Paracetamolul poate produce o intoxicație gravă la câini și pisici – vezi aici ce trebuie să faci

0
3103
Intoxicația cu paracetamol la pisici, Foto: pstdvr.com

Pisicile și câinii sunt foarte curioși la tot ce găsesc în jur și au tendința chiar de a mesteca diferite lucruri care apar în calea lor. Astfel, nu este de mirare că pot ajunge ușor la intoxicație sau otrăvire cu diferite substanțe pe care le ingerează în mod voit sau accidental. Fiecare crescător de astfel de animale de companie trebuie să fie atent cu ele, să le ferească de substanțele potential periculoase pentru ele.

Medicii veterinari au spus despre sensibilitatea pisicilor în special la paracetamol. Ei atenționează crescătorii de animale să fie atenți unde lasă medicamentele deoarece o simplă doză de 10-50 mg/ kg greutate corporală poate produce o intoxicație gravă la un astfel de patruped. Paracetamolul apare în multe medicamente și este folosit de numeroși oameni care au câini sau pisici ca animale de companie. Aceștia nu sunt atenți și lasă medicamentele în locuri accesibile micuțelor patrupede, care sunt tentate să vadă ce gust au și astfel le mestecă chiar foarte bine (dacă ne referim la pisici).

Pentru a preveni anumite complicații trebuie să se cunoască simptomele intoxicației cu paracetamol la astfel de animale, iar când acestea sunt observate să se acționeze imediat, să ducă patrupedele la un medic veterinar. În general, simptomele caracteristice intoxicației cu paracetamol sunt următoarele: palpitații, letargie, salivație, culoare maronie sau cianotică a mucoaselor, dificultăți de respirație, hipotermie, umflarea membrelor, vărsături, umflarea gătului, a feței, culoarea galbenă a pielii, leziuni hepatice, deteriorarea celulelor roșii din sânge, afecțiuni ale ficatului și rinichilor, coma și moarte.

Citește și:  Specii de păsări exotice: Zebrele australiene, păsări exotice de decor

Prin analize de sânge și urină medicul va putea stabili nivelul de toxicitate, în vederea stabilirii unui diagnostic și tratament corespunzător pentru recuperarea și salvarea animalului. Se va elimina otrava din intestine prin spălături stomacale, se va induce senzației de vomă, se va administra un antibiotic contra acesteia. În cazuri grave se va aplica medicamente și vitamina C intravenos.

Intoxicația cu paracetamol la pisici este chiar mai gravă decât la câini, deoarece acestea sunt mai sensibile, iar ficatul lor este afectat mai tare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că pisicile sunt mai mici decât câinii, iar aceștia din urmă au o capacitate mai mare de a elimina toxinele din corp.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.