Casă și grădinăPlante de apartament decorative: Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei), sabotul lui Venus

Plante de apartament decorative: Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei), sabotul lui Venus

Toate denumirile populare ale plantei de apartament – Paphiopedilum, “Papucul Doamnei”/”Condurul Doamnei”/”Sabotul lui Venus” au legatura cu forma, ciudata pentru o floare, de papuc, pe care o are labelul (petala superioara a corolei orhideei). Si numele stiintific vizeaza aceeasi particularitate a florii, in limba greaca, “Paphos” – oras din Cipru si “pedilon” – “papuc”. Dintr-o tija scurta, se dezvolta frunzele rigide, dispuse in acelasi plan, cu marimi si forme variabile, de culoarde verde intens, usor roscate pe partea inferioara. Planta este originara din Asia de sud-est, din zonele tropicale ale Chinei, Indiei si Indoneziei, unde cunoaste peste 60 de specii.

Cultivare si ingrijire

In pofida aspectului fragil, planta de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei) nu este mai pretentioasa decat oricare alta de origine tropicala. De fapt, exista doua categorii de Paphiopedilum, una provenind din regiuni cu clima mai rece si cealalta din zonele cu clima blanda. Dar, si unele si altele prefera, in timpul noptii, temperaturi mai scazute (12- 15 grade Celsius), mai ales in perioada de formare a mugurelui floral.

In timpul verii, e greu de asigurat astfel de conditii, chiar si in timpul noptii, de aceea pot fi tinute afara, in locuri mai umbroase, unde planta nu va suferi nici un prejudiciu. Excesul de lumina provoaca ingalbenirea frunzelor, dar si absenta unei luminozitati ponderate intarzie inflorirea, asa incat trebuie gasita formula de echilibru intre extreme. Exceptand primele ore ale diminetii, planta de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei) nu trebuie tinuta in lumina directa a soarelui, iar in interior, la o distanta de aproximativ un metru de fereastra, este o pozitie foarte buna.

Favorabile cresterii plantei sunt si atmosfera umeda si spatiile bine aerisite. Udarea se va face cu moderatie, dar fara a lasa solul sa se usuce complet (de regula, o udare la 3-5 zile, vara, iar iarna, foarte putin, la o saptamana sau chiar mai rar). Din cand in cand, pulverizati apa pe frunze. Cu timpul, veti sti sa reglati aceste conditii dupa aspectul plantei.

La doi-trei ani, dupa perioada de inflorire, cand incep sa apara noi muguri la baza plantei, trebuie schimbat pamantul si, daca este cazul, si ghiveciul. In orice caz, evitati sa asezati planta intr-un vas prea mare, deoarece radacinile orhideei nu se dezvolta puternic decat in ghivece mici.

Fertilizatorii trebuie administrati cu precautie, deoarece planta de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei) este sensibila la supradozele de ingrasaminte, care ii pot arde radacinile. De altfel, daca folositi un pamant de frunze pentru plantarea orhideei, nu mai este necesara fertilizarea, iar daca o faceti, udati din abundenta, astfel incat fertilizatorul sa fie foarte diluat.

Paphiopedilum
Paphiopedilum

Inflorire

Tija florala a plantei de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei) se naste din mijlocul frunzelor si, in functie de specie, are o inaltime de la cativa centimetri, pana la o jumatate de metru. In partea superioara a acestei tije, de regula, se formeaza o singura floare, spectaculoasa, cu o deschidere de 5-10 centimetri intre extremitatile petalelor. Combinatia culorilor este unica, roz, rosu, grena, alb, verde, combinate in striatii, puncte, linii, degradeuri.

Petala superioara este in forma de papuc si este insotita de o sepala dorsala proeminenta (frunza modificata care formeaza caliciul- invelisul extern al florilor) si inca doua mai mici, lipite. Inflorirea are loc toamna, dar multi hibrizi ai plantei infloresc de mai multe ori pe an. Floarea dureaza foarte mult (1-3 luni), incantand privirea cu forma ei inedita.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei) se face prin divizarea plantei mama, primavara, cand schimbati solul. Desprindeti lastari cu radacini si plantati-i in vase separate, in amestec de pamant de padure, radacini de feriga, scoarta de pin (pentru a simula solul din mediul natural al plantei) sau, mai simplu, procurati-va din comert, pamant special pentru cultivarea orhideelor. E nevoie de 2-3 luni ca radacinile sa se fortifice si planta sa inceapa sa creasca in conditii normale.

Daunatori si erori de crestere

Cand se replanteaza orhideea, pamantul nu trebuie prea mult presat, deoarece radacinile sunt destul de fragile si se pot rupe. De asemenea, excesul de apa determina putrezirea radacinilor si ingalbenirea plantei. Daca se intampla asa ceva, schimbati solul si udati mai putin, evitand mijlocul plantei (udati pe margini). Destul de rar planta poate fi atacata de paduchi. Pentru a evita acest lucru, stropiti frecvent frunzele, iar in caz de atac sever, folositi un insecticid din comert.

In situatia in care planta de apartament – Paphiopedilum (Papucul Doamnei/Condurul Doamnei)  nu infloreste, gasiti o solutie de a cobori temperatura nocturna a mediului ambiant in jur de 12 grade Celsius.

Nu ezitati sa va imbogatiti colectia de flori cu una sau mai multe orhidee, traiesc multi ani, se ingrijesc usor si, in perioada infloritului, nimic nu se compara cu gratia delicatilor “papucei”.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.