Casă și grădinăVița de apartament - planta cățărătoare care poate da viață grădinii tale

Vița de apartament – planta cățărătoare care poate da viață grădinii tale

Vita de apartament sau Cissus este o planta care se dezvolta foarte repede si care poate fi crescuta drept o planta cataratoare, putand fi folosita ca un paravan daca este lasata sa creasca pe un grilaj din impletitura. In acelasi timp, unele specii pot fi crescute ca plante curgatoare, fiind cultivate in ghivece suspendate. Orice metoda de cultivare are insa acelasi rezultat decorativ. Provine din Australia, America, Asia de est si Africa si este recunoscuta pentru adaptabilitatea la orice conditii. Infloreste vara, insa florile nu sunt atat de apreciate pe cat sunt frunzele, care au forma ovala, sunt zimtate pe margini si, asemeni vitei de vie, dezvolta carcei care se pot rasuci pe orice suport.

Vita de apartament alcatuieste, impreuna cu alte aproape 350 de specii, genul Cissus, care cuprinde si un numar foarte mare de hibrizi, iar acest lucru face posibila cultivarea lor in diverse moduri. Cissus discolor este cataratoare si poate ajunge chiar si la doi metri daca este lasata sa se dezvolte fara sa se intervina asupra lungimii ei. Provine din Java si Cambodgia si se deosebeste de celelalte specii prin frunzele colorate: pe partea inferioara sunt rosu spre brun, iar zonele reliefate delimitate de nervurile verzi sunt albe spre argintiu cu linii rosu-purpuriu.

Cissus rhombifolia este plina de carcei si are tulpini lungi si groase, acoperite de puf. Numele sau provine de la frunzele sale, care sunt formate din trei foliole in forma de romb. Cissus antarctica isi are originile in Australia si are frunze de un verde inchis, de dimensiuni destul de mari (lungime de 10 cm si latime de 5 cm).

In mediul natural, poate produce niste fructe negre, care nu sunt comestibile. Cissus quadrangularis se numeste asa pentru ca tulpinile sale au forma de patrulater si au pe lungime patru muchii proeminente. Este o planta agatatoare, originara din Somalia si Africa, si are frunze zimtate neregulat, de forma inimii.

Vita de apartament are nevoie de un substrat bazat pe pamant sau pe muschi-de-turba. Primavara si vara are nevoie de o temperatura de maximum 24º C si trebuie udata abundent, fara insa ca apa sa stagneze in ghiveci. Are nevoie de aer proaspat in permanenta si umiditate, care poate fi produsa ori prin stropirea zilnica a frunzelor cu apa, ori prin punerea ghiveciului intr-o tava plina cu pietris ud.

Cam de doua ori pe luna trebuie sa i se administreze un ingrasamant lichid, care sa fie amestecat cu apa cu care se uda. Perioada cea mai intensa de dezvoltare a plantei este cuprinsa intre lunile aprilie si august, cand are nevoie de multa apa. In mod obisnuit ar trebui sa stea undeva unde sa beneficieze de multa lumina, dar nu in soare, insa poate sa se adapteze si la conditii de lumina mai slaba.

Vița de apartament
Vița de apartament

In cazul in care vita de apartament se cultiva ca o planta cataratoare, este bine sa fie introdus in ghiveci un grilaj de sustinere sau bete de care sa se sprijine, evitand astfel incalcirea tulpinilor sau cresterea lor neregulata. Pe de alta parte, daca se vrea sa fie cazatoare, carceii trebuie sa aiba un suport de care sa se prinda, iar tulpinile trebuie legate usor intre ele. Aceste suporturi trebuie schimbate cu altele de inaltime mai mare pe masura ce planta creste.

Cand primavara este pe sfarsite, dar si cand creste prea repede, ramurile trebuie scurtate. Toamna si iarna plantei trebuie sa i se asigure o temperatura minima de 7º C. Daca temperatura este mai mica, planta va avea de suferit: ii vor cadea frunzele, care inainte se vor decolora. Nu mai este nevoie de ingrasaminte si trebuie sa se ude astfel incat pamantul sa nu se usuce. Se poate transplanta primavara, dar numai daca radacinile s-au inmultit asa mult incat au ocupat tot recipientul.

Vita de apartament este rar atacata de paraziti, iar atunci cand se intampla acest lucru ei pot fi combatuti cu insecticide corespunzatoare. Atunci cand este in pericol, semnele se vad pe frunze. Atunci cand sunt ofilite si atarna, plantei ii e frig si trebuie mutata intr-un loc mai calduros.

Daca frunzele isi transforma culaorea din verde in maro si incep sa cada, atunci ii este prea cald (acest lucru se intampla si daca este lasata in soare). Atunci cand este udata prea des si cu prea multa apa, frunzele se pateaza. In cazul acesta ea nu mai trebuie udata pana cand pamantul nu devine din nou umed, iar apoi se reia procesul normal de udare. Daca este ingrijita asa cum trebuie, planta aceasta va trai multi ani, chiar si sase sau sapte si va muri in cele din urma de batranete.

Vita de apartament se poate inmulti prin insamantare, insa acest procedeu este posibil doar la anumite specii. Semintele se pun intr-un substrat amestecat cu cantitati egale de turba si nisip, lasand la suprafata o mana de nisip grosier si vor incolti in cateva saptamani. Dar de cele mai multe ori este folosita butasirea ca metoda de reproducere.

Primavara sau la inceputul verii se desprind butasi din capetele tulpinilor, se pune pe partea desprinsa praf rizogen si se pun butasii intr-un substrat din turba si nisip, acoperind ghiveciul cu un plastic. In 6-8 saptamani incep sa se formeze radacinile, moment in care butasii trebuie mutati in ghivece cu substrat pentru o planta adulta si trebuie lasati undeva unde este umed, aer proaspat si umbra, pana cand incep sa se dezvolte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.