Animale de companiePești de recif din familia Pomacanthidae, pești-înger și pești-înger pitici pentru acvariul...

Pești de recif din familia Pomacanthidae, pești-înger și pești-înger pitici pentru acvariul tău

Familia Pomancanthidae cuprinde 9 genuri si 74 pesti de recif care adesea sunt numiti si grupati in pesti-ingeri pitici si pesti-ingeri. Pot fi observati si in regiunile de coasta cu stanci, deoarece obisnuiesc sa se hranesca si cu alge. Aceste specii sunt deosebit de interesante si atractive mai ales prin coloritul lor uimitor dar si prin comportamentul ciudat. Astfel au ajuns sa fie admirati si pretuiti de acvaristii din toata lumea.

Majoritatea speciilor sunt mici, poat ajunge la dimensiunea maxima de 12,5 cm, traiesc in toate oceanele lumii solitari, in grup, in perechi, dar mai ales inoata printre recifele de corali, unde isi cauta incontinuu hrana formata din mici crustacee, viermi, bureti de mare.

Pestii-ingeri pot fi crescuti in captivitate in acvarii daca le sunt asigurate conditii (temperatura apei adecvata, pH-ul apei bun, concentratie de oxigen buna, concentratie de nitrati mica) asemanatoare celor din mediul lor natural, iar din momentul ce au fost aclimatizati ei vor trai o perioada lunga de timp deoarece sunt foarte rezistenti.

Hrana poate varia foarte mult de la fulgi, palete care contin vegetale la viermi oligocheti, mici creveti, viermi Tubifex, purici de apa Daphnia, Artemia, larve de insecte, bucatele de calamar tocate marunt, scoici, Krill, file de peste si altele.

Specii de pesti-inger:

Pomacanthus xanthometopon
Pomacanthus xanthometopon

In Oceanul Pacific de Vest si Oceanul Indian traieste pestele-inger Pomacanthus xanthometopon. Acesta prefera lagunele bogate in corali si regiunile din jurul barierelor de recif, inoata la adancimi de 5-35 m. Este un peste solitar, timid, prudent, se ascunde imediat cand simte pericolul. Are corpul lung de pana la 30-40 cm, deci am putea spune ca este un peste-inger mare. Capul este frumos colorat in galben si albastru de parca ar avea o masca, corpul este in nuante galbui cu pete albastrui. Exemplarele tinere au un colorit albastru-inchis cu multe dungi verticale albe.

Inotatoarea codala este mica, rotunjita, galben-portocalie, inotatoarea dorsala foarte lunga, la fel si inotatoarea anala, iar aripioarele pectorale sunt alungite si albastre. Acesti pesti au nevoie de un acvariu destul de mare, in care sa fie realizat un peisaj din pietre vii, deoarece polipii coralilor reprezinta hrana acestor pesti-ingeri. Tempertaura apei trebuie sa fie de 23-26ºc iar pH-ul de 8,1-8,4. Nu sunt foarte agresivi insa este bine sa fie achizitionate doar cateva exemplare, in caz contrar pot intra in conflict cu alte specii de pesti-ingeri. Hrana lor este formata din midii, creveti, calamari, alge, bureti, spanac, cereale speciale pe care le consuma pestii ierbivori.

Pomacanthus annularis
Pomacanthus annularis

Pestele-inger inelat Pomacanthus annularis este raspandit in zonele cu recife de corali ale Oceanului Pacific si Indian. Este o specie agresiva care poate strica coralii si manca nevertebratele care se gasesc in acvariu. Trebuie achizitionat cand este mic pentru a se obisnui in conditii de captivitate. Are nevoie de un acvariu mare de 250 litri, bine aerat si luminat, in care temperatura apei sa fie de 22-26ºC si pH-ul de 8,1-8,4. In mediul sau natural mananca scoici, creveti, zooplancton, alge, bureti, de aceea in acvariu are nevoie de hrana mixta, animale congelate sau vii si legume – creveti, calamari, bureti, spanac, alge, hrana speciala pentru pesti.

Are lungimea corpului de 30 cm, coloritul galben-masliniu cu numeroase dungi albastre-stralucitoare care radiaza si apar curbate de-a lungul corpului. Inotatoarea codala este mica si alba, inotatoarea dorsala este mare si are o forma triunghiulara cu marginea de sus alungita. Exemplarele tinere sunt mai inchise si au dungi verticale albe si albastre care stralucesc si alterneaza intre ele.

Holacanthus bermudensis
Holacanthus bermudensis

Pestele-inger Holacanthus bermudensis are lungimea corpului de 45 cm si traieste mai ales in apropierea de coaste, in lagune si recife de corali, in partea de vest a Oceanului Atlantic, de-a lungul coastei estice a Floridei, in apropierea de coasta Cubei, in Insulele Bermude si Golful Mexic. Inoata la adancimi de 2-90 m solitar sau in perechi, uneori in grupuri mici alcatuite dintr-un mascul si mai multe femele.

Hrana sa preferata consta din bureti si alge. La maturitate acest peste-inger are pe frunte o pata inchisa marginita cu albastru-stralucitor ca o coroana, in rest corpul sau este acoperit cu solzi si are un colorit in nuante de galben. Inotatoarea dorsala este mare si are marginea superioara albastrui, inotatoarea anala este mare si triunghiulara, aripioarele pectorale sunt mici si galbene, iar inotatoarea codala este mica si foarte putin bifurcata. Acesta este un peste rar si foarte scump (ajunge sa coste in jur de 180 euro) care trebuie crescut doar de acvaristii cu experienta.

Este agresiv, nu accepta in apropierea sa alti pesti, lupta cu alte specii de pesti-inger pentru teritoriu si hrana. Intr-un acvariu mare pot fi pastrate 2 exemplare, temperatura apei trebuie sa fie de 23-26ºC si pH-ul de 8,3-8,4. Hrana sa trebuie sa fie alcatuita atat din produse animale cat si vegetale, din alge, bureti, calamar, midii, creveti si legume care sa-i asigure necesarul de vitamine.

In Oceanul Pacific de Vest, in Marea Bariera de Corali in Samoa apar numeroase exemplare de pesti-inger Centropyge auratia care au lungimea corpului doar de 5-6 cm. Acestia au colorit foarte frumos ce variaza de la rosu la portocaliu-inchis cu multe dungi verticale galbui pe partile laterale sau longitudinale foarte subtiri pe inotatoarea dorsala, anala si codala.

Aceasta specie este mai putin crescuta in acvarii desi impresioneaza prin aspectul sau rosu-stralucitor, deoarece trebuie tinut mai mult singur, el fiind foarte sensibil la stresul creat de alti pestii care se afla in jurul sau. El poate fi tinut intr-un bazin de sticla de 200 litri, in care sa fie corali si alge. Conditiile ideale pentru acest peste sunt: pH-ul apei de 8,1-8,4 si temperatura apei de 22-26ºC. Hrana consta dintr-un amestec din carne de scoici si creveti maruntita, Artemia si alge.

Pestele-inger Paracentropyge multifasciata apare la adancimi de cel mult 20 m in apele din apropiere de coasta Japoniei si Marea Bariera de Corali din sudul Oceanului Pacific, dar si in partea estica a Oceanului Indian, mai ales in lagunele cu ape limpezi. Poate fi recunoscut usor dupa coloritul sau dungat, corpul sau puternic comprimat pe partile laterale si acoperit cu dungi inguste albe si negre ce alterneaza uniform intre ele. Pe partea ventrala – zona capului, burta si inotatoarea anala – nuanta este galbui.

La exemplarele tinere apar pete albastre pe inotatoarea dorsala, in rest coloritul este asemanator cu al adultilor. Aceasta specie se adapteaza extraordinar de greu in conditii de captivitate, trebuie tinut singur, este capabil sa distruga toate artropodele mici si coralii moi. Trebuie adapostit intr-un acvariu de 100 litri, in care sa existe multe adaposturi realizate din corali in care sa se ascunda. Temperatura apei este bine sa varieze intre 22-26ºC, iar pH-ul apei de 8,1-8,4. In mediul sau natural pestele manca nevertebrate sesile si bureti de mare, insa in captivitate poate fi hranit cu creveti, midii, calamar – toate taiate in bucatele foarte mici – dar si cu alge si bureti.

Pestele-inger Centropyge flavipectoralis traieste in apele Oceanului Indian, in apropierea Insulelor Maldive si Sri Lanka. Inoata in perehi sau mici grupuri la adancimi de 30 m in zonele stancoase cu alge din lagune sau pe langa recifele de corali. Hrana sa preferata este alcatuita din alge si completata cu mici nevertebrate, viermi si crustacee. Exemplarele tinere inoata si solitar si se hranesc cu plancton. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 10 cm, iar coloritul este in nuante maronii si albastrui cu dungi verticale negre si foarte subtiri. Inotatoarea anala si dorsala au cam aceeasi marime si forma si ambele impreuna si cu cea codala au un colorit albastru-inchis.

Aripioarele pectorale sunt galbene si mici, apar bine evidentiate pe coloritul intunecat al corpului. Datorita aspectului sau inchis acest peste este mai putin cautat de acvaristi pentru a fi crescut in captivitate. Spre deosebire de alte specii insa se adapteaza fost bine in acvariu si traieste o perioada lunga de timp. Are nevoie de un acvariu de 120 litri, in care apa sa aiba temperatura de 24-25ºC si pH-ul de 8,1-8,4. Dieta sa este alcatuita din carne de scoica taiata in bucatele mici, amestecata cu creveti, cu alge si Artemia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.