La ce vârstă să-ți castrezi sau sterilizezi pisica și de ce este necesar acest pas?

0
437
Pisica Foto: maizamurad.blogpost.com
Pisica Foto: maizamurad.blogpost.com

La ce varsta sa-ti castrezi sau sterilizezi pisica? – Prin aceasta procedura animalul nu va mai fi capabil sa aiba pui. Prin ea sunt indepartate glandele sexuale, altfel spus ovarele la femela si testiculele la masculi.

Medicii veterinari recomanda ca sterilizarea sa se faca dupa ce animalul a implinit varsta de 4-6 luni. Unii sunt de parere ca o astfel de procedura se poate face si mai devreme, inainte de pubertate, inca de la varsta de 2 luni. Cel mai bine este ca operatia de castrare/ sterilizare sa se faca pana ce patrupedul ajunge la varsta maturitatii, astfel spus procedura ar trebui realizata inainte ca pisica sa intre in calduri.

Acum ca am spus la ce varsta se face castrarea sau sterilizarea trebuie precizat care sunt avantajele unei astfel de metode chirurgicale. In primul rand se poate preveni o sarcina la pisica si eventualele complicatii care sunt legate de aceasta, de nastere si pui. Motanii nu mai incearca sa urmareasca pisicile daca se afla in calduri. De asemenea nu se mai aud strigatele pisicilor in perioada de imperechere, prin care ele incercau sa-si caute un partener. In acest fel prin castrare animalul nu mai pleaca de acasa si scade foarte mult riscul de a se pierde, de a fi ranit, otravit sau de a se imbolnavi prin contactarea unui virus de la alt animal contaminat. Prin castrare si sterilizare scade riscul de a face anumite tumori la organele de reproducere. De asemenea motanii nu mai manifesta tendinta de a-si marca teritoriul si de a se lupta intre ei pentru femela. Pisicile care fac aceasta procedura devin mai afectuoase si linistite.

Citește și:  Cainii pompieri, ajutorul de nădejde al oamenilor care luptă împotriva focului

Conform unor pareri se spune ca o pisica castrata la varsta pubertatii devine mai putin sociabila, altfel spus nu ar mai forma grupuri sociale, ar fi mai retrase. Desi acestui subiect oamenii de stiinta nu i-au acordat o atentie foarte mare ei au concluzionat ca sterilitatea sau castrarea nu afecteaza comportamentul social al acestui animal. Cert este ca animalul nu mai are tendinta de a cauta un partener, de a filtra, nu mai intra in calduri si nu mai prezinta vreun interes de a se imperechea. Uneori poate exista si posibilitatea ca un motan ce are statul de ,,enuc” sa nu mai fie acceptat intr-o fratie sau in grupul de care apartinea, sa fie izolat sau exclus. Castrarea la pubertate ii ofera caracteristici juvenile, iar castrarea tarzie la maturitate ii scade dorintele sexuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.