Cum pot proaspetii parinti stimula dezvoltarea bebelusului de-a lungul primului sau an de viata? Nimic mai simplu: nu trebuie sa fii nici un parinte experimentat, nici un fin cunoscator al teoriilor dezvoltarii timpurii: trebuie doar sa fii un parinte implicat! Dezvoltarea fizica, emotionala, cognitiva a bebelusului depinde in mare masura de crearea unui mediu afectiv, stabil, confortabil si sigur, lucru pe care orice parinte bun se straduieste sa-l ofere micutului.
Asadar, a stimula dezvoltarea bebelusului pe parcursul primului sau an de viata presupune a ii indeplini nevoile esentiale: cele legate de ingrijirea practica si cele legate de crearea relatiei parinte-copil. Un bebelus ce primeste atentia si afectiunea necesara de la parintii sai este un bebelus fericit, sanatos si care va creste armonios.
Afectiunea parintilor
Cel mai important pentru o dezvoltare armonioasa este un mediu afectiv. Relatia apropiata si calda cu parintii este esentiala inca din prima zi de viata a micutului, pentru dezvoltarea sa emotionala si cognitiva: bebelusii ce beneficiaza de ingrijire practica (le sunt indeplinite toate nevoile primare de baza), insa nu au o persoana care sa le ofere constant afectiune intampina dificultati mari in dezvoltare.
Pentru a ii indeplini aceasta nevoie emotionala, bebe are nevoie de apropiere si contact fizic. Alaptarea, in afara de beneficiile legate de intarirea sistemului imunitar, are un rol important in crearea contactului mama-copil. Insa orice contact este unul pozitiv: stati aproape de bebe, asa incat acesta sa va vada fata si zambiti-i; mangaiati-l, gadilati-l si tineti-l in brate.
Nu uitati ca bebe este foarte interesat de fete si linistit de fetele zambitoare ale parintilor: asa ca lasati-l sa va vada fata de aproape, distrandu-l cu mimici si sunete caraghioase (ce veselie va fi atunci cand il vedeti imitandu-va…). Cand plange, incercati sa ii raspundeti – in primele luni de viata este de preferat sa nu ii ignorati plansetele, ci sa il reasigurati si sa il linistiti. Important: bebe are nevoie nu doar de apropierea de mama – si tatal trebuie sa fie o figura afectiva prezenta in viata micutului.
Confort emotional
Oferiti-i bebelusului un mediu sigur si stabil, atat prin contactul fizic, cat si prin limbaj. A ii vorbi micutului despre vrute si nevrute, inca din prima sa zi de viata, contribuie la dezvoltarea sa, insa il si linisteste (vocea parintilor este un factor de confort si siguranta). Cand stati cu el, vorbiti-i, povestiti-i diferite lucruri, iar pe masura ce incepe sa gangureasca, obisnuiti-va sa ii aratati obiecte si sa repetati cuvantul ce le desemneaza. Parintii care ii vorbesc des bebelusului (nu conteaza despre ce) si care ii citesc de timpuriu povesti vor vedea ca micutul isi dezvolta usor limbajul.
Muzica
In primul rand, cantati-i bebelusului cantecele (nu in mod necesar cantece de leagan, ci orice va place): nimic mai placut pentru urechile sale decat vocea parintilor! In al doilea rand, muzica pentru bebelusi, dar si muzica armonioasa in general il stimuleaza si il distreaza. Nu trebuie sa puneti neaparat muzica clasica: si melodii pop, dance, slow ii pot placea micutului: important este sa fie ritmuri armonioase (nu agresive).
Joaca
In primii ani de viata, jucariile au un rol major in dezvoltarea bebelusului. Pentru inceput, stimulati-l si distrati-l cu jucarii de diferite forme si culori, cu sunete si lumini, aratandu-i-le si, pe masura ce bebe poate apuca obiecte in mana si se poate deplasa, lasandu-l sa ajunga singur la o jucarie si sa o ia, ascunzand-o si lasandu-l sa o gaseasca…
A incuraja copilul sa se miste intr-un spatiu deschis, sa exploreze in jur, este foarte important: asigurati-va ca nu exista pericole (obiecte mici ce pot fi inghitite, lucruri de care se poate lovi, teren prea dur sau rece) si lasati-l sa stea in fundulet pe jos, sa se tarasca pe burtica, apoi sa mearga in patru labute, sa ridice obiecte si sa le treaca dintr-o mana in alta, sa incerce sa arunce si sa prinda obiecte, intr-un final, sa se ridice in picioare…
Plimbarile afara
A scoate bebelusul afara la plimbare este un stimul important in dezvoltarea sa: nu este vorba numai de beneficiile aerului curat si ale luminii, ci de experimentarea unor noi imagini, sunete, miscari, mirosuri. Noile experiente au un rol major in dezvoltarea sa, iar iesirile afara sunt printre cele mai benefice pentru micut, dar si pentru proaspetele parinte.
Interactiunile
Pentru un bebe mic, poate fi prea mult sa interactioneze cu mai multe persoane noi intr-o perioada scurta de timp: el poate fi iritat, speriat sau suprasolicitat de aceste noi experiente. Insa este bine pentru dezvoltarea sa sa vada si sa intre in contact cu mai multe persoane, in afara de mama si tata, si dupa primele luni, poate fi distractiv si stimulant sa ii „faceti cunostinta” cu alti bebelusi. La plimbarile afara sau in casa, puteti invita alte mamici cu micutii lor.
Parinti fericiti
Oricat de solicitant este sa fiti proaspeti parinti, este si o implinire frumoasa in viata voastra. Bucurati-va de primii ani de viata ai micutului – vor trece mai repede decat va imaginati si va veti aminti cu drag de acestia. La fel de important este sa aveti grija de voi si de relatia dintre voi, ca parteneri de viata: este atat de usor sa va indepartati unul de altul sau sa va lasati coplesiti de epuizare si stres…
O relatie armonioasa intre parinti este importanta si pentru dezvoltarea bebelusului: stiati ca chiar si un bebe mic-mic percepe starea voastra de spirit? El simte atmosfera din jur, care il influenteaza direct, iar starea de spirit a mamicii sale ii induce si lui deseori aceeasi stare. Felul in care parintii creeaza un mediu echilibrat, armonios, afectiv si stabil este primul si cel mai important lucru pentru dezvoltarea bebelusului.