In ultimul timp, nasterea la domiciliu a devenit o optiune a femeilor insarcinate, preferata de catre unele mamici, deoarece mediul cunoscut de acasa le ofera confort emotional, iar nasterea naturala este calea dorita. Insa cat de mare este riscul unei asemenea metode de nastere?
Medicii atrag atentia asupra riscului impus de o asemenea optiune – in cazul in care travaliul se prelungeste punand in risc bebelusul, o interventie medicala adecvata nu poate fi efectuata; de asemenea, in cazul altor probleme ale bebelusului la nastere, nu exista personalul si echipamentul de dotare adecvat. In plus, din cauza riscului existent, medicii si asistentele medicale in Romania refuza sa asiste o mama la nasterea acasa – responsabilitatea este prea mare. Si totusi, unele femei incep sa aleaga nasterea la domiciliu si in tara noastra, fiind asistate deseori de catre moase aduse din tari vecine.
Ce trebuie sa stiti despre nasterea la domiciliu – in primul rand, aceasta metoda de a naste nu este o optiune valabila decat in cazul unei mamici tinere, sanatoase si al unei sarcini care evolueaza normal. Cand exista orice factor de risc in sarcina – pentru mama sau bebelus – nasterea la spital este impusa. In al doilea rand, nasterea acasa poate fi o optiune mai putin riscanta pentru mamele cu experienta, care nu se afla la prima nastere naturala.
De ce unele femei aleg nasterea la domiciliu
Neincrederea in spitale si frica de interventii medicale invazive care nu sunt necesare. Multe mame au trecut la nastere prin proceduri dureroase – e vorba in general de epiziotomie, dar si alte interventii – proceduri care nu erau obligatorii. A suporta o astfel de interventie dureroasa – uneori, fara a fi anuntata ce urmeaza – poate fi o experienta oribila. Totusi, daca va gasiti un medic in care aveti incredere, asemenea situatii pot fi evitate.
Mediul rece si aglomerat din spitale. A da nastere este o experienta minunata – insa saloanele impersonale, reci, aglomeratia, mirosurile din jur – toate acestea sunt aspecte neplacute. Lipsa posibilitatii de miscare si a adoptarii unei pozitii preferate in timpul travaliului si al nasterii in spital este inca un dezavantaj important.
Filosofia nasterii naturale
A revenit in forta filosofia conform careia nasterea naturala este optiunea cea mai buna pentru o femeie, iar o sarcina nu trebuie privita ca o boala; ideea este ca prea multe femei insarcinate astazi isi fac multe griji despre sarcina, fac multe analize care nu sunt necesare, insa care le streseaza – iar toata aceasta anxietate le rapeste trairea experientei minunate si dauneaza sarcinii.
Si deoarece sarcina si nasterea sunt complet naturale, prea multe investigatii si interventii medicale sunt vazute ca inutile. Exista un adevar incontestabil – si anume, acela ca femeile ce au nascut pe cale naturala au simtit o satisfactie mult mai mare – ele au trecut peste aceasta prin propriile lor forte; durerea este un pret platit pentru o experienta unica si femeia o priveste ca o implinire; iar aceste femei au trecut mult mai rar prin depresii postnatale… Au avut forta de a-si aduce bebelusul pe lume lucide, folosindu-se de tehnici naturale de relaxare.
Mediul cunoscut si sigur de acasa, trecerea prin nastere alaturi de partener acasa si alaturi de o moasa/un medic in care femeia are incredere diminueaza anxietatea si o face sa se simta mai comod, mai relaxata, mai sigura pe sine. Trairea acestui moment in intimitatea si securitatea propriei case este avantajul pe care mamicile il valorizeaza, de asemenea sansa de a ramane cu bebelusul imediat dupa nastere.
Cat de riscanta este nasterea la domiciliu?
Medicii atentioneaza mamicile care prefera aceasta optiune sa ia in considerare toti factorii de risc. In primul rand, o nastere acasa trebuie interzisa daca femeia are o varsta de peste 40 de ani, daca sufera de diabet, preeclampsie, este supraponderala sau subponderala, daca are o sarcina multipla sau daca exista orice alt factor de risc in sarcina.
Si mai important, nasterea la domiciliu poate fi o optiune doar si doar in momentul in care o persoana experimentata si cu cunostinte de specialitate este dispusa sa asiste si sa ajute femeia – un medic si o moasa este optiunea de preferat, desi unele femei sunt asistate doar de o moasa cu experienta (in tara noastra este foarte dificil sa fii asistata de catre un medic, cei mai multi nedorind sa isi asume riscul).
Optiunea de a naste acasa nu exista daca mamica nu are un medic sau o moasa care sa ii ofere toate sfaturile esentiale in privinta pregatirii si sterilizarii casei si a asistarii (o aparatura de monitorizare in timpul nasterii si una de interventie in caz de urgenta sunt necesare). Iar daca va fi asistata de catre o moasa, trebuie sa realizeze ca ea isi pune viata bebelusului in mainile acelei femei – asadar, cat de multa incredere are in experienta si abilitatea moasei (in general, doua moase sunt de dorit)…
Femeia insarcinata trebuie sa fie sigura ca va avea forta sa treaca prin durerile travaliului – caci nasterea acasa inseamna lipsa medicatiilor si a anestezicelor. Foarte important este sa se stabileasca un plan detaliat in caz de urgente – cand apar complicatii, este obligatoriu transferul la cel mai apropiat spital. Un set de analize detaliate inaintea nasterii, care sa confirme ca femeia si bebelusul sunt sanatosi, este necesar. Acoperirea mobilei si a patului cu asternuturi sterilizate este de obicei suficienta – sau, in cazul nasterii in apa, sterilizarea camerei de baie.
Desi in ultimii ani au existat din ce in ce mai multe femei insarcinate ce au ales varianta nasterii la domiciliu si care au trecut cu bine peste aceasta, medicii atentioneaza ca spitalul este locul cel mai sigur, in care o posibila complicatie poate fi adecvat rezolvata. In plus, entuziastii nasterii naturale acasa isi spun povestile lor frumoase despre trairea acestei unice experiente – insa se omit deseori povestile oribile ale femeilor care au nascut acasa si au pierdut bebelusul din cauza complicatiilor nebanuite (povesti rare, insa reale)…
A naste acasa inseamna un real risc, mai ales in ceea ce priveste bebelusul, in cazul aparitiei unor complicatii – insa bineinteles, fiecare femeie insarcinata va decide singura cum va da nastere, iar daca beneficiaza de sprijinul unei persoane specializate si experimentate, daca medicul care o are in grija nu vede o posibila complicatie, nasterea la domiciliu nu este o optiune atat de ciudata…