Gradina xeriscape pare sa prinda din ce in ce mai mult contur chiar si pe teritoriul romanesc. Dupa cum spune si numele, gradina xeriscape presupune existenta unor culturi care necesita o cantitate foarte mica de apa. Termenul “xeriscape” provine din grecescul “xeros” care inseamna “uscat”, iar in acest domeniu termenul de “xeriscape” a fost utilizat si dezvoltat pentru intaia oara in jurul anului 1981.
Gradina xeriscape a fost dezvoltata special pentru zonele secetoase in care irigarea ar fi fost aproape imposibil de realizat, insa cu timpul acest tip de gradina s-a dovedit a fi foarte avantajos, iar tehnicile specifice pot fi aplicate cu succes de catre toti gradinarii.
Avantajele unei gradini in stil xeriscape sunt numeroase. Inainte de toate, o gradina xeriscape necesita foarte putina apa, cea provenita in urma precipitatiilor fiind suficienta, fapt pentru care unul dintre avantajele acestei gradini este economisirea apei, aceasta putand fi folosita pentru alte treburi gospodaresti.
O gradina xeriscape este mult mai interesanta din punct de vedere estetic fata de o gradina obisnuita. Cercetarile au aratat ca gradinile in stil xeriscape sunt mult mai rezistente, plantele cultivate nu au nevoie de ingrasaminte pentru a se dezvolta armonios, iar problema daunatorilor este aproape eliminata.
In randurile care urmeaza va vom prezenta pasii principali pe care trebuie sa ii urmati pentru a pune la punct o gradina xeriscape.
Pasul cel mai important, ca in cazul oricarei gradini, este planificarea acesteia. Realizarea unui plan foarte bine structurat reprezinta unul dintre aspectele cele mai importante care influenteaza succesul in gradinarit. Planificarea gradinii se face in functie de plantele alese. Acestea vor trebui grupate in functie de nevoile caracteristice fiecarei specii in parte. Niciodata nu se vor amesteca plantele care iubesc apa cu cele care pot rezista la seceta.
Alegerea plantelor pentru gradina xeriscape este un pas foarte important. Gradina xeriscape presupune existenta plantelor care nu necesita irigare zilnica, de aceea vor fi alese plantele care rezista cel mai bine la seceta.
Inainte de cultivarea propriu-zisa este foarte important ca solul sa fie analizat. Este important sa se cunoasca nivelul pH-ului din sol, salinitatea si cantitatea de substante nutritive.
Gradina xeriscape va fi delimitata de restul plantelor pe care le detineti, deoarece cele din urma consuma o cantitate mai mare de apa.
Se recomanda folosirea de mulci in cazul in care doriti sa detineti o deosebita gradina xeriscape. Mulcii reprezinta un strat de materie organica al carui rol este acela de a acoperi si de a racori solul, reducand in acelasi timp cantitatea de ierburi daunatoare aparute.
Chiar daca gradina de tip xeriscape nu necesita cantitati foarte mari de apa, se poate apela si la sistemul de irigare prin picurare atunci cand nu ploua foarte des.
Desi plantele dintr-o gradina de tip xeriscape sunt mult mai rezistente, asta nu inseamna ca nu au nevoie de ingrijire. Din contra, si o astfel de gradina trebuie sa fie atent monitorizata. Este important ca buruienile aparute sa fie smulse, iar plantele sa fie bine ingrijite.
Daca va intrebati care sunt plantele pe care le puteti cultiva intr-o gradina de tip xeriscape, va vom oferi cateva idei: Achillea, Alyssum, Artemisia, Beebalm, Oregno, Iris, Salvia. Documentarea joaca un rol foarte important asa ca nu ezitati sa cautati informatii utile despre plantele preferate pe care le puteti planta intr-o gradina de tip xeriscape.