Tot ce trebuie să știi despre hrana pentru câini: originea alimentelor și vitaminele cele mai importante

0
5375
Mancare pentru caini Foto: galleryhip.com
Mancare pentru caini Foto: galleryhip.com

Hrana pentru caini trebuie sa contina alimente de origine animala si alimente de origine vegetala.

Alimentele care se folosesc in ratia zilnica a cainilor trebuie sa fie variate, in combinatii diferite, astfel se poate evita monotonia alimentara.

Pentru a se realiza o alimentatie adecvata trebuie sa se tina cont de nevoile energetice ale cainelui (de numarul de calorii) si de nevoile calitative (compozitia hranei).

Alimentele de origine animala:

  • Hrana cainelui trebuie sa contina obligatoriu carne. Ea trebuie sa se gaseasca in ratie in proportie de aproximativ 40%.
  • Se recomanda carnea de vaca pentru ca cea de porc este foarte greu digerabila.
  • Carnea cruda de vita este usor digerabila si are avantajul ca pastreaza sarurile minerale si vitaminele.
  • Carnea se taie in bucatele mici, astfel incat sa formeze o masa cat mai omogena cu restul alimentelor, deoarece cainele are tendinta de a alege bucatile de carne si a lasa restul alimentelor in farfurie.
  • Carnea se administreaza fiarta sau fripta. In stare cruda se poate da cainelui adult, dar trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie de calitate foarte buna, proaspata si intotdeauna de vaca.
  • La cainii adulti este indicat sa se dea carne cruda o data pe saptamana, in rest fiarta. La cainii de talie mica doar 2-3 lingurite de carne cruda tocata sunt suficiente.
  • Ficatul are valoare nutritiva mare, insa daca este administrat in cantitate mare poate provoca diaree de fermentatie. El se da intotdeauna fiert.
  • Plamanii pot fi folositi in alimentatie, au volum mare insa valoare nutritiva saraca.
  • Faina de carne este mai putin hranitoare decat carnea, insa este o sursa de proteine, de aceea se poate adauga in alimentatia zilnica.
  • Ouale fierte sau crude sunt bune pentru alimentatia cainelui. Cele fierte se dau intregi, iar de la cele crude se da doar galbenusul care are multe vitamine, albusul este indigest. La canii de talie mica se dau doar doua oua pe saptamana.
  • Laptele nu este un aliment complet deoarece este lipsit de fier. La puii intarcati se inlocuieste laptele de vaca cu lapte praf pentru sugari, care este mai concentrat.
  • Branza este un aliment foarte bun pentru crestere, ea poate fi data cainelui toata viata. Branza de vaci trebuie sa fie intotdeauna proaspata, iar telemeaua trebuie in prealabil desarata. Nu sunt indicate branzeturile fermentate, desi sunt apreciate de caini.
  • Untul si smantana sunt usor digestibile, bogate in vitamine liposolubile A si D, de aceea nu trebuie sa lipseasca din ratia alimentara. Untul combate constipatia si da un aspect lucios parului.
  • Oasele cele mai indicate sunt cele de vaca, care formeaza coloana vertebrala. Se vor da dupa administrarea ratiei alimentare, pentru ca animalul sa nu mai fie infometat si sa le roada bine.

Alimentele de origine vegetala si dulciurile:

  • Malaiul sub forma de mamaliga, introdus in supa, este foarte recomandat.
  • Painea nu trebuie sa ocupe un loc important in alimentatia cainelui. Este indicata mai mult cainilor care au o activitate fizica intensa, cum sunt cei de vanatoare. Se administreaza in supa, poate fi prajita sau uscata.
  • Grisinele sunt apreciate de majoritatea cainilor pentru ca sunt crocante, au valoare nutritiva buna, maseaza gingiile, curata dintii.
  • Biscuitii cu continut de zahar pot constitui un supliment alimentar dar in cantitate mica.
  • Fulgii de ovaz si porumb in supa sau lapte au valoare nutritiva mare si sunt usor de preparat.
  • Pastele fainoase nu se dau in cantitate mare mai ales la cainii care sunt in crestere, deoarece posibilitatea de digestie a amidonului este mica. Ele se pot amesteca la cainii adulti cu carne si branza.
  • Orezul este un aliment foarte recomandat pentru hrana cainilor. El se fierbe, apoi se scurge apa si se amesteca cu restul alimentelor: carne, unt, branza, oua si altele. Apa in care a fiert orezul nu se foloseste niciodata deoarece produce constipatie la caini.
  • Cartoful nu este recomandat, deoarece contine amidon si se digera greu.
  • Salata verde si morcovii rasi pe razatoare contin foarte multe vitamine, se pot amesteca in pasta alimentara.
  • Merele taiate in bucati sau rase sunt foarte bune si trebuie adaugate in alimentatia zilnica. Cand carnea este slaba, margarina si uleiul pot inlocui untul si completa ratia alimentara.
  • Zaharul in cantitati rezonabile da energie si este indicat cainilor care fac efort. La cainii de apartament, care sunt sedentari, acest aliment se da in cantitati foarte mici.
  • Ciocolata este contraindicata deoarece creeaza nervozitate cainelui, la animalele in crestere favorizeaza rahitismul.
  • Mierea de albine are un gust foarte placut, contine multe vitamine, previne si combate constipatia.
Citește și:  Cand spălăm câinele pentru prima dată pe dinți și de ce facem acest lucru

Sarurile minerale sunt o componenta importanta a ratiei alimentare.

  • Hrana pentru caini uscataCalciul si fosforul sunt importante pentru organism, asimilarea lor depinde de secretia biliara. Daca apar cazuri de catei ce sufera de rahitism, acestea se pot datora unei probleme hepatice care face ca aceste minerale sa nu mai fie absorbite in cadrul digestiei. Intotdeauna cand apare o carenta de minerale, organismul foloseste saruri din oase, fapt ce duce la demineralizarea acestora si deci aparitia rahitismului. Sarurile de fosfor se gasesc in carne si oua.
  • Clorura de sodiu (sarea) trebuie introdusa in alimentatie, mai ales in legume si cereale. Cateaua in lactatie are nevoie de o cantitate mai mare de sare in hrana. Lipsa sarii scade apetitul si astfel cainele slabeste, ii este afectata pielea, parul isi piede luciul si incepe sa cada.
  • Magneziul, fierul, zincul si iodul trebuie sa intre in cantitati mici in alimentatie.

Vitaminele nu trebuie sa lipseasca din ratia alimentara:

  • Ratiile alimentare compuse numai din diferite alimente fierte produc mari carente de vitamine.
  • Vitaminele sunt: liposolubile (A, D,E, F, K) si hidrosolubile (complexul de vitamine B, C si PP).
  • Vitamina A ajuta la crestere si reproductie, protejeaza mucoasele si pielea, este un factor bun pentru vedere si impotriva infectiilor. Se gaseste in porumb, morcovi, legume crude, untura de peste si galbenus de ou. Aceasta vitamina nu mai este absorbita cand apar paraziti intestinali.
  • Viamina D este buna impotriva rahitismului, fiind un agent esential in osificarea scheletului. Se gaseste in untura de peste si diferite vegetale.
  • Vitamina E este importanta in procesul de reproducere si in metabolismul pielii. Se gaseste in uleiul germenilor de grau.
  • Complexul de vitamine B intervine in metabolismul proteinelor, fierului, glucidelor si la buna functionare a sistemului nervos. Lipsa acestor vitamine cauzeaza: dermatite, tulburari de crestere si tulburari nervoase. Complexul de vitamine B se gaseste in: ficat, legume crude, cuticula cerealelor, drojdia de bere.

Alimentele din comert sub forma de conserve pot constitui doar 40% din ratie, restul de 60% trebuie sa fie din: orez, paste, fulgi de ovaz, porumb, morcovi, ou. Produsele conservate se dau fara a face abuz, la temperatura camerei (daca sunt pastrate la frigider).

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.