Copii & adolescențiModelele demne de urmat pentru copil, ce trebuie să știe un părinte?

Modelele demne de urmat pentru copil, ce trebuie să știe un părinte?

Modelele copilului sunt acele persoane la care cel mic se uita cu admiratie si asemenea carora doreste sa fie. Un model poate fi o persoana cunoscuta, insa si un personaj fictiv – toti copiii isi gasesc la un moment dat un caracter pe care il idealizeaza, visand sa fie asemenea eroului lor!

Modelele pe care le are copilul pot fi pozitive sau din contra, iar copilul doreste sa imite comportamentele acelor persoane/personaje si sa aiba aceleasi calitati. Copilul este foarte influentabil si se ghideaza dupa exemplele pe care le are si pe care le gaseste atractive (nu intotdeauna exemple de urmat, din pacate). Copilul idealizeaza persoanele/personajele pe care le ia drept model, in ochii sai acestea fiind aproape perfecte.

A observa modelele copilului, persoanele si personajele pe care le valorizeaza si admira acesta este extrem de important: modelul il va influenta in mare masura pe copil. A incerca sa fiti voi insiva, ca parinti, modele pentru copil este inca un aspect important – in special in primii sai ani de viata, voi sunteti cele mai reprezentative si influente persoane in viata sa si ii oferiti cel mai important exemplu!

Despre modelele copilului

Parintele ca prim model pentru copil. Voi sunteti primele exemple pe care le are un copil – sigur, nu puteti fi perfecti, insa amintiti-va ca in ochii copilului mic voi stiti totul, voi sunteti cei de la care el asteapta ghidare. Nu puteti fi, insa, eroi: nimeni nu este perfect (copilul va realiza curand aceasta), asadar nu va impuneti standarde de neatins. Ceea ce trebuie sa faceti este sa incercati sa ii aratati copilului ce inseamna a fi o persoana buna si nu sa incercati sa apareti ca o persoana perfecta ce nu poate gresi!

A fi un exemplu bun ca parinte inseamna mai mult a oferi afectiune, a il invata valori, a invata cum sa reparati greselile (in loc de a incerca sa nu gresiti sau in loc de a ignora ca gresiti), a ii respecta pe cei din jur (inclusiv pe copil), a il invata sa ia decizii gandindu-se la variante, a-i stimula copilului curiozitatea si a-i prezenta lucruri noi, a-i incuraja pasiunile… A fi o persoana buna, calma, rationala, politicoasa – copilul va vede si invata de la voi!

Modele din viata. Insa nu veti fi singurele modele pe care le va avea copilul: el va gasi si alte persoane cunoscute pe care le va admira si le va face exemple. De multe ori, acele persoane vor fi tineri sau adulti – mai rar alti copii. Copilul va admira si va cauta la acele persoane sfaturi si opinii, le va imita comportamente in cele mai mici detalii (limbaj, vestimentatie, gesturi). Va dori sa fie exact cum este si modelul sau („cand ma fac mare…”), incercand de pe acum sa fie asemenea persoanei.

Urmariti ce persoane existente in viata sa ii sunt exemple: poate fi o sora/un frate mai mare, un verisor, invatatorul, bona, o matusa/un unchi, un prieten de familie. Vedeti ce persoane admira si imita copilul – pentru ca persoana aleasa il face pe copil sa isi doreasca sa fie asemenea sa.

modele de urmat pentru copii

De multe ori, adolescentii sunt cei la care se uita cu admiratie un copil, ceea ce poate fi o situatie grea – copilul va dori sa imite in detaliu ceea ce face modelul sau si va treziti cu cel mic injurand (des fara sa stie sensul cuvintelor), dorind haine de adult, ascultand muzica nepotrivita pentru varsta sa, incercand sa se comporte „matur”, fumand! Doar modelul sau este perfect si nu poate gresi, asa ca tot ce face este bine! Urmariti ce modele isi gaseste copilul – si in cazul unui model negativ, discutati cu el, aratandu-i ca persoana nu e intr-atat de minunata (insa cu blandete, caci daca ii criticati aspru modelul, il jigniti si nu il convingeti).

Aratati-i ca persoana respectiva este o persoana ca toti ceilalti, ce are si defecte si ca el trebuie sa fie el insusi si nu sa imite pe altcineva (e ocazia buna sa ii vorbiti pe intelesul sau despre individualitate, autonomie, unicitatea persoanei). Intrebati-l ce admira la persoana si spuneti-i ca poate aspira la acea calitate, insa nu imitand complet persoana, ci invatand in timp ce isi pastreaza unicitatea.

Faceti o lista cu ce calitati doreste sa aiba copilul si incurajati-l sa valorizeze si calitati profunde; incurajati-l sa se aprecieze pe sine ca persoana, scotand in evidenta ce calitati are chiar el; spuneti-i ca poate dobandi si alte calitati, dar ca cel mai important este a fi tu insati. Spuneti-i ca nu poate deveni brusc o alta persoana si ca unele comportamente nu sunt adecvate varstei. Iar daca observati asemenea comportamente ciudate la copil, care nu erau in natura sa, incercati sa gasiti exemplul de la care le-a adoptat!

Modelele – personaje. Sigur, copilul isi va gasi intotdeauna un model care le „bate” pe toate celelalte, un erou care este intr-adevar in ochii sai intruchiparea perfectiunii. O vedeta (cantareti, actori, sportivi) sau un personaj fictiv de film/carte. Cat copilul este mic, puteti controla intr-o masura situatia, pur si simplu controland ce carti si ce filme si emisiuni urmareste copilul – il feriti astfel de influente nefaste.

Daca il feriti de show-uri si filme inadecvate, sunt mari sanse ca cel mic sa nu gaseasca exemple negative. Ceea ce, din pacate, nu este identic cu a avea exemple pozitive: chiar emisiunile si filmele inofensive ofera copiilor modele nu negative neaparat, insa superficiale: personaje ce sunt admirate si iubite nu datorita unor calitati valoroase, ci a calitatilor materialiste si superficiale: faima, bani, frumusete si putere.

Este un fenomen pe care, ca parinti, nu puteti sa il evitati – insa puteti, in schimb, sa ii oferiti si alte modele copilului, sa ii aratati ca exista alte calitati ce sunt mai valoroase si mai de dorit decat cele superficiale. Prin exemple, prin povesti, prin discutii (nu va feriti de discutii asupra valorilor) – incercati sa ii oferiti mereu si modele pozitive.

Este important sa il expuneti modelelor pozitive la varste mici, pana in adolescenta, deoarece odata cu aceasta etapa el isi va gasi mai mult ca sigur modele cu care nu sunteti de acord (nu intrati in panica, este etapa rebeliunii – modelele din adolescenta nu ii influenteaza la fel de mult si decisiv formarea ca individ precum modelele din copilarie).

Tineti minte: copilul nu stie sa isi aleaga modelele in viata obiectiv, dandu-si seama daca persoana, este, intr-adevar, un model demn de urmat si imitat! El este pur si simplu impresionat de carisma, forta, frumusetea, faima, individualitatea cuiva si il adopta ca model fara a se gandi ca poate nu este unul bun pentru el. In ochii sai, modelul este cel mai aproape de perfectiune, nu poate gresi si de aceea va imita orice vede la acesta ca fiind ceva valoros. De aceea, cat copilul este mic – caci primele modele sunt atat de importante in formarea sa – asigurati-va ca parinti ca ii oferiti modele pozitive (voi insiva, persoane cunoscute, personaje)!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.