Peștii de acvariu: Heteropneustes fossilis, peștele scorpion veninos

0
615
Heteropneustes fossilis Foto: zooland.md
Heteropneustes fossilis Foto: zooland.md

Heteropneustes fossilis sau “pestele scorpion” face parte din familia Heteropneustidae si este raspandit in apele dulci din India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka si chiar Thailanda. Oamenii se feresc in general de acest peste atunci cand se afla in mediul sau natural deoarece intepaturile sale sunt foarte dureroase, pestii prezentand o glanda care secreta venin.

Pestele scorpion are un corp alungit, iar spatele este oarecum aplatizat. Cele 4 perechi de mustati mari il fac sa arate ca un scorpion. Coada este rotunjita, iar inotatoarele pectorale prezinta spini veninosi. Nu au un colorit deosebit, acesta variind de la un verde-oliv foarte inchis, pana la negru. Abdomenul este mai deschis la culoare decat restul corpului.
Heteropneustes fossilis poate atinge in captivitate chiar si 45 de cm de aceea acvariul in care pestii scorpion sunt tinuti trebuie sa fie unul foarte spatios, de cel putin 200 l. Acvariul trebuie sa fie foarte bine filtrat, temperatura optima a apei este cuprinsa intre 21-25 º C, iar PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 6,0-8,0. Este bine ca acvariul sa fie decorat corespunzator, sa contina numeroase plante si ascunzatori. Acestor pesti le place sa se ascunda, mai ales ca isi petrec majoritatea timpului pe fundul apei, de aceea este de preferat ca substratul sa fie format din nisip sau pietris foarte fin, pentru ca daca acesta este prea dur, pestii se pot rani.

Citește și:  Robotica - o pasiune relativ nouă pentru știință și mecanică

Pestii scorpion nu sunt deloc pretentiosi atunci cand vine vorba de hrana. Insa este foarte important ca hrana sa poata ajunge pe fundul acvariului, deoarece acesti pesti isi cauta hrana cu ajutorul mustatilor foarte lungi.
Inmultirea se produce in bazine foarte mari, icrele fiind depuse in tuburi special amenajate. Ambii parinti au grija de pui.
Pestii scorpion sunt recomandati doar acvaristilor avansati, avand in vedere faptul ca sunt oarecum dificil de intretinut. Mai mult decat atat, pot deveni agresivi si pot manca pestii de dimensiuni mai mici decat ale lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.