Timp liber3 rețete de efect pe bază de porumb pentru pescuitul la crap

3 rețete de efect pe bază de porumb pentru pescuitul la crap

Porumbul reprezinta una dintre cele mai folosite momeli pentru pescuitul crapului, indiferent de modul sau de preparare. De aceea, in cadrul acestui articol va vom prezenta cateva retete foarte eficiente, cu ajutorul carora veti putea avea succes la prinderea acestui peste.

Porumbul se poate prepara intr-o mare varietate de moduri. Astfel, vorbim despre cel conservat, in combinatie cu diverse arome, cel uscat, gaurit si introdus pe fir de par sau chiar si despre cel in lapte, cules de curand. Toate aceste modalitati de pregatire a porumbului au utilitatea lor, in functie de tipul de pescuit ales.

Porumbul congelat reprezinta o solutie facila pentru conservarea acestei cereale si pastrarea  ei pentru o perioada cat mai lunga. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa curatati porumbul proaspat si crud fara insa a sparge boabele. Dupa aceea, puneti-le in pungi mici si introduceti-le la frigider. Acestea se pot utiliza pe toata durata anului, insa trebuie sa stiti faptul ca, odata decongelate, nu mai puteti sa le congelati din nou. De aceea, nu luati prea multe boabe congelate pentru o partida de pescuit, deoarece riscati sa ramaneti cu ele nefolosite si va trebui sa le aruncati dupa aceea.

Pentru inceput ne vom referi la porumbul in lapte, care reprezinta o momeala foarte utilizata pentru toti crapii. Boabele se pot introduce direct in lapte si se pot aseza pe carlig si/sau pe rig, cu acelasi succes. Cu toate acestea, multi dintre pescari opteaza pentru rig.

Boabele de porumb uscate se gauresc in timpul iernii si se pastreaza in diferite uleiuri, precum cel de canepa sau de peste, alaturi de atractanti, pentru a-si pastra aromele. Odata cu venirea primaverii, aceste boabe vor fi mai aromate si mai moi, sporindu-va sansele unei capturi de succes la crap.

Exista si cateva modalitati de preparare a porumbului pentru nadirea la crap. Potrivit uneia dintre acestea, porumbul trebuie inmuiat in zahar, melasa, atractanti si arome, dupa care se va lasa sa fermenteze pentru jumatate de zi. De asemenea, asigurati-va ca porumbul este in intregime acoperit de apa. La o saptamana dupa ce este gata, acesta se poate folosi cu rezultate excelente si ca momeala. de ce se utilizeaza zaharul sau melasa? Raspunsul este simplu: aceste ingrediente au rolul de a ajtua porumbul sa fermenteze ceva mai rapid.

In functie de anotimp, unele retete prin care se poate prepara porumbul sunt mai eficiente decat altele. Iata cateva dintre acestea, depinzand, dupa cum am mentionat deja, de anotimp.

Retete de primavara

Astfel, primavara puteti incerca urmatorul lucru. Puneti la inmuiat circa cinci kilograme de porumb uscat intr-o galeata de zece litri. Peste porumb, adaugati apa, jumatate de kilogram de melasa, putina sare, atractanti (in functie de preferinte si de recomandarile producatorilor), spirulina de 10 miligrame, aminoacizi (in functie de recomandarile producatorilor) si jumatate de kilogram de palinca. In legatura cu atractantii si aminoacizii, este indicat sa va documentati inainte de a decide sa folositi ceva fara sa cunoasteti implicatiile.

In fine, boabele pentru carlig trebuie sa fie in prealabil gaurite cu bormasina si tinute in dip-uri realizate din atractanti, aminoacizi si palinca, in concentratiile dorite de dumneavoastra. Tot primavara, insa in conditii de apa ceva mai rece puteti opta pentru alta reteta. Tot cinci kilograme de porumb uscat se combina cu praf de usturoi (in jur de 50 de grame), aroma de usturoi, putin ulei de piper, circa 500 de grame de melasa, sare, atractant spice si spirulina. Dupa 12 ore de la inmuiere, mixtura se va fierbe pentru maximum 20 de minute, dupa care se poate folosi.

Retete de vara

Vara, porumbul se va combina cu arome dulci de fructe, in functie de concentratia recomandata de catre producatori, 500-600 de grame de melasa, aminoacizi (de preferinta pe baza de capsuni), atractanti dulci si spirulina. Rezultatele obtinute cu aceasta reteta sunt intr-adevar de exceptie.

Tot vara, mai puteti opta pentru o alta reteta de nada pentru crap, care sa contina si porumb. Ca ingrediente, aveti nevoie de un kilogram si jumatate de porumb, 500 de grame de grau, 250 de grame de mei, 300 de grame de mazare, 200 de grame de soia, 150 de mililitri de melasa, 20-30 de grame de betaina, 200 de mililitri de arome de capsuni si 100 de mililitri de CSL.

Pentru a realiza aceasta reteta, trebuie sa puneti semintele de grau, orz si mei la inmuiat in apa, pe care sa le lasati cel putin doau zile. Porumbul se va lasa si el la inmuiat, insa separat si tot pentru doau zile. De remarcat faptul ca apa trebuie sa fie indestulatoare.

Dupa trecerea celor doua zile, porumbul se va fierbe la foc mic pana ce boabele sale sunt foarte moi. Este contraindicat sa se aduage indulcitori pentru ca astfel se va prelungi procesul de fierbere. Soia se va aduaga pe parcurs, in cantitati mici. Imediat dupa terminarea fierberii se va pune si mazarea, la fel ca melasa, aroma, atractantii si CSL-ul, la intervale de 5-10 minute unul fata de celalalt. Asteptati circa jumatate de ore inainte de a pune betaina, dupa care lasati compozitia cel putin 24 de ore.

La pescuit, aruncati jumatate din nada utilizand o racheta. Daca aveti noroc si pestii par intersati, atunci continuati sa intretineti patul de nada. Aceasta strategie nu este valabil oricand, asa ca trebuie sa tineti cont de conditiile de pescuit, de propria dumneavoastra experienta, dar si de echipamentul pe care-l aveti. Este important sa mentionam faptul ca nada de care dispuneti ajunge pentru un pescuit de cel putin 12 ore si maximum 24.

Ca si arome, se mai pot incerca si altele fata de cea mentionata la ingrediente, insa aveti grija pentru ca unele arome sunt potrivite doar toamna si primavara, nu si in timpul verii. Pentru momeala, porumbul din borcan, alaturi de aroma de miere da si el rezultate bune, insa nu la fel ca porumbul natural si boabele din amestecul pe care l-ati realizat.

Pe momitor se mai poate utiliza mamaliga, framantata in zeama de la mixul de porumb, in care se mai pot adauga seminte din compozitie, pentru realizarea unui pat suplimentar. Exista sanse importante sa aveti parte de o captura semnificativa, asa ca merita sa incercati.

retete de porumb

Retete de toamna

In cele din urma, toamna veti folosi cinci kilograme de porumb, cu aroma de peste sau de scoica, atractanti (de preferinta carp trend), putina sare, 250 de grame de melasa si spirulina. Aceasta reteta da rezultate pe tot parcursul anotimpului. Alternativ, chiar si boabele de porumb conservate, disponibile cu usurinta, se pot utiliza fara probleme, cu rezultate cel putin la fel de bune ca si cu metodele traditionale.

Retete pe baza de porumb pentru toate anotimpurile Unele retete pe baza de porumb pot fi folosite indiferent de anotimp. Mai jos va vom prezenta cateva dintre acestea.

Reteta 1

Incepeti prin sortarea boabelor de porumb, cu o sita. Toate boabele care au trecut prin procesul de sortare se vor aseza intr-un vas de inox, peste care se va pune apa, in jur de doua ori mai multa decat greutatea boabelor. Unii pescari aleg sa adauge arome (in timpul fierberii) precum uleiurile volabile sau semintele de canepa ori anason, asta pentru sporirea atractivitatii momelii. Totusi, daca nu aveti la dispozitie aceste ingrediente, le puteti omite. Ceea ce nu puteti neglija este mierea sau zaharul, care trebuie adaugate in apa cu porumb.

Procesul de fierbere se va efectua la foc scazut, intre o ora si jumatate si doua ore. Atentie! Vasul trebuie sa fie tot timpul acoperit. In fine, dupa ce considerati ca a trecut suficient de mult timp, opriti focul si lasati boabele de porumb sa se raceasca in apa. Astfel, ele se vor umfla si nu se vor sparge. Cele sparte sunt indeale ca nada pentru caras sau babusca, nu insa si pentru crap.

Dupa cum am spus deja, ca si arome se pot utiliza uleiurile volatile, dar si mierea. Din punctul de vedere al tipului de porumb indicat pentru aceasta reteta, nu este niciun soi mai bun decat celalalt, totul ramanand la alegerea dumneavoastra. Cu toate astea, multi pescari aleg porumbul cu boabele mai netede, care se poate umfla mai bine si care nu crapa.

Atunci cand asezati boabele de porumb in carlig, tineti minte ca ideal ar fi sa nu puneti mai mult de trei boabe, insa in unele cazuri si doua pot fi prea multe (depinzand de carlig). Varful acestuia trebuie sa fie liber, pentru a preveni impiedicarea inteparii crapului.

Carligele se leaga de linie cu fire textile numai groase de 0,25 milimetri si lungi de maxim 10 centimetri. Pe fir se mai pot pune pana la cinci boabe, pe langa cele asezate deja pe carlig. Boabele decorticate (cele la care coaja este indepartata) au fost testate, insa nu dau rezultatele dorite, cel putin la crap.

Boabele de porumb prajite cu ulei de usturoi pot atrage si mentine pe loc crapii, insa, din nefericire, nu multi pescari utilizeaza aceasta tehnica, cel putin la noi in tara, desi rezultatele sunt dintre cele mai bune.

Reteta 2

Puneti porumbul intr-o galeata in care adaugati apa cat sa acopere boabele cu cel putin o palma sau mai mult. Va veti da seama daca ati pus suficienta apa in functie de modul de umflare al boabelor de porumb. Este total contraindicat sa puneti apa de la robinet, intrucat se stie cat de „curata” este aceasta. Mai bine plata sau chiar din balta ori din rauri.

Ca si indulcitor, zaharul este ideal, insa tineti minte sa nu adaugati mai mult de 100 de grame pentru fiecare kilogram de porumb, deci o zecime. Daca exagerati cu zaharul, porumbul v deveni tare si nu se va inmuia asa cum trebuie, asa ca mare atentia din acest punct de vedere. Alternativ, daca dispuneti de indulcitori, utilizati-i, insa doar dupa ce ati verificat dozajul cel mai bun.

Dupa umflarea boabelor de porumb, puenti-le la foc mix pentru cel putin 60 de minute, timpul necesar pentru fierberea lor. Pentru a vedea daca acestea sunt gata, incercati-le cu degetele la intervale regulate. Cand considerati ca sunt gata, luati porumbul de pe foc si lasati-l sa se raceasca.

Mai departe aveti mai multe optiuni. Puteti sa scoateti boabele din zeama si sa le puneti separat intr-un vas, peste care veti adauga atractanti si arome, fie adaugati direct aceste ingrediente peste apa in care boabele au fiert. Acum depinde de preferintele fiecaruia in parte. Optand pentru prima varianta, boabele de porumb vor fi aditivate si aromate foarte bine, insa alegand ceea de-a doua solutie acestea vor raspandi un miros mai delicat si mai pregnant. De retinut este faptul ca ambele solutii sunt la fel de bune, asa ca nu putem sa spunem ca una este mai viabila decat cealalta.

In legatura cu atractantii si aromele, pe piata exista o gama larga de oferte asa ca nu ezitati sa intrebati si cu siguranta veti afla ceea ce doriti.

Reteta 3

A treia reteta pentru prepararea boabelor de porumb este una in care se foloseste oala sub presiune, in care se introduce un kilogram de porumb, 100 de grame de zahar si apa cat cuprinde. Se va fierbe circa trei sferturi de ora de la momentul in care oala scoate aburi, dupa care se scoate capacul. Aveti grija sa nu mancati toate boabele, intrucat acestea sunt delicioase!

In legatura cu aromele, este bine de stiut faptul ca se pot adauga in oala inca de dinaintea punerii ei pe foc. Spre exemplu, aromele de capsuni dau rezultate excelente, insa nu doar acestea sunt recomandate. Cu toate astea, nu puteti pregati o cantitate mare intr-un timp scurt, insa acest lucru nu este neaparat un impediment.

Porumbul de floricele rosu, in combinatie cu cel galben poate reprezenta o nada ideala pentru crap. De altfel, boabele de culori distincte sunt recomandate nu doar la pescuitul crapului. De asemenea, demn de stiut este si faptul ca porumbul de floricele poate fi preparat chiar si utilizand metoda oalei sub presiune, dand aceleasi rezultate ca orice alt tip de porumb, fara nicio exceptie in acest sens.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. imi poti detalia te rog cum este cu porumbul prajit in ulei de usturoi?
    sau sa imi lasi un link de unde ma pot documenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.