De regula pisicile nu sunt animale agresive, insa multi dintre noi nu de putine ori am observat ca astfel de patrupede pot deveni dintr-o data agresive desi in mod normal ele erau blande si afectuoase. Joaca agresiva a pisicilor este un comportament destul de comun in casele unde sunt astfel de animale de companie. La pisici agresivitatea se manifesta prin scoaterea unor sunete specifice ce se aseamana cu niste suieraturi si intentia de a musca si ataca.
O pisica care are un raport prietenos cu stapanul este in general calma si relaxata, daca insa comportamentul ei devine agresiv cu siguranta exista motive care au determinat-o sa-si schimbe in acest sens starea si probabil tine de o anumita situatie neplacuta, de un alt animal sau o anume persoana. Pisica poate deveni agresiva din cauza fricii, a jocului, a indiferentei stapanului, pentru a-si apara teritoriul, in scopul de a-si apara puii, daca este iritata sau sufera de o anumita boala.
De multe ori pisicile devin agresive in timp ce se joaca. Acest lucru se explica prin faptul ca ele au instinct de animale de prada si de aceea au tendinta de a urmari, de a ataca si a prinde, in concluzie ele isi manifesta astfel agresiunea. Doua pisici care se joaca ajung in final sa aiba un comportament agresiv una fata de alta, ele se iau la intrecere care pe care si cum este si de asteptat una din ele va pierde si va suferi in tacere. Acest lucru se intampla si intre femela si puii acesteia care sunt foarte jucausi.
Joaca agresiva a pisicilor depinde de modul cum au crescut aceste animale, de temperamentul lor si de felul cum s-au adaptat la mediul inconjurator. De exemplu pisicile orfane sunt mai agresive fata de cele care au crescut o perioada langa femela, deoarece nu au avut norocul sa fie invatate de mama cand trebuie sa se opreasca in timpul jocului si cum sa se comporte si sa-si controleze actiunile.
Cei care au astfel de animale de companie stiu deja ca joaca agresiva la pisici poate avea urmari atat asupra lor cat si asupra stapanului. Ele se pot rani sau zgaraia, iar pe stapan il pot musca sau ataca cu ghearele in momentul in care acesta incearca sa le opreasca sau sa le loveasca.
Pisicile care manifesta acest comportament agresiv prin joc sunt de obicei cu varsta de cel mult 2 ani. De multe ori se intampla ca o pisica care traieste singura sa isi manifeste agresivitatea prin joaca si asupra stapanului, astfel ea incepe sa atace picioarele sau bratele acestuia si poate sa-l zgaraie usor sau mai tare chiar fara sa vrea. Daca este certata adopta o pozitie de atac sau de aparare cu ghearele si este in stare sa prinda mana acestuia si cu dintii. Are instinct de animal de prada, de a vana pe neasteptate, de a sari sau a lovi cu ghearele sau doar cu labele si a musca cu gura.
De cele mai multe ori muscaturile sunt slabe, de parca nu ar vrea sa faca acest lucru in serios, iar semnalele vocale lipsesc, totul se petrece in liniste insa de fiecare data adopta o privire amenintatoare de parca ar sta pregatita de un nou atac.
Pisica are acest mod de a se juca agresiv destul de des. Ea are tendinta de a urmari orice miscare din casa, de a se ascunde si in momentul in care vine stapanul ei in apropierea ei sare la picioarele lui de parca l-ar ataca, il prinde usor cu gura si coltii de picioare fara a musca puternic si imediat dupa un asemenea atac se retrage.
Pisica nu trebuie impiedicata sa aiba un astfel de comportament prin medicamente, ea trebuie lasata sa-si manifeste liber emotiile, insa in asa fel incat sa stie ce este voie si ce nu. Cel mai bine este sa i se puna la dispozitie o serie de jucarii care pot fi improvizate acasa ( o minge legata cu ata) sau cumparate de la magazinele de specialitate si care ii vor da posibilitatea sa-si manifeste instinctul de a ataca, de a sari si prinde cu ghearele si coltii, de a se indeparta de ea si reveni dupa un timp. De asemenea atentia animalului poate fi captata cu obiecte care pot inlocui jucariile si anume: cutii sau pungi cu alimente.
Orice pisica care se joaca agresiv nu trebuie certata, bruscata sau lovita, ci doar cel mult speriata spre a fi determinata sa renunte la joc prin stropirea ei cu apa. De asemenea atentia sa poate fi atrasa spre alt joc ce o ajuta sa-si consume energia, in acest sens trebuie sa sa i se arunce o minge sau o alta jucarie ce ar putea deveni foarte interesanta pentru ea.
Unii proprietari care nu reusesc sa convinga pisica sa renunte la joaca agresiva au tendinta sa-i ataseze la gat un guler in forma de clopot care o va impiedica sa muste cu coltii sai si sa faca anumite miscari. Exista si o serie de jucarii interactive foarte folositoare pentru pisici si care este suficient sa fie folosite de ele doar 15 minute pe zi pana ce se plictisesc.