Cum se face hranirea pisicutei cu biberonul sau seringa? Cel mai bine poate explica acest lucru un medic veterinar. Persoanele care au un animal bolnav ce trebuie hranit prin aceasta metoda este bine sa apeleze la sfatul medicului deoarece el va prescrie si tipul de hrana potrivit pentru respectivul patruped. Medicul va face o examinare amanuntita a pisicii pentru a vedea sarea de sanatate si apoi ii va stabili hrana adecvata, tinand cont si de varsta ei.
In prezent, la farmaciile veterinare dar si magazinele pentru animale de companie se gasesc alimente speciale pentru pisici. Unele dintre ele sunt foarte gustoase, insa important este continutul lor in substante nutritive. De aceea se recomanda citirea cu atentie a prospectului. Pentru a se realiza hranirea pisicutei cu seringa este necesar ca alimentele sa aiba consistenta lichida, pentru a trece usor prin acest recipient ingust.
Conform medicului veterinar se va respecta doza zilnica de hrana care trebuie administrata pisicutei. Aceasta se va imparti in 6 portii in scopul de a hrani animalul incet, cate putin, de mai multe ori pe zi, astfel organismul lui va obsorbi mai bine substantele nutritive. Foarte important este ca hrana sa nu fie rece, de aceea daca este tinuta la frigider trebuie scoasa din timp afara, pentru a se incalzi. Ea se administreaza pisicutei doar la temperatura corpului ei. Pentru a fi adusa mai repede la temperatura adecvata, se pune recipientului cu hrana in apa calda.
Intotdeauna seringa se umple doar cu cantitatea de hrana stabilita, nu in exces. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand se administreaza medicamentele sau vitaminele la pisicile in convalescenta. Varful seringii se aduce in gura usor deschisa a pisicii si se va pune un pic de hrana pe limba sa, apoi se ridica putin capul acesteia si se tamponeaza fin gatul cu degetul, acest lucru o va face sa inghita.
Cu siguranta pisica va inghiti toata cantitatea de hrana de pe limba, sau in orice caz mare parte din ea. Avand simtul olfactiv foarte dezvoltat este posibil sa ii placa mirosul alimentelor si sa accepte mai usor urmatoarele inghitituri, sa i se deschida apetitul.
La pisicuta care nu poate fi deloc convinsa sa manance si care isi tine maxilarele inclestate se recurge la hranirea cu forta. Una din persoane o va tine bine, iar alta ii va desclesta cu o mana putin maxilarele atat cat sa intre varful seringei, se va apasa pe pistonul acesteia astfel incat o cantitate mica de hrana sa ajunga pe limba ei. Este foarte important ca hrana sa nu ajunga in laringe pentru ca astfel ea va aspira si alimentele vor ajunge in tractul respirator.
Operatia se face incet, se tine mereu capul pisicii pe spate, se va astepta pana ce va inghiti si isi va trage putin sufletul. Nu trebuie fortata niciodata, deoarece pisica va inghiti usor, din reflex. Dupa prima inghititura, va urma a doua si tot asa pana ce va termina portia. Treptat animalul se va obisnui cu gustul hranei si va accepta in cele din urma sa fie hranita fara a riposta, iar la un moment dat este posibil chiar sa manance singura sau chiar sa ceara daca nu s-a saturat. O pisicuta bine alimentata va avea burtica rotunjita si putin umflata.
Daca se foloseste biberonul, se face un mic orificiu in varful acestuia astfel incat din sticla sa picure prin el doar cate un strop. De asemenea foarte important este ca varful biberonului sa nu fie introdus din lateral, ci intotdeauna prin partea din fata a gurii. Acest lucru este valabil si pentru seringa.
Desi metoda de a hrani pisicuta fortat pare destul de drastica, medicii veterinari o recomanda deoarece este necesara, ea poate salva viata animalului de companie, mai ales daca acesta este bolnav sau subnutrit.