Plante de apartament decorative: Saxifraga stolonifera, barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului

0
1013
Saxifraga stolonifera, Foto: gallery.cvetq.info
Saxifraga stolonifera, Foto: gallery.cvetq.info

Nenumaratele specii  (peste 300) ale genului  Saxifraga justifica felul in care imaginatia oamenilor, in timp, a asociat caracteristicile plantelor cu alte imagini din realitatea imediata, asa cum s-a intamplat si cu planta de apartament – Saxifraga stolonifera – Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului. Stolonii (tulpini subtiri care se tarasc pe sol si care formeaza, din loc in loc, radacini) lungi, roscati si numerosi creeaza impresia de “barba”, in timp ce frunzele mici, dantelate, in forma de rozeta, verzi-cenusii , cu nervuri argintii, seamana cu ochii soricelului. Etimologic, Saxifraga inseamna, in limba latina, “care strapunge stanca” (“saxum”- stanca, “frangere” – a strapunge, a sparge), in locurile de origine din China, Japonia si India, crescand si raspandindu-si radacinile printre fisurile din roca. Specia Saxifraga cuneifolia poate fi intalnita si in zonele sub-alpine din tara noastra, unde creste printre stanci, pe pat de muschi. Este foarte frumoasa si decorativa, adaptandu-se foarte bine si in gradini, in zonele umbroase.

Cultivare si ingrijire

Ca planta de apartament, Saxifraga stolonifera – (Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului) poate fi cultivata in ghivece suspendate, intr-un amestec de pamant de padure, turba si nisip. Trebuie udata cu regularitate, fara a lasa apa sa stagneze in farfuria de sub vas, pentru a nu provoca putrezirea radacinilor. Este bine ca, intre doua udari, sa se lase pamantul de la suprafata sa se usuce. Prefera locurile semi-umbrite, cu temperaturi moderate (16-18 grade Celsius), dar creste foarte bine si la temperaturi mai ridicate, daca nu este tinuta direct in lumina soarelui. In perioadele foarte calduroase, o umiditate atmosferica mai ridicata este de mare folos plantei. Pe masura ce unele frunze se usuca sau se ingalbenesc, trebuie inlaturate, pentru a pastra aspectul proaspat al plantei, dar si pentru a lasa lastarii tineri sa se dezvolte. O data la o luna, un ingrasamant lichid pentru plante verzi, diluat in apa, este bine-venit.

Saxifraga stolonifera (Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului) poate fi cultivata si in gradina, unde va decora minunat locurile mai umbroase, la baza zidurilor, a scarilor, intr-un mic aranjament cu stanci, unde bogatia frunzelor si culorile florilor vor aduce, in gradina, ceva din frumusetea peisajului montan. In inaltime, poate sa ajunga la 8-10 centimetri, dar stolonii acopera lejer, cel putin un metru in jurul plantei.

Citește și:  Ghivecele de flori care păcălesc gravitația: Decorează-ți locuința într-un mod inedit
Saxifraga stolonifera, Foto: keepingitgreennursery.com
Saxifraga stolonifera, Foto: keepingitgreennursery.com

Inflorire

Planta de apartament – Saxifraga stolonifera (Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului) infloreste la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Din mijlocul frunzelor, cresc vertical, lungi si fine tije florale (de 30-40 de centimetri), la capatul carora se deschid flori mici, delicate, cu cinci petale inegale si cinci sepale (frunze modificate), de culoare alb si roz.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Saxifraga stolonifera (Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului) se face prin marcotaj. Din radacinile formate de-a lungul stolonilor se dezvolta plante noi, care se separa de planta mama si se cultiva separat. Radacinile se formeaza, de regula, in doua-trei saptamani. Din acest punct de vedere, Saxifraga stolonifera seamana foarte mult cu fragii si capsunii. Inmultirea este posibila si prin seminte puse in pamant din ghiveci, toamna.

Daunatori si erori de ingrijire

Absenta stolonilor care, in mod obisnuit, cresc foarte repede si dens, indica o lipsa a substantelor nutritive din sol. In acest caz, aplicati un fertilizator sau schimbati pamantul din ghiveci. Daca temperaturile sunt prea ridicate, tijele se prelungesc nefiresc. Schimbati amplasamentul si asigurati si o buna circulatie a aerului. Petele maronii de pe frunze pot fi provocate de excesul de apa. Reglati udatul si evitati sa puneti apa pe frunze.

Dintre daunatori, planta de apartament – Saxifraga stolonifera (Barba jidanului/Iarba surzilor/Strugurel/Ochii soricelului) este foarte sensibila la atacul purecilor si al paianjenilor rosii. Pulverizati un insecticid.

Cercetari facute de medici si homeopati au demonstrat valoarea terapeutica a frunzelor de Saxifraga stolonifera, din care s-au obtinut produse hepatoprotectoare sau care ajuta la tratarea bilei. De altfel, una dintre specii, Saxifraga tridactylites, se si numeste popular “Sparge pietre”, nu numai pentru ca, in mediul natural, isi face loc printre crapaturile stancilor, dar si pentru ca, se pare, are proprietatea de a topi calculii biliari. In medicina traditionala chineza, Saxifraga stolonifera, numita “Shi he ye” este folosita pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru tratarea furunculelor si a abceselor. Virtuti terapeutice pare a avea si Saxifraga cuneifolia, specia care creste in zonele sub -muntoase din Romania.

http://www.youtube.com/watch?v=TdF9imClD5Y

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.