Casă și grădinăCyclamen - 23 de specii de plante extraordinare pentru apartamentul tău

Cyclamen – 23 de specii de plante extraordinare pentru apartamentul tău

Cyclamen este un gen care cuprinde 23 de specii de plante. Desi inainte erau cultivate numai de experti, in prezent ele pot fi cultivate de oricine, datorita aparitiei numerosilor hibrizi. Chiar daca sunt genul de flori care sunt cautate mai mult in perioada toamna-iarna, ele pot fi cultivate in orice perioada a anului si pot trai mai multi ani (desi ele sunt plante anuale) prin simpla uscare a tuberculilor la sfarsitul primaverii, lasandu-i in starea lor naturala peste vara.

Planta de apartament Cyclamen apartine de putina vreme familiei Myrsinaceae, ea fiind inainte clasificata in familia Primulaceae. Zonele de unde provine sunt Europa, Iran sau regiunile mediteraneene si ajung la o inaltime maxima de 40 de cm. Faptul ca au fost dezvoltati hibrizi fac aceasta planta si mai cautata, deoarece se gaseste intr-o varietate de forme si culori: florile pot fi albe, roz, mov sau bicolore, iar petalele incretite sau parfumate.

Cultivarea, pastrarea si transplantarea plantei de apartament Cyclamen

Aceste plante se gasesc de obicei in ghiveci in care substratul este pe baza de pamant. Desigur, cultivarea ei difera in functie de anotimpurile anului. Astfel, cand primavara este pe sfarsite, ghiveciul trebuie mutat intr-un loc umbros, mai ales pentru ca perioada de inflorire a incetat. Pe timpul verii planta intra intr-o perioada de repaus vegetal, timp in care nu necesita prea multa ingrjire, ci cere doar sa fie lasata in pace si bagata doar rar in seama.

Trebuie udata cand si cand, astfel incat pamantul din jurul tubercului sa fie umed mereu, iar cand da semne ca noi vlastari se pregatesc sa iasa la suprafata, trebuie marite intervalele de udare. In anotimpurile toamna si iarna, pamantul din ghiveci trebuie sa fie in permanenta umed, insa trebuie avut in vedere faptul ca planta poate muri daca are prea multa apa. De aceea, bine este sa se puna apa in farfuria ghiveciului, iar dupa circa o jumatate de ora sa se ia apa care nu a fost absorbita.

In cazul in care se doreste ca planta de apartament Cyclamen sa aiba o viata mai indelungata, cultivatorul trebuie sa lase planta sa se usuce atunci cand toate frunzele si florile s-au ofilit si sa puna ghiveciul undeva unde e umbra si racoare. In mijlocul verii, adica in mijlocul perioadei de repaus, planta se poate transplanta – tuberculii care s-au “odihnit” trebuie pusi intr-un alt ghiveci, doar pe jumatate bagati in pamant.

Nu este necesar ca urmatorul ghiveci sa aiba dimensiuni mai mari, pentru ca aceasta planta ofera mai multe flori atunci cand este intr-un ghiveci de mai mici dimensiuni.

Intretinerea plantei de apartament Cyclamen

Cyclamen
Cyclamen

Aceasta planta se remarca prin cateva aspecte, cum ar fi tulpinile florilor drepte, flori proaspete, este de obicei plina de boboci ascunsi printre frunzele bine dezvoltate si multicolore. Atunci cand frunzele se ingalbenesc si incep sa cada pe langa planta, inseamna ca locul in care a fost asezata are o temperatura prea mare. Inainte de a fi pusa la odihna, planta nu trebuie sa aiba frunze sau petioli care sa putrezeasca si sa o puna in pericol – din cauza acestora, ea poate muri.

Ii trebuie multa lumina, indirecta insa, nu trebuie lasata in soare pentru ca nu ii prieste deloc. Ideala este o temperatura undeva intre 13 si 18ºC, mentinuta in tot anul. Iarna, daca este lasata la fereastra, caldura emanata de calorifere o poate usca. Este bine ca o data la trei saptamani sa se foloseasca un ingrasamant lichid, iar in timpul perioadei de vegetatie chiar din doua in doua saptamani.

Inmultirea plantei de apartament Cyclamen

Metodele de inmultire ale acestei plante sunt insamantarea si divizarea tuberculilor. Seminte ale plantei se gasesc la orice magazin de specialitate, iar perioada optima de insamantare este intre lunile iulie si septembrie. Pamantul in care se pun semintele trebuie amestecat cu putin nisip grunjos, iar ghiveciul trebuie apoi sa fie tinut la umbra, la o temperatura de 18-21ºC, timp in care pamantul trebuie mentinut umed. Divizarea tuberculilor se face la sfarsitul primaverii, cand se scot din pamant si se impart astfel incat fiecare parte sa aiba cativa muguri incoltiti. Se pun apoi in ghivece si se pun intr-un loc cu racoare.

Boli si daunatori ai plantei de apartament Cyclamen

Cei mai des intalniti daunatori sunt paianjenii-rosii, acarienii si afidele. Acarienii fac ca frunzele sa ramana mici si tari, iar prezenta lor este semnalata printr-un praf asezat pe partea exterioara a frunzelor. Din pacate, singura solutie ca acestia sa dispara este aruncarea plantei, pentru ca inca nu se stie o metoda eficienta de anihilare a acestora. Cea mai intalnita boala este botrytis, care isi arata prezenta prin faptul ca frunzele sunt si galbene, dar au si pete maronii – aceasta boala apare in urma unei aerisiri necorespunzatoare, precum si din cauza faptului ca pamantul este prea umed.

Specii ale plantei de apartament Cyclamen

Desi genul acesta cuprinde 23 de specii de plante, numarul hibrizilor este mult mai mare. Cyclamen persicum este o planta care atrage prin forma frunzelor (inimioare), dar si prin varietatea de culori a florilor – de la roz sau rosu pana la purpuriu. Printre hibrizii cultivati de la ea se numara “Bonfire”, “Candle-stick” sau “Rococo”. Cyclamen balearicum are florile insotite de un parfum discret si sunt bicolore (alb cu roz).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.