Multe viitoare mamici se confrunta cu frica de moarte pentru bebelusul nenascut, o frica irationala, instinctiva, uneori obsesiva. Cu cat va doriti mai mult un bebe, cu atat aceasta frica poate sa va controleze si sa puna stapanire pe toate gandurile voastre. Frica este o emotie perfida si dificil de controlat atat pentru viitoarea mama, cat si pentru partenerul ei – insa trebuie sa realizati ca ea va face mult rau, un rau cat se poate de concret.
Este normal si recomandat sa privesti cu precautie si grija sarcina, in special in primul trimestru. Este bine ca realizezi ce riscuri prezinta sarcina si ca stii ca in primele trei luni in special, micutul este extrem de vulnerabil. Este bine sa iti iei masuri si sa respecti toate recomandarile.
Insa nu este bine si nu ajuti pe nimeni (incluzand pe micut) daca iti faci constant ganduri negre si nu poti scapa de frica de moarte pentru bebelusul nenascut. Da, se intampla destul de frecvent ca o femeie sa piarda sarcina in primul trimestru, insa multe lucruri oribile se intampla in lume – nu te gandesti la ele, caci daca ar trebui sa constientizam si sa analizam fiecare intamplare oribila din lume, am ajunge toti depresivi si dezaxati!
De ce este bine sa iti controlezi frica de moarte pentru bebelusul nenascut:
De ceea ce ti-e frica… Este o vorba din popor ce contine un adevar de necontestat – gandindu-te constant, in mod obsesiv la ceea ce doresti sa eviti, tocmai prin gandurile tale iti atragi neplaceri. Aceasta nu inseamna ca daca gandesti ca vei pierde sarcina, chiar gandul va actiona in aceasta directie, dar inseamna ca vei fi afectata, starea ta psihica o va influenta pe cea fizica si poti intampina dificultati in sarcina. De aceea se pune atat de mare accent nu numai pe masurile legate de sanatate, stil de viata si controale medicale in timpul sarcinii, ci si pe starea emotionala a femeii insarcinate.
Ganduri pozitive
Gandurile pozitive si o atitudine optimista au efect de intarire, de influentare a starii tale psihice si prin aceasta a sanatatii. Persoanele optimiste, cu chef de viata si energie se bucura intotdeauna de o sanatate buna, mai buna decat depresivii care par atat de bolnaviciosi. Creierul are efect major asupra starii tale de sanatate, asa ca daca lucrezi in a avea ganduri pozitive, lucrezi pentru o sarcina fara probleme. Asta nu inseamna ca poti scapa total de frica de moarte pentru bebelusul nenascut – dar cand iti vin astfel de ganduri negre, alunga-le cat mai repede, nu te lasa acaparata si construieste-ti mental scenarii fericite, optimiste.
Depresii
Frica de moarte pentru bebelusul nenascut aduce cu sine o stare de tristete, de panica, de anxietate si stres – toate acestea, combinate cu echilibrul tau psihic fragil din perioada sarcinii, pot forma o depresie periculoasa pentru tine si bebelus. Daca nu poti scapa de gandurile negre, daca observi ca pe langa acestea, incepi sa te confrunti cu probleme de somn, cosmaruri, o stare de letargie si lipsa de chef, lipsa de pofta de mancare sau o pofta exagerata, crize prea frecvente de plans – trage un semnal de alarma si mergi la medic. Nu trebuie sa presupui ca asemenea stari sunt normale in timpul sarcinii – da, ele apar cateodata pe parcurs, insa nu toate la un loc si nu frecvent.
De ce apare frica de moarte pentru bebelusul nenascut?
Realism?
Multe femei isi spun ca aceasta frica obsedanta nu inseamna ca sunt pesimiste si ca trebuie sa isi alunge gandurile, ci ca sunt realiste si se pregatesc pentru ce se poate intampla. Insa simplul fapt de a te gandi la ce este mai rau implica un pesimism exacerbat! Nu te gandesti de obicei in fiecare zi la ce poate fi mai rau, nu? (de exemplu, nu ai ganduri de genul „azi s-ar putea sa fiu concediata”, „azi s-ar putea sa am accident”; daca te doare ceva, nu te gandesti „am cancer”, ci „am racit”…daca sotul intarzie, nu sari la concluzia „ma insala”, ci „are de lucru” etc.)…
Deci nu ai in mod obisnuit tendinta de a sari la ce este mai rau, asa ca daca in timpul sarcinii apar aceste ganduri rele, inseamna ca ai devenit pesimista si ca trebuie sa lucrezi pentru a scapa de rau. Daca aveai, in schimb, in mod normal astfel de ganduri inseamna ca tu erai dinainte o persoana pesimista, deci trebuie sa lucrezi si mai mult in a incerca sa privesti pozitiv lucrurile!
Neputinta
Frica de moarte pentru bebelusul nenascut apare din sentimentul de neputinta, de lipsa de control in ceea ce priveste sarcina. Stii ca, chiar daca traiesti sanatos si eviti riscuri, tot exista o probabilitate sa se intample ceva rau. Iar faptul de a nu putea controla aceasta te face panicata, tematoare, stresata. Dar gandeste-te: sunt foarte multe lucruri din viata ta de zi cu zi pe care nu le poti controla, chiar cand se va sfarsi aceasta; chiar daca iei masuri sa fii in siguranta, oricand ti se poate intampla ceva…dar diferenta e ca nu te gandesti obsesiv la asta, nu-i asa?
Vinovatie
Frica de moarte pentru bebelusul nenascut poate proveni dintr-un sentiment de vinovatie – atunci cand, in trecut, in tinerete, ai facut o intrerupere de sarcina voluntara, un avort. Acum, chiar daca doar in subconstient, te gandesti ca meriti sa ti se intample ceva rau, sa nu te bucuri de o alta sarcina pentru ca ai facut ceea ce ai facut!
Dificultati in trecut
Daca a fost foarte greu sa ramai insarcinata sau ai mai experimentat pierderea involuntara a sarcinii, cu greu poti scapa de frica de moarte pentru bebelus. Insa retine ca ceea ce s-a intamplat nu trebuie sa se repete, nu este o regula si da-ti straduinta sa gandesti pozitiv – o faci pentru bebe!
Ce poti face?
Ce s-a spus pana acum nu prea te ajuta? Realizezi ca nu ar trebui sa fii obsedata cu frica de moarte pentru bebelusul nenascut, insa nu poti controla gandurile, nu poti sa nu te temi? Incearca din rasputeri sa lucrezi la asta – daca renunti si iti spui ca aceste ganduri fac parte din tine, sunt normale, iti faci rau.
Iubeste
Ai multe persoane dragi pe care le iubesti, nu? In special sotul tau – persoana cea mai importanta din viata ta. Insa nu iti pierzi timpul facandu-ti griji constant pentru el, nu te gandesti mereu ca s-ar putea sa il pierzi, nu? Te bucuri de prezenta lui in viata ta si iei lucrurile asa cum sunt si asa cum vor fi – exact la fel trebuie sa faci si cu sarcina: bucura-te de ea, accepta situatia asa cum e si spera pentru mai bine. La fel cum iti poti pierde din atatea motive o alta persoana iubita, poti pierde si sarcina, dar nu merita sa te gandesti la asta, ci sa te bucuri de ceea ce ai. Altfel, este ca si cum refuzi sa iubesti din teama de a fi parasita – pe cine ajuta asa ceva?
Scenarii
Nu realizezi, dar tu poti controla gandurile si chiar emotiile tale. Tu esti cea care poate controla creierul, nu el pe tine! De fiecare data cand iti apare un gand negru in minte, opreste-l imediat! Ti se pare imposibil? Lucreaza la asta, caci nu e normal sa avem mereu ganduri rele! Imediat cum ti-a aparut gandul negru, obisnuieste-te sa spui ceva de genul „pleaca” – ca si cum ai vorbi cu o persoana ce nu e bine-venita si gandeste-te la ceva luminos, ceva ce te face mereu sa razi.
Tine la indemana ceva material cu acest efect asupra ta: o poza cu tine si sotul de la inceput, o felicitare, o scrisoare – ceva de care sa te agati. Cum vine gandul rau, alunga-l verbal, priveste acel obiect pozitiv si construieste un scenariu pozitiv in mintea ta – fie o amintire, fie o inchipuire despre viitor. Lucreaza la asta, nu poti reusi din prima sa iti controlezi gandurile, dar creeaza un astfel de ritual, de „vraja mentala” si la un moment dat vei putea alunga gandurile. Daca iti este greu, citeste cateva articole despre dezvoltarea personala si despre cum sa fii optimist, despre perspectiva apreciativa in viata (tasteaza pe computer exact: „perspectiva apreciativa”, „tehnici sa fii optimist”, „dezvoltare personala”).
Mediu
Ganduri rele vin influentate de ceea ce te inconjoara – deci creeaza-ti un mediu, o casa calduroasa, in culori vesele, in care sa te simti relaxata si linistita. Creeaza-ti si un colt personal in care sa te retragi cand vin gandurile – o oaza de liniste in care iti pui obiectele preferate, cele care inseamna ceva si care iti aduc amintiri placute.
Comunicare
Vorbeste despre frica ta cu sotul tau si el poate te ajuta sa realizezi ca iti faci ganduri negre din nimic. Dar si mai bine este sa vorbesti – chiar pe forumuri – cu alte viitoare mamici si cu proaspete mamici, sa iti impartasesti temerile si sa le spui prin ce treci. Nimic mai valoros decat un sfat de la cineva care a trecut prin acelasi lucru.
Sarcina
Multi parinti nu isi anunta sarcina in primul trimestru tocmai pentru ca se tem sa nu o piarda. Insa tocmai aceasta optiune de a o ascunde de lume naste frica de moarte pentru bebelusul nenascut. Ascundeti sarcina gandindu-va ca o puteti pierde. Aceasta nu inseamna sa spui la toti, dar anunta-le pe persoanele cu adevarat dragi – prietena ta, parintii. Ei vor fi alaturi de tine, te pot imbarbata si in situatii dificile, ai nevoie de ei – nu sa te izolezi. Iar cand apare un gand rau, nimic mai folositor decat sa i-l impartasesti prietenei celei mai bune si apoi sa discuti cu ea despre tot felul de nimicuri.
Consiliere
Nimic nu te ajuta si nu poti scapa de gandurile negre? Mai ales daca frica vine din experiente trecute, pierderi ale sarcinii in trecut, consilierea te poate ajuta. A merge la un psiholog este foare util si incurajator si arata ca esti pregatita sa iti solutionezi dificultatea. Trebuie sa realizezi ca nu este bine sa accepti aceste ganduri, nu este bine sa traiesti cu ele si sa le lasi sa te domine – domina-le tu pe ele, esti mai puternica!
Medic
Trebuie sa iti gasesti un medic de incredere si care sa fie dispus sa te linisteasca atunci cand ai o frica, o temere, o intrebare. Nu trebuie sa traiesti cu frica, insa e bine ca oricand ai o banuiala sa te consulti cu medicul. Iar oricand experimentezi dureri de spate constante, sangerari vaginale, contractii sau orice alte neplaceri, trebuie sa poti vorbi deschis cu medicul tau si sa asculti de ceea ce iti spune.