Iubire pe viaţă? – 5 motive pentru care prima relaţie de dragoste se sfârşeşte

1
1759
Prima dragoste
Prima dragoste

Tinerii se văd…se îndrăgostesc…încep o relaţie… Dar câţi dintre ei rămân împreună întreaga lor viaţă, câţi încă se iubesc după ani şi ani? Auzim poveşti din alte vremuri, pe când oamenii se căsătoreau de foarte tineri şi rămâneau unul lângă altul până la sfârşit (deşi ne putem întreba câţi dintre ei se şi iubeau). Auzim basme în care prinţesa şi eroul trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi…

Însă viaţa reală de azi nu este aşa! Puţini pot menţine o relaţie întreaga viaţă şi mai puţini rămân alături de prima dragoste. Deşi în acele clipe te vezi împreună cu persoana iubită pe vecie, lucrurile se schimbă.

Prima dragoste este copleşitoare, entuziastă, înfricoşătoare şi îţi dă aripi (atunci când este împărtăşită!). Ne amintim mereu de prima iubire şi relaţie, cu nostalgie; acea persoană rămâne întotdeauna specială, rămâne în inima noastră. Dar vin şi alte iubiri, unele mai scurte, altele de durată…

5 motive pentru care prima relaţie de dragoste se sfârşeşte:

♣ Curiozitatea: se spune “curiozitatea a omorât pisica”; la fel, curiozitatea şi nevoia de altceva, de experimentare omoară multe relaţii. Deşi este minunată, prima dragoste ajunge adesea într-un impas din cauza tendinţei oamenilor de a se întreba “oare cum este cu altcineva?”, “oare nu pierd nimic?”, “oare n-ar trebui să experimentez ceva nou cât mai este timp?”. Apare adesea un moment în care unul dintre iubiţi simte nevoia de nou, de schimbare, de ceva mai intens sau pur şi simplu diferit.

♣ Firea umană: nu se poate spune că omul ar fi poligam din fire; dar nici monogam nu prea este. De fapt, majoritatea sunt ceea ce s-ar putea numi “monogami în serie”: iubesc o singură persoană pentru o perioadă, apoi trec la o alta. Este, oricum, mai cinstit să închei o relaţie şi să începi o alta decât să-ţi înşeli partenerul! Rareori o persoană rămâne satisfăcută şi fericită o perioadă extinsă cu acelaşi partener.

♣ Lipsa de experienţă în menţinerea unei relaţii. Aceasta este o “bubă” a primei relaţii: amândoi sunteţi naivi, lipsiţi de experienţă; aveţi speranţe măreţe şi vise frumoase. Dar nu ştiţi că vor fi şi momente mai puţin bune şi impasuri în cuplu. Nu aveţi experienţa de a gestiona conflictele şi nu ştiţi încă faptul că orice relaţie de durată necesită să lucrezi la ea. Prima ceartă mai gravă poate fi şi sfârşitul. Înveţi multe din prima relaţie şi înveţi constant pe parcursul timpului – în relaţii viitoare, vei fi mai bine echipat să treci cu bine peste obstacole. Dar prima oară, te bazezi mai mult pe intuiţie şi faci greşeli.

Citește și:  Ține cont de următoarele aspecte dacă vrei ca invitațiile de nuntă să fie reușite

♣ Schimbările apărute la parteneri pe parcursul maturizării. Prima relaţie o ai cel mai des când eşti foarte tânăr; este frumoasă ideea că veţi creşte şi vă veţi maturiza împreună, susţinându-vă unul pe celălalt. Dar odată cu maturizarea, orice om se schimbă, iar aceste schimbări vă pot face în timp să nu vă mai recunoaşteţi unul pe altul. De câte ori nu auzim fraza “nu te mai recunosc, nu eşti persoana de care m-am îndrăgostit”? De asemenea, cu maturizarea, fiecare îşi ţese un viitor şi-şi face planuri care vor fi altele decât cele din adolescenţă; uneori, planurile de viaţă ale celor doi nu se împacă între ele…

♣ Compatibilitatea între parteneri: creşteţi, vă schimbaţi. De altfel, când este vorba de prima relaţie, este foarte posibil ca de la început să nu fi fost compatibili pentru un trai împreună, să nu fi fost cei mai potriviţi unul pentru celălalt. De ce? Pentru că dragostea tânără este prin excelenţă oarbă, pentru că alegi cu inima, îl idealizezi pe celălalt şi-l pictezi în culori frumoase. Nu stai să te gândeşti dacă o relaţie ar avea şanse, deoarece eşti îndrăgostit până peste cap. Odată cu timpul, vei alege să începi o relaţie serioasă mai chibzuit, încercând să găseşti partenerul potrivit (desigur, nu este o regulă – mulţi continuă să se îndrăgostească orbeşte de parteneri nepotriviţi, este un pattern).

1 COMENTARIU

  1. Ce prostie! Parintii mei sunt la prima casatorie de 50 de ani si tot se iubesc.
    Prietenii mei la fel.
    Ce articol descurajant !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.