Casă și grădinăKalanchoe - planta care cuprinde nu mai puțin de 125 de specii...

Kalanchoe – planta care cuprinde nu mai puțin de 125 de specii de plante tropicale

Planta de apartament Kalanchoe este un gen de planta care cuprinde nu mai putin de 125 de specii de plante tropicale, cele mai multe dintre ele fiind suculente si o parte din ele adaptandu-se foarte bine vietii de apartament. Atrag multi iubitori de plante prin faptul ca au frunze multicolore, dar si pentru ca sunt destul de usor de intretinut (chiar daca multi au intampinat probleme, pentru ca nu au respectat intocmai instructiunile).

Kalanchoe provine din Madagascar sau din Africa tropicala, avand o inaltime medie de 25-60 de cm atunci cand sunt crescute in apartament. In libertate, Kalanchoe beharensis, cea mai mare dintre cele 125 de specii, poate ajunge la o inaltime de 6 m, in timp ce Kalanchoe marmorata poate atinge 1,2 m. Se recunosc usor dupa frunzele carnoase, care se dezvolta in perechi opuse, dar si prin faptul ca florile cu cate patru petale se dezvolta la capatul tulpinilor. Cea mai des intalnita specie este Kalanchoe blossfeldiana.

Kalanchoe blossfeldiana este o planta anuala si infloreste de obicei in preajma primaverii, insa se poate obtine o inflorire in orice perioada a anului doar prin micsorarea numarului de ore petrecute la lumina. Atunci cand florile se ofilesc, ele trebuie taiate imediat pentru a lasa planta sa dezvolte alti pedunculi florali. Acestia se taie deasupra primelor doua frunze, pentru ca, in caz contrar, planta se va simti slabita si poate muri din aceasta cauza.

Este important de stiut faptul ca atunci cand cineva doreste sa cumpere o asemenea planta trebuie sa fie atent la anumite aspecte, cum ar fi ca aceasta sa aiba niste frunze verzi, carnoase, proaspete si lucioase si pline la varf cu boboci. Un semn al “sanatatii” frunzelor este reprezentat de culoarea rosie ce se afla din loc in loc pe frunze – asta inseamna ca planta a fost tinuta intr-un loc plin de lumina si ca frunzele sunt atat carnoase, cat si suculente.

Perioada de transplantare a plantei este primavara, cand se muta pur si simplu intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari. Ghiveciul trebuie sa contina substrat pe baza de pamant, care are un adaos de nisip.

Intretinerea plantei de apartament Kanachoe

Pentru ca un iubitor de plante sa se bucure mai mult timp de planta sa, trebuie sa tina cont de anumite sfaturi sau instructiuni. In primul rand, planta are nevoie de foarte multa lumina indirecta (cu toate acestea, o expunere mai usoara la soare nu ii dauneaza). Trebuie sa stea intr-o camera in care temperatura minima sa nu scada sub 10ºC, iar la fiecare 2-3 saptamani, in perioada in care creste si infloreste, este bine sa i se administreze un ingrasamant lichid.

Kalanchoe

Udarea plantei se face diferit, in functie de perioada anului. Astfel, primavara si vara trebuie udata in abundenta, insa pamantul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari. Toamna si iarna, in schimb, planta trebuie udata moderat, asa incat pamantul sa se mentina umed. Nu in ultimul rand, frunzele uscate din partea de jos trebuie inalturate (ofilirea lor este un semn ca pamantul este uscat si planta trebuie udata).

Cele mai multe plante infloresc o singura data, insa daca proprietarul ei are grija, aceasta poate fi facut sa infloreasca din nou. Cum? Este foarte simplu: dupa ce s-au ofilit toate florile, planta trebuie pusa intr-un loc cu umbra timp de cateva saptamani si apoi pusa din nou la o fereastra, unde sa poata beneficia de multa lumina.

Inmultirea plantei de apartament Kalanchoe

Acest tip de planta se inmulteste prin butasire sau prin insamantare (se gasesc la magazinele de specialitate plicuri cu seminte, dar este mult mai usoara si mai rapida butasirea). Primavara este perioada ideala de inmultire, atunci cand butasii se iau de la tulpina. Acestia trebuie sa aiba o marime cam de 10 cm, iar dupa ce se taie este bine sa se lase la uscat timp de doua zile. Temperatura ideala pentru dezvoltarea butasilor este de 20-21ºC si trebuie sa primeasca lumina indirecta pana prind radacini. Pe tulpinile taiate se poate pune praf de hormoni rizogeni (stimulatori de crestere).

Boli si daunatori ai plantei de apartament Kalanchoe

Un daunator al plantei poate fi chiar excesul de apa, care duce la ofilirea frunzelor si apoi a intregii plante. Este bine de stiut – Kalanchoe suporta mai bine o lipsa de apa decat apa in abundenta. Se poate infesta si cu paduchi-lanosi-ai-radacinilor (acestia apar cel mai des), care se manifesta prin molesirea si ofilirea dintr-o data a plantei, fara sa aiba o cauza anume. Un alt semn ca planta are paduchi este aparitia pe frunze a unor pete albe lanoase, care pot fi indepartate cu o carpa umeda.

Specii ale plantei de apartament Kalanchoe

Printre cele mai cunoscute specii ale genului Kalanchoe se numara si Kalanchoe pumila, Kalanchoe marmorata, Kalanchoe manginii, Kalanchoe tomentosa. Kalanchoe pumila este o planta de mici dimensiuni, cu frunze ovale si zimtate si cu flori liliachii, care infloresc ori la sfarsitul iernii, ori la inceputul primaverii.

Se poate pastra intr-un ghiveci suspendat, la fel ca si Kalanchoe manginii, care este putin atarnatoare si are flori de culoare roz. Kalanchoe marmorata este o planta verticala, cu frunze de culoare verde-albastru, cu pete maronii spre purpruriu si cu flori albe (infloreste, insa, destul de rar). Kalanchoe tomentosa are frunze mai lungi si mai groase, acoperite cu un puf argintiu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.