Plante de apartament decorative: Epipremnum Pinnatum (Pothos), cu frunzele în formă de inimi

0
4687
Epipremnum Pinnatum, Foto: gogardengoonline.com
Epipremnum Pinnatum, Foto: gogardengoonline.com

Planta de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) este o planta cu frunze de forma unei inimi, care tolereaza un spectru foarte larg de conditii de temperatura si lumina. Originara din Insulele Solomon (Oceanul Pacific) si din nordul Australiei si Indonezia, Pothos este o planta “nemuritoare” si cataratoare, care devine extrem de acaparanta, in conditiile plantarii in exterior, ferita de inghet. La interior, aceasta planta este una a carei crestere este favorizata de ghivecele suspendate. Majoritatea persoanelor sunt familiarizate cu forma juvenila a plantei Pothos, cea cu frunze de dimensiuni mai mici, dar aceasta poate creste, ajungand la dimensiuni considerabile, pana cand frunzele capata a consistenta rugoasa, aproape lemnoasa, si se vor atasa de orice suprafata verticala – copaci, garduri si chiar peretii casei, prin radacinile aeriene prolifice. Formele adulte ale plantei de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) pot fi intalnite doar daca aceasta este crescuta in sere sau in exterior, iar odata instalata in mediul perfect, planta este greu de indepartat, chiar daca, din diverse motive, ai dori acest lucru.

Epipremnum Pinnatum, Foto: plantasonya.com.br
Epipremnum Pinnatum, Foto: plantasonya.com.br

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) suporta perioade de lumina directa abundenta, dar si perioade de umbra constanta, dezvoltandu-se extrem de rapid, atat in soluri umede, cat in cele uscate. Pothos este o specie epifita (creste pe “spatele” unei alte plante), adunand apa si nutrimente care se pot colecta in scoarta copacilor sau in ramurile acestora. Ca planta de apartament, cea mai intalnita si recunoscuta este specia ce poarta numele de “Regina marmurei”, cu nervuri de culoare galbena, alba si verde. Tipurile “jad” si “verde auriu” sunt varietati de culoare verde complet.

Planta de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) are nevoie de un sol nisipos, imbogatit cu materie organica, iar dupa plantare este indicata acoperirea cu muschi pentru a favoriza cresterea rapida si indepartarea parazitilor de plante. In general, planta se dezvolta foarte bine in soluri acide sau neutre ca pH, bine drenate, avand o rata de crestere extrem de rapida. Are nevoie de un suport de crestere, putand ajunge, bine intretinuta, la dimensiuni inpresionante, chiar de 5 -10 metri. Din punctul de vedere al irigarii, in general, plantele lemnoase necesita o udare frecventa, iar apa trebuie adaugata astfel incat sa ajunga in profunzimea radacinilor, usor, pentru a evita dezvoltarea radacinilor la suprafata si aparitia daunatorilor. Este foarte important de retinut ca planta poate rezista afara si in perioada de iarna, dar protejata de inghet.

Citește și:  Calathea sau planta zebră - se potrivește de minune în apartamentul tău!

Nu uita sa indepartezi frunzele uscate sau bolnave, la timp, asigura-te ca forma plantei de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) este placuta, daca nu, taie din ramurile si frunzele care strica aspectul general si curata solul din ghiveci, in cazul in care se acumuleaza detritusuri (bulgari de pamant).

Din punctul de vedere al luminozitatii, planta necesita lumina puternica. Expusa la lumina directa solara, frunzele de culoare galbena vor pierde aceasta caracteristica, devenind verzi. Pothos necesita un sol umed, in special in perioada de crestere, iar in perioada de iarna este indicata reducerea cantitatii de apa, fara a lasa insa ca planta sa se usuce. La o temperatura sub 12 grade Celsius, planta de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos) va inceta sa mai creasca.

Din punctul de vedere al fertilizarii, planta are nevoie de o “dieta” regulata de azot, fosfor si potasiu, in special la inceputul perioadei de crestere, o data sau de doua ori pe saptamana, deoarece va stimula cresterea frunzelor. In perioada de sfarsit de toamna si inceput de iarna, cand planta intra intr-o perioada de stagnare, este indicata oprirea administrarii de fertilizator.

Inmultire

Planta de apartament – Epipremnum Pinnatum (Pothos), cunoscuta si sub denumirea veche de Scindapsus aureus, se inmulteste extrem de repede si se ingrijeste la fel de usor. Inmultirea se poate face fie prin plantare directa, prin desprinderea unor lastari din planta mama, fie prin butasi tinuti in apa, pentru a prinde radacini. Este indicata inmultirea prin plantarea direct in sol, pentru ca radacinile care apar in apa sunt, in general, mult mai putin rezistente.

Daunatori

Pothos este rezistenta la daunatori, dar, preventiv, este bine sa se aplice un insecticid, cu arie larga de actiune, si un fungicid care sa apere planta de atacul afidelor si al ciupercilor.

Planta de apartament –  Epipremnum Pinnatum (Pothos) va creste chiar daca ai uitat sa o uzi pentru doua zile, chiar daca nu i-ai taiat frunzele uscate la o saptamana si chiar si daca ai uitat sa o muti din fata ferestrei cand este prea cald. Te va rasplati mereu cu un decor de vara, verde si proaspat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.