Limba soacrei sau Sansevieria trifasciata “Laurentiin” este o planta care isi are originea in Africa, dar si in cateva tinuturi din Asia. Aceasta face face parte din familia Ruscaceae. Putem spune ca aceasta planta decorativa este una dintre cele mai indragite si rezistente plante de apartament. Ba chiar, nu este foarte greu de intretinut, daca stam sa ne gandim la celelalte plante de apartament.
Limba soacrei este o planta decorativa prin aspectul ei demn, triumfator am spune, cu frunze striate ori dungate cu alb si galben, ce cresc pe vericala, spadiforme, carnoase si lunguiete. Are aspectul unei tufe, avand frunzele lanceolate, usor rigide, ridicate, vargate cu un gri stralucitor pe un fond verde inchis. Despre Sansevieria se poate spune ca este un gen care cuprinde peste 50 de specii ce se clasifica in doua mari grupe: prima cuprinde acele plante inalte, cu frunze drepte si lanceolate, iar a doua este reprezentata de plantele joase, ce au forma de rezeda.
Printre caracteristicile comune ale acestor doua mari grupe intra si multitudinea frunzelor, care se formeaza dintr-o tulpina subterana groasa, dezvoltata imediat sub nivelul de suprafata al pamantului. Diversele varietati horticole fac in timpul verii flori putin atragatoare si cu viata scurta, dar foarte parfumate, desi, in unele cazuri, bracteele din care apar sunt foarte decorative. Sunt simplu de cultivat in apartament, se reproduc usor, sunt foarte adaptabile si sunt apreciate in special pentru valoarea ornamentala a frunzelor striate si, mai ales, pestrite. Tocmai aceste caracteristici sunt preferatele persoanelor care iubesc plantele de apartament. Limba soacrei este, de fapt, o planta decorativa simpla si nu foarte pretentioasa.
Exista mai multe variante ale acestei specii, dar despre Sansevieria trifasciata “Laurentiin” – Limba soacrei se poate spune ca se deosebeste prin faptul ca are o dunga marginala galbena pe frunze. Florile sunt mici, albe, dispuse in siraguri, dar oarecum nesemnificative, in comparatie cu marimea frunzelor. Si totusi, florile au un parfum placut. Din pacate insa, limba scoacrei infloreste rar, ceea ce ne duce cu gandul la denumirea sa.
De fapt, acesta este, poate, si unul dintre motivele pentru care a fost denumita astfel, pe langa forma frunzelor. Acestea din urma pot atinge o inaltime maxima de aproximativ 70-90 cm si o latime de 5-6 cm. Limba soacrei este o planta care creste foarte mult. Se poate planta pentru inceput intr-un ghiveci cu o inaltime de 30-40 cm, iar apoi se poate muta intr-un ghiveci mai mare cand acesta devine neincapator, insa, inainte, este recomandat ca dimensiunea ghiveciului sa fie adecvata, nici prea mare, dar nici prea mica. Replantarea acesteia se face primavara, in cele mai optime conditii cu putinta.
Limba soacrei trebuie tinuta intr-o camera luminoasa, insa ea trebuie ferita de actiunea directa a razelor soarelui, intrucat se poate usca, ori poate capata pete pe cele cateva frunze care sunt mai expuse. Se poate adapta si intr-o camera intunecata, dar va creste mai frumos si mai repede intr-o camera luminoasa. Mai mult decat atat, poate sa stea si intr-un loc cu semiumbra.
Temperatura indicata pentru ca planta de apartament sa nu aiba deloc de suferit nu trebuie sa depaseasca 24°C, maximum 25°C grade si sa nu fie mai mica de 17°C. Este indicat ca substratul de cultura sa fie indeajuns de permeabil si suficient de marunt, in asa fel incat apa sa nu se opreasca in substrat si o parte din planta sa putrezeasca. Ba chiar, daca trebuie sa ne gandim la compozitia pamantului, vom lua in considerare faptul ca se recomanda ca primele doua parti sa fie pamant de telina, apoi alte doua parti sa fie din pamant de frunze. Urmeaza o parte turba si inca o parte din pamant lutos si apoi, desigur, o parte din nisip, asa cum, probabil se stie deja.
Fiind o planta sensibila la udarile exagerate, limba soacrei trebuie udata din ambundenta doar la nevoie, in caz contrar, udarile dese vor duce la putrezirea tulpinii, insa asa cum spuneam si mai sus, si substratul de cultura trebuie sa fie oarecum marunt, respectiv permisiv cu trecerea apei. Inmultirea se face prin divizarea tufei sau butasire.
De fapt, inmultirea prin butasire se face taind o bucata dintr-o frunza, aceasta trebuind infipta in pamant la aproximativ o adancime de 2-3 cm. Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca inmultirea prin butasire se face in timpul toamnei. Pe de alta parte, inmultirea prin divizare se face cu usurinta, chiar mai usor decat cea prin butasire, in timpul mutarii plantei in alt ghiveci. Se iau doua sau trei frunze impreuna cu radacinile lor si acestea se vor planta in cele din urma intr-un alt ghiveci.
Limba soacrei este sensibila la paduchii de scut, iar pentru a scapa planta de aceste insecte, trebuie folosit un insecticid adecvat. Totodata, poate aparea ingalbenirea frunzelor sau inmuierea acestora, acest lucru fiind cauzat de cele mai multe ori de udarile mult prea dese sau de temperaturile prea scazute. Pentru a preveni toate acestea, nu trebuie sa uitam ca limba soacrei trebuie tinuta intr-o camera luminoasa ferita de razele solare, la o temperatura corespunzatoare, adaugand un ingrasamant lichid la un interval de 3-4 saptamani.