Plante de apartament decorative: Davallia, Feriga labă de iepure

0
510
Davallia, Foto: novenybarat.hu
Davallia, Foto: novenybarat.hu

Davallia (Feriga laba de iepure) este o planta care, in locurile de origine (regiunile tropicale din Africa si Asia, Insulele din Oceanul Pacific), poate sa ajunga la 1-1,5 metri inaltime, dar ca planta de apartament nu depaseste o jumatate de metru (si tot atat in latime). Numele popular, foarte nostim, “Feriga laba de iepure”/”Feriga laba de veverita” vine de la rizomii (tulpini subterane, asemanatoare radacinilor) a caror forma trimite la labutele de iepure. Frunzele bogate si gratioase, dar si rizomii (care cresc pana acopera toata suprafata ghiveciului), acoperiti de perisori foarte fini, pot fi pusi in valoare in vase suspendate, asezate izolat, pentru ca verdele intens al ferigii sa se vada in toata frumusetea si prospetimea sa.

Cultivare si ingrijire

Cultivarea plantei de apartament – Davallia (Feriga laba de iepure) nu ridica nici un fel de probleme. Solul potrivit este un amestec de turba si nisip, avand in vedere ca, in mediul ei natural, aceasta feriga se dezvolta ca planta epifita (creste cu ajutorul altor plante, fara a fi parazita), printre stancile acoperite de muschi sau la baza unor arbori din padurile tropicale. Suporta foarte bine si seceta, desi este recomandabil sa fie udata cu regularitate, fara exces de apa, si fara a turna apa pe frunze, ci direct pe pamantul din ghiveci. La fel de bine se poate cufunda ghiveciul intr-un vas cu apa, unde se tine pret de o ora, pana cand umezeala este absorbita prin orificiile din partea inferioara. Planta de apartament – Davallia (Feriga laba de iepure) nu se va expune direct in razele soarelui, care pot provoca patarea sau chiar arderea frunzelor, ci intr-un loc semi-umbrit, cu temperatura constanta, nu foarte ridicata (18-23 de grade Celsius, vara). In perioada de repaus vegetativ, temperatura poate sa coboare pana la 12-13 grade Celsius, timp in care se reduce si cantitatea de apa folosita pentru udat. Se poate intampla ca, in aceste cazuri, feriga sa isi piarda o parte din frunze. Isi va reveni de indata ce conditiile devin favorabile. Nu trebuie neglijata nici umiditatea atmosferica, importanta pentru dezvoltarea plantei, si care poate fi asigurata printr-un strat de pietricele sau bile de argila umezite, asezate sub ghiveci. Apa se va epora treptat si va crea o atmosfera propice pentru cresterea ferigii. Desi, in mod normal, planta isi ia toti nutrientii din substrat, vara puteti administra un ingrasamant solubil, pentru plante verzi, bogat in azot si potasiu, dar diluat la jumatate fata de concentratia care este indicata pe ambalaj.

Citește și:  Plante de apartament care aduc noroc, vezi ce spun legendele

Ghiveciul in care creste feriga trebuie sa fie larg, cu marginile joase, pentru ca rizomii sa se dezvolte in voie. In mod obisnuit, acestia acopera marginea ghiveciului cu o multime de “labute de iepure”, oferind un spectacol foarte interesant.

Davallia, Foto: htbg.com
Davallia, Foto: htbg.com

Inflorire

Planta de apartament – Davallia (Feriga laba de iepure) nu infloreste.

Inmultire

Pentru a inmulti planta de apartament – Davallia (Feriga laba de iepure), se desprind (cu ajutorul unui cutit) rizomi, din planta mama, avand grija ca acestia sa aiba una-doua frunze, se planteaza in ghiveci separat, nu prea adanc, in pamant umezit. Se asaza intr-un loc bine luminat si incalzit. In maximum o luna-doua, planta va incepe sa se dezvolte, dupa ce ii cresc radacinile si se fixeaza in noul sol.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de apartament – Davallia (Feriga laba de iepure) poate fi atacata de cosenile (insecte) care innegresc frunzele sau de musculite albe. Se poate folosi un insecticid, dar cu precautie, mai diluat, pentru a nu distruge frunzele. Un tampon imbibat in alcool diluat cu apa ar putea fi o solutie in cazul unor atacuri mai putin severe. Mai ales primavara, daca planta este tinuta afara, pe terasa sau in gradina, diferentele de temperatura dintre zi si noapte pot favoriza atacul ciupercilor, de aceea este utila folosirea, preventiv, a unui fungicid, inainte ca noii muguri sa inceapa sa creasca.

Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de lipsa apei sau de amplasarea plantei in locuri unde curentii de aer sunt prea puternici. De cate ori este cazul, se inlatura frunzele ofilite, care pot da plantei un aer obosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.