Sunt convinsa ca toata lumea cunoaste reteta inca de la bunica.
Mai tin minte ca mai demult se faceau multe multe feluri de deserturi cu acest fel de aluat, cu diferite umpluturi si forme, dintre aceasta gogosii sunt cei mai simpli.
Ingrediente gogosi simple – un desert clasic
- 500 gr faina
- 240 ml lapte
- 50 gr unt
- 4 galbenusuri de oua
- 1 plic drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 2 linguri zahar
- lamaie
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru decor
- gem de caise
Mod de preparare
Amestecam faina cu drojdie uscata, adaugam galbenusurile, untul topit, sarea, zaharul, coaja rasa de lamaie si laptele caldut; framantam un aluat pe care il lasam la dospit minim 1 ora.
Cand aluatul e crescut, il scoatem pe masa de lucru prafuita cu faina, intindem o foaie de 1cm grosime si decupam prajiturile cu un pahar, alegeti voi marimea paharului, se poate sa fie mare si sa iasa gogosi uriase sau mai mic pentru gogosi micute.
Scoatem marginile ramase, le framantam putin, intindem si putem decupa alte gogosi, aici aveti grija, acestea trebuie sa lasate putin sa creasca, acoperit, aprox. 30 de minute ca sa creasca mari si pufoase la prajire.
Incingem foarte bine uleiul si punem gogosii la prajit, prajim pe ambele parti, scoatem pe un servetel de bucatarie sa se absoarba uleiul in plus.
Se serveste prafuit cu zahar pudra si orice fel de gem, acum am ales gem de caise.