Desertul copilariei mele, asa l-as numi daca ar trebui sa-i dau un nume mai personal, este reteta mostenita de la mama mea, deliciosul desert pe care il savuram cu cea mai mare placere cand eram mica.
Se poate face sub diferite forme de aceea poate fi si atragator pt copii, iar combintia de aspect si savoare de vanilie cu cacao este nemaipomenita.
Din aceste cantitati mi-au iesit 32 de bucati, daca doriti mai multe trebuie doar sa dublati cantitatile.
Ingrediente pentru fluturasi de vanilie si cacao
- 500 g faina
- 200 ml lapte
- 100 ml ulei
- drojdie 1/2 ( cat o jumatate de nuca )
- 5 linguri zahar tos
- 1 lamaie ( coaja )
- 1/2 praf de copt
- un varf de sare
- 1 ou
- 2 plicuri de zahar vanilinat
- 1 lingura cacao
- 2 linguri apa
Ingrediente sirop
- 250 g zahar tos
- 125 ml apa
- 2 plicuri de zahar vanilinat
Mod de preparare
Se pune intr-un bol la dospit drojdia in 200 ml lapte caldut si 3 linguri de zahar tos.
Intr-un bol mare peste faina razuim coaja de lamaie, adaugam 1/2 praf de copt, un varf de sare, 1 ou.
Dupa ce a dospit drojdia in lapte punem compozitia peste faina, framantam incet si mai adaugam treptat 100 ml ulei; in cazul in care nu s-a cuprins toata faina mai adaugati putin lapte, trebuie sa obtinem un aluat potrivit de moale.
Impartim aluatul in 2: unul il vom face de vanilie, aici vom adauga 2 plicuri de zahar vanilinat si vom framanta pana se va incorpora tot zaharul iar celalalt il vom face de cacao,in acesta vom adauga un amestec de cacao ( format din 1 lingura de cacao, 2 de zahar si 2 de apa; acestea se freaca bine bine pana devin o compozitie omogena).
Fiecare mingiuta de aluat o mai impratim in 2, astfel vom avea 4 mingiute.
Strivim o mingiuta de vanilie si o mingiuta de cacao, le punem una peste alta si le rulam tip patura cu ajutorul unei sucitori; foaia obtinuta o taiem in 2 si rulam capetele spre marginea taiata, lasand un pic de margine; unim cele 2 rulade cu marginile in sus, le taiem felii si le strangem putin in partea de jos, astfel obtinem forma de fluturas.
Se baga la cuptor timp de 30 minute la temperatura de 160-170 grade, intr-o tava simpla ( nu trebuie unsa cu nimic )
La fel procedam si cu celelalte 2 mingiute ramase sau putem sa le facem tip cornulete; in acest caz patura nu se imparte in 2 ci in 16 pe diagonala si vom rasuci din exterior spre mijlocul cercului.
Dupa ce s-au prajit le dam repede prin sirop cald si le tavalim prin cocos.
Siropul se face astfel 250 g zahar tos, 125 ml apa si 2 plicuri de zahar vanilinat se pun pe foc pana se dizolva bine zaharul.