Noi le spuneam papanasi cand eram mici, insa mare mi-a fost dezamagirea intr-o vara cand am comandat la restaurant “papanasi” si am primit gogoase cu smantana si zahar.
Asa ca sa le spunem “galuste cu branza”, orice denumire folositi sunt o mancare usoara, delicioasa si se prepara repede.
Ingrediente galuste cu branza si pesmet sau gomboc cu branza
- 500g branza dulce de vaca
- 10 linguri mari de pesmet
- 5 linguri mari de faina
- 5 linguri mari de gris
- 1 lingura mare de zahar (se poate si mai mult, dupa gust)
- 2 oua
- smantana dupa placul fiecaruia (se foloseste ca si topping)
Mod de preparare
Branza o sfarmam cu furculita si o amestecam cu ouale.
Se incorporeaza in continuare faina si pesmetul. Se poate adauga si un varf
de lingurita de sare.
Compozitia o amestecam bine, in functie de cat de apoasa este branza se poate sa mai trebuiasca sa adaugati faina si gris.
Dupa ce compozitia s-a legat frumos, formam mingiute astfel: luam o bucata de compozitie si o rotim intre palme pana cand devine rotunda.
Intre timp se pune apa la fiert: apa trebuie sa aiba inaltimea de cel putin 10cm ca sa acopere mingiutele complet.
In momentul in care apa fierbe se introduc galustele in apa, cate in cap in vas fara ca sa fie una peste alta.
La inceput ele coboara pe fund, pe masura ce se fierb vor urca la suprafata.
Dupa ce toate mingiutele au urcat la suprafata si s-au dat cel putin o data peste cap, se pot scoate si se adauga urmatoarea serie.
In timp ce fierbem galustele (mingiutele) de branza, pregatim pesmetul: calim in putin ulei pesmetul (in functie de preferinte se poate folosi mai mult sau mai putin pesmet). Pesmetul il amestecam cu zaharul si se poate adauga dupa gust si scortisoara.
Galustele de branza fierte se amesteca in pesmet, pana cand se prinde pesmetul peste tot de ele.
Se pot servi cu smantana si eventual un strop de extra zahar.
Sunt delicioase!