Sarcină & BebeCe trebuie să știi despre igiena intimă la bebeluși și când se...

Ce trebuie să știi despre igiena intimă la bebeluși și când se fac băițele complete

Igiena intima a bebelusuluiAfla tot ce trebuie sa stii despre igiena intima la bebelusi! Multe mamici isi fac griji ca nu se vor descurca, in special la prima baie a bebelusului, alte mamici au probleme cu bebe, pentru ca acestuia nu ii place sa fie imbaiat sau curatat…

Pentru a-ti face viata mai usoara, citeste intai informatii generale si sfaturi despre igiena intima la bebelusi. Nu este atat de complicat – tot ce trebuie este sa stii ce inseamna igiena micutului si ceva practica! Complicam de multe ori lucruri care de fapt sunt simple…

Primele bai – baile uscate

Pana ce buricul este vindecat, primele bai ale bebelusului nu le vei face in albiuta sau cadita, ci partial. Il vei spala fara sa il bagi in apa, cu un prosop umezit in apa calda. Intr-o camera incalzita, cu o temperatura de vreo 23 grade, il asezi comod pe bebe pe un prosop gros si il acoperi partial cu un alt prosop. Pui alaturi un lighean cu apa incalzita – verifica temperatura pentru a nu depasi 37 grade Celsius printr-un termometru si nu cu cotul. E bine sa iti pui langa tine toate lucrurile de care ai nevoie si dupa aceea sa il iei pe bebe.

Curata-i intai fata cu tampoane de vata umezite (vezi mai jos); apoi, toarna putin gel de dus special pentru bebelusi pe prosopul fin si umezit si curata gatul, apoi cate o mana pe rand, burtica (nu in jurul buricului), piciorusele, apoi intoarce-l. Dupa ce cureti o zona, o clatesti cu un alt prosop, o usuci si acoperi, apoi treci la o alta. Apoi, tinandu-i capusorul in palma si sprijinindu-i pe brat spatele, curata cu un prosop inmuiat in putin sampon special pielea capului – incet si fara a freca.

Protejeaza-i ochii de sampon. La sfarsit, il invelesti intr-un prosop gros si fin si il tii in brate. Va plange primele dati probabil. Incearca sa ii vorbesti, sa pui niste muzica vesela, sa creezi o atmosfera relaxanta pe cat se poate. Si acum, dar si cand incepi baile in cadita, e bine sa stabilesti si sa respecti o anumita ora a spalatului, asa incat sa faca parte din rutina si bebe sa se obisnuiasca. Cel mai bine este seara, inainte de culcare, insa cu ceva timp dupa alaptare. Nu este necesara baia zilnica a bebelusului – din 2 in 2 zile e suficient, dar sa ii cureti zilnic fata si funduletul.

Igiena intima a buricului bebelusului

Zona buricului este foarte sensibila si trebuie lasata sa se vindece. Insa ea trebuie si curatata, in acelasi timp pastrata uscata… Pare complicat! Este esential sa ingrijesti bontul ombilical al micutului, ferindu-l astfel de infectii. Inainte de caderea bontului ombilical, trebuie sa ai grija ca scutecele sau hainutele sa nu se frece de aceasta zona. Ai grija la imbaierea partiala si nu uda deloc zona buricului. In fiecare zi, vei curata cu atentie aceasta zona vulnerabila, folosind comprese sterile (nu vata sau tampoane), apa oxigenata si alcool, apoi vei usca usor zona.

Vei face asta inclusiv dupa caderea bontului, cateva zile (pana la 10 zile vindecarea ar trebui sa fie completa). Dupa aproximativ 10 zile, dupa ce zona e vindecata, vei trece la baitele complete, intr-o cadita speciala (sau chiuveta). In ceea ce priveste igiena intima a buricului bebelusului, semne rele sunt: scurgerea unor lichide si miros neplacut sau inflamarea pielii.

Baitele complete

baite complete

Cand vorbim despre igiena intima la bebelusi, cum ii faci o baie in cadita este esential. E important sa se pastreze rutina deja stabilita: ora imbaierii si eventual camera. Nu uita sa pui muzica sau sa ii canti si vorbesti si aseaza in cadita o jucarie vesela si colorata, eventual o ratusca de baie care canta… E preferat sa il imbaiezi in cadita speciala de plastic, cu suport pentru capusor si nu in cada sau chiuveta (poti insa folosi o albie normala). Vei pune un prosop pe fundul caditei, pentru ca bebe sa stea comod si sa nu alunece.

Foloseste un termometru de baie pentru a verifica la inceput, dar si pe parcurs temperatura apei. Metoda folosirii cotului nu iti indica corect temperatura – pielea ta nu e la fel de sensibila. Nu umple de tot niciodata cadita! Inainte de a il introduce in cadita, curata-i funduletul, daca scutecul era murdar (nu murdari apa din cadita). Imbaierea se face ca si la baia partiala, il bagi treptat in apa si vei curata incet si fara frecare zona cu zona – ii poti masa usor membrele daca ii place.

Ii poti curata fata cu un prosop umezit inainte de a il baga in cadita – e mai simplu. Mare grija sa ii sustii cu o mana capusorul si sa il speli cu atentie pe cap – daca ii va curge sampon in ochi, va plange apoi mereu inainte de baie. Inveleste-l cu grija intr-un prosop moale cu gluga dupa si canta-i. Nu il lasa nici o secunda nesupravegheat! Curata cadita cu grija si dezinfecteaza-o intotdeauna. Dupa baie, verifica unghiile bebelusului si cand acestea cresc, taie-le cu grija folosind o forfecuta speciala.

Piele sensibila – produse speciale

Pielea bebelusilor este extrem de sensibila, vulnerabila la iritatii si se poate usca usor. Nu folosi nici un produs – gel, sapun, sampon – care nu este creat special pentru bebe in igiena intima la bebelusi. Daca i se usuca pielea, o lotiune sau un ulei poate fi de ajutor – in schimb, daca pielea e fina si delicata, nu este nevoie de lotiune dupa baie. Nu se recomanda in general nici pudra.

Curatarea fetei bebelusului

Inca un apect important cand vorbim de igiena intima la bebelusi. Cum cureti fata – urechi, nas, ochi? In primul rand, pentru urechi, nu folosi betigase! La exterior, vei curata cu o carpa de bumbac umezita, iar pentru interior poti folosi un spray pentru bebelusi. Curatarea nasului: inmoaie mucoasa cu ser fiziologic si sterge cu grija mucusul inmuitat; daca are nasul infundat, poti folosi pompita. Vei curata nasul zilnic, chiar de 2-3 ori.

Curatatul ochilor este mai simplu: o bucata curata de bumbac inmuiata in apa fiarta si racita la temperatura camerei sau in ser fiziologic. Ii cureti pe rand si ii tamponezi apoi cu un prosopel. Curatarea fetei – urechi, nas, ochi nu trebuie facuta in timpul baitei, ci inainte.

Igiena intima a funduletului bebelusului

Nu uita de zona cea mai predispusa iritatiilor: funduletul! Aceasta zona trebuie curatata mereu cand schimbi scutecul. Ai grija sa verifici regulat scutecul, caci bebe mic nu te anunta cand l-a murdarit. Speli mereu aceasta zona cu apa calda, tamponand apoi cu un prosop moale. Vei folosi gel de dus doar la baita, in rest doar apa. O regula esentiala: vei curata din fata in spate, pentru a evita infectiile.

Reguli importante in igiena intima la bebelusi

Ai grija intotdeauna inainte de a atinge bebelusul sa te speli pe maini! Dezinfecteaza cadita si foloseste obiectele de igiena doar pentru bebe si atat! Nu face baie impreuna cu un bebe mic, oricat de relaxant e – microbii tai ii pot afecta pielea sensibila. Clateste cu atentie hainutele si prosoapele dupa spalarea lor, pentru ca nici o urma de detergent sa nu ramana in ele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.