Picioarele strambe la copilul mic – daca sunteti ingrijorati, ca parinti, de aspectul cracanat al picioarelor micutului, trebuie sa stiti ca, in cele mai multe cazuri, nu exista absolut nici un motiv sa va faceti griji! De fapt, aproape toti copiii micuti, cand incep primele dati sa se ridice in picioare si sa faca primii pasi au picioarele strambe, cracanate, asa incat atunci cand stau in picioare, genunchii sunt destul de departati unul de altul.
Picioarele strambe la copilul mic sunt obisnuite – acest aspect provine de la pozitia bebelusului in-utero, iar odata cu perioada mersului, in ceva timp (de la cateva luni pana la un an), structura osoasa se reface si se intareste si picioarele se indreapta de la sine, fara interventii. Asadar, daca micutul incepe sa mearga pe la 9-12 luni, va puteti astepta ca intr-o perioada de la 6 luni la un an, picioarele sale sa capete incet aspectul normal. Pe la 2-3 ani, cel mai probabil, copilul nu va mai fi aproape deloc cracanat – desi uneori, el va mai merge foarte putin cracanat inca cativa ani.
Picioarele strambe la copilul mic – exista vreun motiv de ingrijorare?
Dupa cum s-a spus, nu aveti de ce sa va faceti griji asupra acestui aspect cracanat al picioarelor micutului, in special la varste mici – 2-3 anisori. Veti vedea ca, pe masura ce copilul invata sa mearga si isi exerseaza aceasta aptitudine, picioarele se vor indrepta de la sine incet-incet. Este recomandat insa sa va consultati cu medicul pediatru al copilului in anumite situatii.
Daca nu observati nici o imbunatatire a aspectului picioarelor cand micutul sta in picioare cu gleznele apropiate si copilul are deja peste 3 ani, ar fi adecvat sa va consultati cu medicul pediatru.
In cazuri rare, picioarele strambe la copilul mic care par ca nu se indreapta odata cu varsta si cu exersarea mersului pot fi cauzate de rahitism – o deficienta severa de vitamina D in organismul copilului (vitamina D este esentiala in dezvoltarea si intarirea sistemului osos). Medicul pediatru poate determina daca exista aceasta posibilitate printr-un test de sange si va putea recomanda suplimente de vitamina D in doze crescute.
In cazuri extrem de rare, aceasta pozitie a picioarelor copilului poate fi cauzata de boala Blount ce afecteaza sistemul osos – insa riscul ca micutul sa aiba aceasta afectiune este minim, medicul putand recomanda o radiografie doar pentru a fi siguri.
Daca aspectul cracanat vi se pare mai vizibil, distanta intre genunchi mult mai mare decat la alti copilasi, daca doar unul din picioare e clar intors in afara, daca observati ca micutul devine si mai cracanat in loc sa se corecteze dupa ce merge deja de ceva vreme, discutati cu medicul pediatru.
Daca observati ca micutul are dureri cand se ridica, merge sau fuge, mergeti la un control – picioarele strambe la copil, daca nu sunt cauzate de o afectiune, nu presupun deloc dureri, micutul fiind cat se poate de confortabil mergand astfel.
Picioarele strambe la copilul mic – puteti ajuta?
Deoarece pana la 3 ani nu este nimic iesit din comun in aspectul destul de cracanat, nu este cazul sa va faceti temeri sau sa cautati tratamente. Cel mai bine pentru micut este sa il ajutati cand face primii sai pasi, sa il incurajati si sa ii stimulati dezvoltarea mersului, plimbandu-va cu el si jucand jocuri care il pun sa se miste (in afara de a il incuraja sa mearga, dupa ce invata, jucati-va punand jucarii pe jos si incurajandu-l sa se aplece din genunchi sa le ia, apoi, cand se descurca foarte bine, jucati-va cu piciorul cu o minge).
Nu grabiti si nu fortati insa primele dati copilul sa mearga – daca oboseste sau nu vrea sa stea in 2 picioare, preferand sa mearga in patru labute, nu il fortati de timpuriu. A-l incuraja este una, a-l obliga este cu totul altceva…
Alimentatia adecvata si sanatoasa care sa ii ofere vitaminele si mineralele necesare dezvoltarii si intaririi sistemului osos si a musculaturii este o regula principala in ingrijirea copilului. Extrem de important cand discutam despre alimentatia copilului – evitati sa hraniti in exces copilul inca din stadiul alaptarii si evitati mancaruri grase oferite des – supraponderalitatea, o conditie atat de frecventa in ziua de astazi la copii, chiar la cei mici, este un risc considerabil in plus, suprasolicitand oasele inca in formare si muschii slabi ai copilului.
Nu folositi premergatoare (impiedica dezvoltarea sistemului osos si a musculaturii) si nici nu incaltati micutul cu pantofi decat cand e necesar in primele luni in care invata sa mearga (in casa lasati-l mereu descult). Alte masuri precum pantofii de corectare a mersului in loc sa ii faca bine, ii opresc dezvoltarea normala!
Infasatul nu are nici o legatura cu picioarele strambe ale copilului mic! A il infasa foarte strans nu este o masura adecvata – dimpotriva, ii afecteaza dezvoltarea normala a sistemului osos. Cand il infasati, permiteti-i un spatiu de miscare a picioarelor (iar mainile pot fi lasate libere complet).
Nu il imbracati cu ciorapei, colanti, pantalonasi prea stramti!
Protezele pentru picioare, care le indreapta, sunt adecvate doar si doar cand pozitia nu se va corecta in timp si cand medicul o considera utila (de obicei, cand picioarele strambe sunt astfel din cauza unei afectiuni cum este boala Blount ce a deformat oasele).
Cand este vorba de rahitism, medicul pediatru va stabili doze marite de vitamina D, dar si de calciu.
Foarte rar, cand picioarele sunt sever cracanate si aceasta conditie nu se corecteaza cu timpul, va fi necesara corectarea prin interventie chirurgicala.