Sistemele de avertizare sunt extrem de eficiente la pescuitul crapului, datorita faptul ca pot semnalizeaza muscatura pestelui cu o mare usurinta, anuntand pescarul de acest lucru.
Care sunt motivele pentru care am achizitiona sisteme de avertizare?
Dupa cum stim, un mod de pescuit al crapului implica utilizare boilies-urilor, despre care se cunoaste faptul ca nu se pot utiliza foarte rapid de la o partida la cealalta, rezultatele obtinute in aceasta situatie fiind foarte slabe. Singurele locuri in care exista ceva sanse de succes sporit sunt baltile unde se pescuieste doar la boilies, insa acestea sunt rare la noi in tara, iar mai presus de asta nici crapii nu sunt foarte obisnuiti cu momeala care este reprezentata de boilies-uri.
In concluzie, pescarii au nevoie de mult timp pentru a atrage pestii in locurile nadite si pentru a-i face pe acestia sa se obisnuiasca cu aceste regiuni pentru a le frecventa cat mai des. Cei care sunt de parere ca o zi si un singur boilies sunt suficiente pentru a avea o captura semnificativa la crap nu sunt tocmai onesti, intrucat este nevoie si de o nadire prealabila, care poate dura uneori cateva zile pentru a da rezultatele dorite. Mai mult decat atat, pescarilor le este foarte greu sa fie atenti 100% pe toata durata unei zile, astfel incat un sistem de avertizare performant, precum un swinger sau un hanger ii poate ajuta enorm de mult, anuntandu-i de muscatura crapului, care de regula intervine in momentele de acalmie.
Rolul unui semnalizator este acela de a le aduce pescarilor la cunostinta faptul ca pestele a muscat, printr-un semnal sonor care poate fi setat la frecventa dorita. In prezent exista o mare varietate de sisteme de semnalizare care stau la dispozitia doritorilor, astfel incat le este greu pescarilor sa se hotarasca asupra unui model sau al altuia.
Cum functioneaza un sistem de avertizare?
In esenta, semnalizatoarele au cam aceleasi sisteme de functionare, diferentele fiind minore intre modele. Practic, design-ul, detaliile constructiei si alte mici elemente de la producatori reprezinta principalele discrepante intre aceste ustensile atat de importante.
Este important de stiut si faptul ca un sistem de avertizare poate indeplini si functia de suport pentru lanseta, el montandu-se pe rodpod. Astfel, lanseta se va pozitiona in locul din partea se sus a semnalizatorului, pentru ca firul sa poate intra in contact direct cu rotita de pe fundul locasului. In clipa in care pestele a muscat, firul care este in contact cu rotita o va antrena pe aceasta in miscare. Rotita poate fi confectionata din metal sau din plastic, diferentele de performanta dintre cele doua materiale nefiind semnificative.
Pentru sistemele de citire optice, rotita are o tija ce indeplineste rolul de a actiona o celula care declanseaza un semnal sonor, dar si un semnal optic. Aceste semnale sunt produse cu ajutorul unor leduri. De asemenea, miscarea rotitei se mai poate observa si cu ajutorul traductorului magnetic al sistemului de citire, folosindu-se de un senzor special conceput pentru asta.
Cele dintai sisteme de avertizare aveau la baza un sistem optic, care insa s-a dovedit a avea mai multe dezavantaje. Dintre acestea trebuie mentionate un consum mare de energie, cauzat de alimentarea non-stop a ledului si sensibilitatea exagerata a semnalizatoarelor la umiditate, care se producea din cauza orificiului din carcasa. Din aceste doua motive, producatorii de sisteme de avertizare au hotarat sa aleaga sisteme magnetice cu traductoare Hall, care au avantajul de a izola rotita in interiorul semnalizatoarelor. In acest fel, traductorul preia semnalul direct prin peretele carcasei.
Care sunt caracteristicile unui sistem de avertizare?
De fiecare data cand dorim sa luam un sistem de avertizare trebuie sa ne uitam cu grija la calitatea acestuia, sa analizam fiabilitatea sa si nu in ultimul rand sa luam in calcul pretul de vanzare.
Din punctul de vedere al calitatii unui semnalizator, este necesar sa fim foarte atenti la felul in care acesta este realizat. Functiile pe care le are si finisajele sale sunt esentiale. Senzorii mai simpli sunt dotati numai cu un singur buton de reglare a volumului, in vreme ce senzorii complecsi pot fi individualizati si ofera mult mai multe functii suplimentare, precum reglarea tonalitatii sunetelor.
In plus, unele modele sunt prevazute si cu posibilitatea reglarii vibratiilor, lucru foarte important daca se pescuieste in conditii vitrege (exista valuri mari, vant puternic s.a.m.d). Senzorii simpli nu sunt capabili sa sesizeze cu precizie daca muscaturile sunt intr-adevar ale pestilor si nu sunt altceva, asa ca pot da semnale false. De asemenea, rod-podurile instabile pot cauza aceste probleme. Daca semnalizatorul este setat la o sensibilitate mai redusa, atunci totul va functiona asa cum trebuie, indiferent de conditiile meteo.
Atunci cand vorbim despre semnalul optic al unui senzor, este bine sa stim faptul ca acesta are de regula doua leduri, insa unele modele nu au decat unul singur. Pe timpul zilei, semnalele emise de leduri nu se pot observa, acestea fiind destinate exclusiv pescuitului nocturn. Interesant este faptul ca la senzorii care au doua leduri, unul dintre acestea va sta aprins doar cata vreme rotita de plastic se invarte si se misca, avand rolul de a semnala in acest fel exact atunci cand pestele musca si daca pestele atinge firul de pe tamburul mulinetei. Celalalt led va sta aprins vreme de inca 10 secunde sau chiar mai mult pentru a semnala trasaturile la lansete. Culorile ledurilor pot fi de mai multe tipuri, de la verde, albastru, galben sau rosu pana la mov sau negru. Dupa cum va asteptati, cele doua leduri nu au aceeasi culoare.
Cand ne referim la fiabilitatea unui semnalizator, vom lua in calcul cat de rezistent este acesta la apa, adica la gradul sau de impermeabilitate. Unii producatori se lauda cu faptl ca sistemele lor de avertizare sunt rezistente 100% la apa, indiferent de conditii. Important este sa stim ca senzorii care nu sunt impermeabili nu pot functiona pana ce nu se usuca si vor avea mari probleme chiar si dupa aceea. De asemenea, daca iau apa, acestia vor incepe sa scoate sunete puternice si nu mai pot fi opriti pana ce bateria se descarca.
Un senzor de calitate ar fi bine sa aiba un nivel al semnalului sonor undeva in jurul valorii de 100 de decibeli. Putem alege modele de calitate si daca acestea consuma putin, ele fiind mult mai durabile in aceasta situatie. Senzorii pot avea si centrale acustice sau/si optice. Aceia mai putin ieftini nu permit decat o conecatre la centrala cu ajutorul unor cabluri de maxim zece metri, in vreme ce senzorii performanti (si mai scumpi) beneficiaza de centrala cu comanda radio. Totusi, nu trebuie sa va complicati si sa cheltuiti prea mult pe modelele scumpe, cele simple fiind mai mult decat multumitoare.
Una peste alta, atunci cand alegem un senzor de avertizare, este indicat sa ne documentam temeinic. In legatura cu preturile lor, modelele de incredere nu sunt mai ieftine de 20-30 de euro, in vreme ce modelele de top depasesc 100 de euro. In esenta, trebuie sa cautati raportul calitate-pret cel mai bun pentru dumnevoastra. Dintre firmele care produc sisteme de avertizare, mentionam Fox, Carp Sounder, Delkim, Snake sau Spro. Ca si recomandare, nu este indicat sa cheltuiti mai mult de 50 de euro pe un senzor, intrucat la acest pret aveti certitudinea ca ati achizitonat un produs suficient de bun cat sa reziste, iar diferenta fata de modelele mai scumpe, de peste 100 de euro, nu este atat de mare.
Ceea ce este vital este sa nu cumparati senzorii despre care nu aveti date certe, din surse de incredere.