Plante de apartament decorative: Haworthia, sora geamană cu Aloe Vera

0
3388
Haworthia, Foto: imgkid.com
Haworthia, Foto: imgkid.com

Planta de apartament – Haworthia, asemanatoare cu Aloe vera, este un cactus de mici dimensiuni, avand 2-10 centimetri in diametru, formand rozete solitare in jurul unei tije minuscule sau tufe, dupa cativa ani de crestere. La unele specii, frunzele sunt de un verde inchis, acoperite cu pustule sau cu mici protuberante aspre (Haworthia fasciata), la altele sunt verde deschis, cu punctisoare albe sau translucide (Haworthia cymbiformis). Cele mai mici specii (Haworthia springbokvlakensis) cresc adanc ingropate in pamanat, la suprafata observandu-se doar extremitatile frunzelor. Un decor exotic, foarte interesant, se poate realiza prin cultivarea diverselor specii de Haworthia, in jardiniere, pe care le puteti aseza intr-un colt al balconului sau, vara, intr-un aranjament in gradina, cu mici terase, pietre colorate, ghivece de forme si marimi diferite. De mare efect este plantarea acestui cactus sub forma de covor viu, pentru a acoperi, de exemplu, suprafata unui ghiveci in care creste o planta inalta, de mari dimensiuni.

Haworthia este originara din partile de sud si sud-est ale Africii, unde a fost descoperita de Auguste Duval, in 1809. Denumirea plantei vine, insa, de la numele botanistului englez, din secolul al XIX-lea, mare colectionar de cactusi, Adrien Hardy Haworth.

Cultivare si ingrijire

Cele mai multe specii ale  plantei de apartament – Haworthia sunt foarte usor de cultivat. Prefera locurile umbrite, in apropierea ferestrei, pe terasa sau in balcon. La lumina directa a soarelui nu se dezvolta firesc, frunzele dobandind  o tenta rosiatica.

Haworthia se cultiva in vase mici, care favorizeaza o buna inradacinare, si se uda rar, deoarece radacinile carnoase ale plantei putrezesc foarte usor, in caz de umiditate excesiva. De preferat, se va folosi apa de ploaie sau, in cazul in care se utilizeaza apa de la robinet, cateva picaturi de otet sau de suc de lamaie pot imbunatati calitatea apei destinata udatului. Solul ideal este un amestec de 50% de pamant de frunze, 40% perlit si 10% nisip, dar solutia cea mai simpla este amestecul standard pentru cactusi, pe care il gasiti gata ambalat in orice florarie.

Citește și:  6 reguli pentru organizarea sifonierului după tehnicile feng shui

Repausul hibernal, absolut necesar pentru planta de apartament – Haworthia, se va face la temperaturi intre 5-10 grade Celsius, chiar daca planta poate rezista si intr-un ambient mai rece de atat, udat foarte rar, doar atat cat pamantul sa nu se usuce total.

Haworthia, Foto: gardens.com
Haworthia, Foto: gardens.com

Inflorire

Inflorirea plantei de apartament – Haworthia se produce  vara, dar nu este foarte spectaculoasa. Florile sunt mici, albe sau roz, adunate pe o tija de 10-20 centimetri inaltime.

Inmultire

Frecvent, planta de apartament – Haworthia reactioneaza la lumina prea puternica, decolorandu-se frunzele. Schimbati-i amplasamentul si isi va reveni. Evitati udatul abundent, deoarece este principala cauza a uscarii plantei, daca radacinile putrezesc.

Cosenilele pot ataca uneori (destul de rar) acest cactus, caz in care se poate folosi un insecticid, dar nu excesiv.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.