat mai bine! In afara de obiectele utile, puteti adauga in bagaj si lucruri ce va pot ajuta sa treceti prin travaliu (o fotografie draga, muzica relaxanta, un obiect drag, mingea de gravida, camera video, chiar un mic jurnal in care sa scrieti, daca veti putea, ceea ce traiti)! Vedeti ce va pune la dispozitie maternitatea si faceti bagajul luand acest lucru in considerare.

Planificari necesare

Faceti un plan pentru clipa declansarii travaliului: ce faceti la inceputul travaliului, pana la ajungerea in maternitate si cum ajungeti cel mai rapid la maternitate; insa nu uitati si de alte treburi ce trebuie facute, cum ar fi cumparaturile pentru casa – va trebui sa aveti rezerve de alimente, de scutece, de orice alte lucruri necesare in casa (nu veti ajunge prea usor la supermarket in primele zile).

pregatiri pentru bebe

Pregatirea pentru travaliu

Daca veti alege o nastere naturala, trebuie sa ganditi si sa planificati din timp ce puteti face de-a lungul travaliului; exersati metodele de respiratie, exersati pe mingea de gravida, aflati daca maternitatea va permite sa va miscati, sa faceti dus, sa ascultati muzica. In special, incercati sa constientizati faptul ca, desi aducerea pe lume a bebelusului este o clipa unica, ea vine si cu neplaceri concrete (murdarie, durere, epuizare, efectele medicatiilor). Cu cat stiti mai bine la ce sa va asteptati, cu atat va fi mai usor! Vorbiti cu partenerul si hotarati-va daca veti dori sa va asiste la nastere sau nu – prezenta sa poate fi o alinare si va poate sustine moralul sau, uneori, va poate inhiba (desi unele vorbe de incurajare pot face mult bine)…

Vorbiti cu medicul despre modul in care veti naste

Indiferent de metoda aleasa, discutati in prealabil cu medicul – in special despre interventiile ce ar putea fi necesare la nastere (de exemplu, epiziotomia inca se practica, desi nu este recomandata – informati-va despre procedurile ce ar putea fi necesare, pentru a nu fi socata pe moment). Discutati despre metodele de usurare a durerii, in special cele medicale si luati o decizie daca veti dori medicatii sau nu (insa poate sa se intample ca durerea intensa sa va faca sa va razganditi).

In plus, daca alegeti nasterea naturala, fiti cat se poate de constienta ca unele situatii ar putea necesita totusi o interventie cezariana, pentru a evita orice risc (faptul ca bebe a ajuns sanatos e cel mai important).

Alegeti un medic pediatru

Inainte de ziua nasterii, este bine sa va fi ales medicul care va avea bebelusul in grija. Puteti cere recomandari de la apropiati si de la medicul ce v-a ingrijit pe perioada sarcinii.

Petreceti timpul util!

In loc sa stati anxioasa in asteptarea clipei cand se va naste bebelusul, cedati instinctului de cuibarire: inainte de nastere, mamica va simti nevoia de a pregati un cuib frumos pentru micut. Asa ca faceti cumparaturi, alegeti trusoul, aranjati-i camera si lucrusoarele bebelusului, mentinandu-va astfel ocupata!

Petreceti timpul placut!

Sigur ca sunteti anxioasa, putin nervoasa si nerabdatoare! Pe de alta parte, a va petrece fiecare clipa in asteptarea momentului cand se va naste bebelusul va streseaza si mai mult! Si dat fiind ca in curand, nu va veti mai vedea capul de atatea treburi, incercati sa priviti ultima perioada de sarcina ca pe o sansa de a va odihni! Faceti plimbari relaxante, ascultati muzica, faceti bai caldute, uitati-va la filmele iubite…

Exersati!

Exersati tehnicile de respiratie invatate, tehnicile de meditatie si exercitiile pe mingea de gravida, ce va ajuta mult inaintea nasterii si chiar de-a lungul travaliului (se pare ca exercitiile pe mingea de gravida stimuleaza si angajarea bebelusului). Pentru a va relaxa si a mai diminua durerile, rugati-va partenerul sa va maseze usor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.