Studiile cercetătorilor arată că aproximativ 1 din 10 diagnostice de cancer colorectal apar la persoanele cu vârsta sub 50 de ani. În plus, 3 din 4 pacienți cu această boală nu au antecendente familiale de cancer. Datele statistice arată că ratele din SUA de cancer de colon au crescut semnificativ din anul 2021 și se preconizează că vor crește cu 140% până în anul 2030.
Microbiota intestinală este importantă pentru sănătatea umană, iar modificările negative ale disbiozei au fost asociate de oamenii de știință cu boli cronice, cum ar fi și cancerul de intestin gros. Dietele bogate în fibre pot reduce riscul de cancer de intestin gros în combinație cu modularea microbiotei intestinale și cu producția de butirat (care este un acid gras produs de bacteriile benefice ce sunt dezvoltate cu ajutorul lactozei din lapte).
Prevenirea cancerului de colon se poate realiza prin adoptarea unui stil de viață sănătos, respectiv prin:
- Renunțarea la fumat și alcool, dar și la utilizarea crescută a antibioticelor
- Reducerea consumului de alimente procesate, de carne procesată și grăsimi
- Acoperirea deficitului de vitamina D, de fructe și legume
- Eliminarea kg în plus, prevenirea obezității
- Evitarea factorilor de mediu precum poluarea, substanțele chimice nocive care pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale și pot duce la creșterea celulelor canceroase.
Studiu: Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer de colon
Cercetătorii arată prin studiile lor că laptele reduce riscul de cancer intestinal. Ei au analizat datele genetice la peste 542.000 de femei, au luat în calcul anumite aspecte precum: consumul zilnic de lapte, dieta, stilul de viață.
Conform studiului, femeile care au consumat fiecare câte un pahar de lapte pe zi (ce avea aproximativ 300 mg de calciu), au avut un risc cu 17% mai mic de cancer intestinal. Cercetătorii au subliniat proprietățiile benefice ale acestui produs și faptul că în studiu s-au folosit diverse tipuri de lapte, cu conținut diferit de grăsimi.
Laptele este o sursă bogată de calciu și vitamina D
Medicii oncologi consideră că laptele poate reduce riscul de cancer intestinal deoarece este o sursă bogată de calciu. Ei susțin că în tractul gastrointestinal există anumite substanțe potențial dăunătoare care se leagă de calciu și astfel sunt eliminate.
Laptele are vitamina D despre care s-a spus că are efect antitumoral și ajută în diviziunea celulară. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu riscul de cancer colorectal.
Mai multe studii arată că suplimentele de calciu și vitamina D sunt asociate cu un risc redus de cancer. Prin aportul de calciu și vitamina D se reduce și riscul de cancer la fameile aflate în postmenopauză.
Lactoza din lapte este o sursă de energie
Laptele are lactoză care ajută în promovarea creșterii bacteriilor intestinale benefice, care au rol important în organism. Acestea produc un acid gras numit butirat, cu proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii. Conform unui studiu de pe NCBI, butiratul ajută în prevenirea cancerului de colon.
Butiratul poate avea efect anticancer. Creșterea concentrației de butirat în intestine poate produce un răspuns inhibitor sinergic al căii de semnalizare și un efect antiinflamator.
Efectul anticancerigen al acidului linoleic conjugat din lapte
Laptele are acid linoleic conjugat (CLA), care stopează creșterea celulelor patologice sau cancerigene. Acest acid are proprietăți benefice pentru sănătate, arată un studiu din 2011. Grăsimea din lapte oferă energie și este o sursă de CLA. Cercetătorii spun despre acest acid linoleic conjugat că:
- Are o eficacitate anticancerigenă deosebită
- Are proprietăți unice ce par să moduleze procesul celular implicat în carcinogeneză
- Are capacitatea de a reduce riscul de cancer de sân, cancer de piele, cancer de stomac, cancer de prostată.
Acidul linoleic conjugat apare în lapte și produse lactate, precum: unt de lapte, iaurt, brânză Mozzarella și altele. De asemenea, el apare și în alte produse alimentare, în somon, carne de vită, pui, miel, porc, curcan. Totuși, grăsimea din lapte este cea mai bogată sursă de CLA.
Oamenii de știință sugerează că acidul linoleic conjugat ajută în medierea imunității, cancerului, diabetului, aterosclerozei, metabolismului lipidic, sistemului osos. În concluzie, CLA are valoare nutrițională, proprietăți de îmbunătățire a masei corporale, acțiune antidiabetică și un efect puternic anticancerigen.
Laptele este important pentru sănătatea oamenilor și ar trebui introdus în dieta zilnică. Excepție fac oamenii cu intoleranță la lactoză sau cu alergii la lapte.