Casă și grădinăOriginile tropicale ale Ficusului - cea mai îndrăgită planta de apartament

Originile tropicale ale Ficusului – cea mai îndrăgită planta de apartament

Ficusul este o planta foarte apreciata de persoanele care locuiesc in apartamente. Ea provine din mediul tropical (mai exact Asia tropicala), dar s-a adaptat extrem de repede la conditiile pe care tara noastra le ofera. Cu toate acestea, nu este o planta pretentioasa; trebuie sa ai o minima indee despre ingrijirea unei plante obisnuite. Daca stii aceste lucruri, nu te teme ca ea se va ofili si o vei pierde. Chiar daca ai un exemplar acasa sau la birou trebuie sa stii ca exista peste 800 de specii.

Evident ca forma, marimea si culoarea frunzelor va fi diferita. Speciile de ficus pot sa arate ca un arbore, ca un arbust sau ca o planta care se catara. Denumirea lui populara este arborele de cauciuc si face parte din famila Moraceae. In tara natala aceste specii de plante pot atinge chiar si inaltimea de 30 de metri. Este o planta lemnoasa ce are frunzele mari in forma de elipsa. Culoarea frunzelor difera de la specie la specie: pot varia de la verde inchis pana la galben. Marimea maxima la care frunzele pot sa ajunga este de 70 de cm.

Pentru a avea grija de un ficus trebuie sa indeplinesti unele „cerinte”. Aceasta planta are nevoie de lumina dar trebuie sa ai grija sa nu o asezi in bataia directa a razelor soarelui. Daca ai impresia ca lumina bate direct pe ea, cel mai bine ar fi sa o muti intr-un loc semiumbrit. Temperatura, umiditatea si lumina sunt factorii cei mai importanti, intrucat acestia pot duce la o stagnare a plantei.

Temperatura trebuie sa fie 12-14 grade Celsius, iar umiditatea sa fie una propice pentru dezvoltarea plantei tale. Pe timp de vara ea trebuie sa fie udata atunci cand pamantul incepe sa se usuce. Poti folosi cu incredere ingrasaminte solubile. Acestea se dilueaza si se pulverizeaza direct pe frunzele ficusului. Ai foarte mare grija atunci cand frunzele incep sa cada. Ceva nu este in regula. De obicei excesul de umiditate este cauza principala dar nu neglija nici frecventa cu care o uzi.

Pe timp de vara, udatul se va face mai des decat iarna. Apa nu trebuie sa fie direct de la robinet. Cel mai bine ar fi sa umpli o sticla cu apa pe care o lasi o zi – doua sa aiba temperatura camerei. Daca nu vei acoperi sticla in acest timp ar fi si mai bine pentru ca in acest fel se va elimina o parte din clor. Nu uda foarte mult pamantul in care se afla ficusul tau, intrucat umiditatea in exces ii va dauna. Radacinile vor putrezi, planta se va ofili si intr-un final va muri.

ficus

Sunt unele specii care prezinta frunze lucioase. Tot ce trebuie sa faci este sa le cureti din cand in cand de praf. Transplantarea dintr-un ghiveci in altul nu se va face in fiecare an, ci din doi in doi ani. Timpul favorabil acesti operatiuni este in jumatatea primaverii, in luna aprilie. Pamantul trebuie sa fie bogat in humus si turba. Desigur, poti adauga si nisip. Daca observi ca ficusul tau nu mai are prea multe frunze si vrei sa il regenerezi, trebuie sa tai tulpina (in aprilie – mai) deasupra celei de-a patra cicatrice pe care frunza cazuta a lasat-o.

Pentru inmultire nu exista o perioada anume. Aceasta se poate face oricand cu conditia ca temperatura sa fie optima pentru o dezvoltare ulterioara propice. De regula marcotajul aerian si butasirea sunt cele doua metode prin care aceasta planta poate fi inmultita. Pentru butasirea se vor taia butasi cu 2-4 frunze din ficus si se vor pune in apa calda timp de 15 minute pentru a se opri latexul. Daca nu aveti apa calda la indemana, puteti lasa butasii undeva pentru a se usca de seva. Se vor lasa aproximativ 6 saptamani in apa pentru a se forma radacinile, dupa care se vor planta in pamant.

Aceasta planta se poate imbolnavi adesea. Bolile cele mai intalnite sunt patarea neagra (apar pete negre pe marginea frunzelor), patarea bruna (apar pete pe ambele fete ale plantei), uscarea si caderea frunzelor datorita excesului de umiditate. Pe langa aceste boli ficusul mai are si daunatori: paduchele lanos care suge seva frunzei, paduchele testos care sta pe nervuri si pe tulpina si paianjenul rosu care inteapa frunzele. Pentru a va scapa plantuta de toate aceste probleme trebuie sa o tamponati cu o solutie de sapun sau sa o stropiti cu insecticide. Daca nu vrei sa va complicati cu diferite substante chimice puteti foarte usor sa rupeti frunzele bolnave.

Daca va doriti sa aveti o planta care nu este pretentioasa si care nu o sa va rapeasca prea mult timp cu ingrijitul, ficusul este cel mai potrivit. Este o planta de interior, ornamentala care se va dezvolta foarte frumos daca va avea ingijirea de care are nevoie. Nu o plantati in curte sau in afara casei pentru ca nu va rezista peste iarna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. n-o sa uit niciodata cum a inscris cineastul Michael Moore un ficus sa candideze pentru nu stiu ce pozitie politica. In comparatie cu ce tampenii zicea oponentul parca iti venea sa il votezi 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.