Casă și grădinăHoya sau floarea de ceară - decorează-ți locuința cu o floare inedită...

Hoya sau floarea de ceară – decorează-ți locuința cu o floare inedită și frumos mirositoare

Planta de apartament Hoya, cunoscuta si sub denumirea de Floarea de ceara, este genul care cuprinde specii de plante taratoare, cataratoare sau de tip arbust si provine din India sau Asia de Sud-Est. Este o planta care se ingrijeste destul de usor si se recunoaste dupa aspectul florilor, care au forma de stea si sunt cerate, de unde si denumirea populara. Tulpinile plantei cresc mai intai in pozitie verticala si apoi se arcuiesc, iar pentru ca florile sa stea intr-o pozitie confortabila ghiveciul ideal pentru planta este cel suspendat, insa se adapteaza la fel de bine si in cele normale.

La cele mai multe specii florile sunt usor parfumate si apar la capetele tulpinilor. Uneori se poate observa prezenta unui nectar pe care florile il emana. Un lucru important de stiut este faptul ca daca planta este mutata intr-un alt loc atunci cand bobocii se pregatesc sa infloreasca, acestia vor muri si vor cadea de pe tulpini.

Cultivarea si intretinerea plantei de apartament Hoya

Perioada de inflorire a plantei este vara, insa ea trebuie pregatita inainte de acest moment. In timpul primaverii, in cazul in care tulpinile s-au dezvoltat prea mult, ea se poate muta intr-un ghiveci mai mare, in care substratul este alcatuit din pamant de padure si mangal, respectiv scoarta facuta farame. In general, substratul trebuie sa fie bazat pe turba, pentru a-i asigura un drenaj bun.

Atat primavara, cat si vara planta necesita multa lumina indirecta, dar poate suporta si soarele din cand in cand – ideea e ca temperatura in care se afla sa fie undeva la 21-22ºC vara si peste 16ºC iarna. Este bine ca intre lunile aprilie si septembrie sa ii fie administrat un ingrasamant lichid si trebuie udata in mod regulat. Atunci cand este cald, este recomandat ca frunzele (atentie insa, nu si florile) sa fie stropite cu putina apa.

In timpul anotimpurilor toamna si iarna, planta de apartament Hoya trebuie pusa undeva unde sa beneficieze de lumina indirecta si trebuie udata in asa mod incat sa nu se usuce pamantul. In plus, poate fi stropita o data la doua saptamani ca sa se mentina proaspata.

Planta suporta cel mai bine ghivecele de mici dimnesiuni, pentru ca locurile stramte favorizeaza inflorirea, insa o data la doi ani trebuie mutate in ghivece de dimenisuni mai mari (nu trebuie insa sa fie diferente foarte mari intre ele).

Hoya
Hoya

Reproducerea plantei de apartament Hoya

Metodele de inmultire ale acestei plante sunt insamantarea si butasirea. Semintele se pot gasi in orice magazin specializat, iar acest proces se face in perioada martie-aprilie, cand semintele se pun intr-un substrat alcatuit din turba, care trebuie tinut ud si pus undeva la umbra, dar la 24ºC. Atunci cand noile plante incep sa iasa la suprafata, se pot muta in alte ghivece.

Tot sfarsitul primaverii este momentul propice si pentru butasire, dar acest proces poate fi initiat si in luna iunie, fara probleme. Butasii se iau din tulpini si trebuie sa fie cam de 8-10 cm. Se presara apoi peste zona taiata putin praf de hormoni rizogeni, pentru a incuraja dezvoltarea lor, iar butasii se pun intr-un substrat alcatuit din pamant si nisip grosier. Noile plante isi fac aparitia in 6 sau 8 saptamani, cand se va relua procesul de cultivare deja stiut.

Boli si daunatori ai plantei de apartament Hoya

Paduchii-lanosi sunt cei mai intalniti daunatori ai acestei plante, insa ei pot fi inlaturati cu o carpa umeda, iar apoi pe frunze trebuie sa se dea cu insecticid. Nu trebuie sa fie udata excesiv, pentru ca prea multa apa duce la ingalbenirea frunzelor. Pe de alta parte, nici daca este udata putin nu e bine, pentru ca frunzele se vor ofili si tulpinile vor ramane goale. Este bine de stiut ca atunci cand florile se ofilesc ele nu trebuie rupte, pentru ca in perioadele urmatoare de inflorire vor aparea flori noi in acelasi loc.

Specii ale plantei de apartament Hoya

Hoya bella este cea mai cunoscuta specie. Provine din regiuni ca Himalaya sau nordul Birmaniei si se cultiva de cele mai multe ori in ghivece suspendate, pentru ca are un aspect “cazator”. Florile sale sunt deosebite, in forma de stea, albe si cu mijlocul rosu, are tulpini subtiri, iar frunzele sunt ascutite, in forma ovala si verzi. Hoya australis are ca element distinctiv mirosul de caprifoi al florilor, in timp ce Hoya multiflora este atat cataratoare, dar poate avea si aspect de tufa, iar florile ei apar cate 25 pe o tulpina, avand culoarea galbena cu mijlocul maro inchis.

Despre Hoya carnosa se spune ca e mai usor de cultivat decat Hoya bella, fiind si ea o planta cataratoare, cu flori de doua ori mai multe decat “rivala” ei. Se remarca prin frunzele carnoase si mai groase decat cele de la celelalte specii si din ea s-au obtinut multi hibrizi, ca de exemplu “Variegata”, “Exotica” sau “Compacta”.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.