Inmultirea la hamsteri are loc mult mai des decat la celelalte rozatoare (soareci, sobolani) datorita ciclurilor de ,,caldura” dese si perioadelor scurte de gestatie.
Perioada procreativa a celor doua sexe este apropiata ca durata. Femela atinge maturitatea sexuala la 28 de zile si poate procrea pana la 13 luni. Numarul puilor scade incepand cu a 5-a fatare, astfel, pastrarea hamsteritei pentru reproductie din acel moment devine nerentabila. Cauza reducerii capacitatii procreative este imbatranirea organismului. O alta cauza foarte importanta este si scaderea numarului de oua fecundate si implantate in uter le femelele batrane.
Incepand cu varsta de noua luni femelele fac mai putini pui, iar mortalitatea prenatala creste direct proportional cu varsta. Masculul isi reduce si el potentialul procreativ cu varsta, ceea ce determina scaderea numarului de pui la femelele montate.
Imperecherea animalelor batrane intre ele a dus la gestatii aparente sau cu probleme, la rezultate slabe datorita unor tulburari cu continut hormonal. Imperecherea femelelor tinere cu masculi batrani este cea mai proasta, iar imperecherea femelelor batrane cu masculi tineri are rezultate bune intr-un procent de 50 %. Cele mai bune rezultate se obtin prin imperecherea hamsterilor tineri intre ei.
Pentru femele, monta este recomandata dupa trei luni de viata, iar la masculi nu inainte de doua luni si jumatate. S-a constatat ca foliculii maturi sunt in numar maxim la varsta de sase luni, iar la femele dupa noua luni are loc scaderea fertilitatii. Aptitudinile de reproducere se mentin la femela pana la un an, iar in cazuri mai rare pana la doi ani.
De regula, o femela gestanta face in medie 25-50 de pui in decursul a cinci sau sase fatari. Ciclul sexual se atinge in lunile octombrie-ianuarie, insa daca femelele au conditii bune de lumina (mai ales naturala) si caldura (21-24º C) acesta se mentine in tot cursul anului.
Monta poate avea loc individual sau in grup. Unii crescatori recomanda monta in grup de doua sau trei femele si un mascul care sunt introdusi impreuna intr-o cusca. Acestia se tin noua zile impreuna, apoi femelele sunt separate in custi de maternitate, iar masculii sunt folositi pentru alte monte. In cazul montei individuale, femela care se afla in calduri este adusa in cusca masculului si se lasa 20 de minute, fiind supravegheata de crescator. Daca se intampla ca in primele 10 minute ea sa muste masculul, trebuie scoasa imediat din cusca, deoarece poate rani foarte tare masculul sau chiar il poate omori.
In timpul montei, masculul depune in vaginul femelei celulele spermatice ejaculate. Acestea isi mentin capacitatea de fertilizare timp de doua pana la patru ore cat se afla in vagin.
Gestatia la hamsterita dureaza 16 zile. Prezenta fetusilor in uter poate fi semnalizata prin palpare incepand cu a saptea zi dupa monta, sau prin cantarirea zilnica a hamsteritelor, dimineata inainte de hranire. Pentru fatare, femelelor li se vor pregati alte custi cu asternut mai gros in care ele isi vor face din timp un culcus adecvat.
Fatarea are loc in a 16-a zi de la monta si se produce de obicei dimineata la femelele aflate la prima gestatie. In alte cazuri fatarea are loc seara sau dupa-amiaza. Actul fatarii durea 30 minute sau mai mult. Fetusii sunt expulzati ritmic, la intervale scurte, intre timp femela isi aranjeaza culcusul si bea apa din cand in cand. De asemenea, ea nu mananca nimic timp de 24 de ore. Numarul puilor difera, poate fi de 4-10 la o fatare.
Unele femele batrane isi devoreaza puii dupa fatare, deoarece instinctiv, ele cred ca nu au posibilitatea sa-si hraneasca puii. Cand puii nou-nascuti sunt dati spre alaptare altor femele, care ii primeste mai ales daca are si ea pui de aceeasi varsta, femela ramasa fara pui intra in calduri in cel mult cinci zile. Daca hamsterita alapteaza puii normal pana la intarcare, ea intra in calduri dupa o luna de la fatare.
Puii nou-nascuti sunt adunati de mama lor de prin diferite locuri ale custii si depusi in culcus. In cuib, ei formeaza un conglomerat de culoare roz in continua miscare. La inceput ei nu au par pe corp, sunt lipiti de ochi, se vad doar doua pete negre sub pielea transparenta si fina. La palparea capului, se simt sub piele dintii incisivi, iar la picioare se simt ghearele. Dupa doua zile, puii au un puf brun, care apoi devine negru pe spate si roz pe abdomen. Dupa cinci zile incepe cresterea parului pe corp, iar dupa opt zile se formeaza deja blana.
Acum se poate determina si sexul puilor: femelele au doua randuri de puncte albe pe abdomen care indica mamelele, iar masculii au testiculele sub forma unor pungi situate sub coada. Dupa zece zile femela isi hraneste puii cu boabe de cereale pe care le aduce in cuib cu atentie. Dupa 12-13 zile puii incep sa iasa din cuib pentru a-si cauta hrana singuri, mai ales daca nu sunt hraniti suficient de mama. Dupa 16 zile puii vad normal, iar dupa 25 de zile are loc intarcarea lor. Ei sunt mutati in custi separate, iar femela dupa cinci zile intra in calduri din nou.
Hamsterul poate fi considerat ca a atins stadiul de adult (cand nu se mai dezvolta organic) incepand de la doua luni.