Sarcină & BebeRiscurile pe care le implică fertilizarea în vitro

Riscurile pe care le implică fertilizarea în vitro

Fertilizarea in vitro este o metoda stiintifica moderna care permite cuplurilor ce intampina probleme de fertilitate sa aiba copilasi prin fecundarea unor ovule viabile in laborator. Primul Centru de Fertilizare in Vitro din tara noastra a fost infiintat in 1995, iar anul urmator – 1996, se va naste primul copilas conceput prin aceasta metoda.

Ce presupune fertilizarea in vitro? Daca, din diverse motive – fertilitate scazuta, varsta inaintata – nu este posibila conceptia prin metode naturale, se apeleaza odata cu progresul medicinei la tehnici de reproducere asistata – printre care fertilizarea in vitro are rate semnificative de succes.

Practic, embrionul este format intr-un laborator si apoi implantat in trupul mamei. Se face o selectie de ovule, care sunt recoltate din uterul viitoarei mame, se colecteaza sperma viitoruilui tata, cu care se fecundeaza artificial, in laborator, ovulele. Embrionii formati si considerati viabili sunt implantati in mama sau intr-o mama surogat (o mama purtatoare, in caz ca mama naturala de la care s-au preluat ovulele este incapabila sa duca la bun sfarsit sarcina din cauza varstei inaintate sau a unor afectiuni fiziologice).

Implantarea embrionilor se face cam la 72 de ore dupa formarea lor printr-o procedura simpla si usoara numita embriotransfer. Urmeaza un tratament care stimuleaza evolutia embrionului, caci dupa implantare, embrionul se va dezvolta in fat, evolutia sa fiind identica cu cea a unui embrion format pe cale naturala (prin fecundarea dupa contactul sexual). Daca viitoarea mama sau mama surogat are o varsta sub 30-35 de ani, in general se implanteaza 3 embrioni, in caz contrar, se vor implanta in jur de 4-5 embrioni, pentru a spori sansele lor de dezvoltare. De aceea, prin fertilizarea in vitro apar deseori (mai des decat prin conceptia naturala) sarcinile gemelare sau multiple, daca toti embrionii sunt viabili si se dezvolta in fat.

Cine apeleaza la fertilizarea in vitro? Cuplurile pentru care nu exista sanse de a procrea pe cale naturala. Desi este departe de a fi o metoda de reproducere asistata accesibila financiar, exista din ce in ce mai multe cupluri care apeleaza la metoda, inclusiv in tara noastra. De ce? Pentru ca ramane singura sansa de a avea propriul copilas si este o metoda care promite succes.

Daca in cuplu exista probleme de fertilitate severe cauzate de productia slaba cantitativ si calitativ de spermatozoizi, deformari ale uterului, blocari ale tubului falopian, infertilitate feminina (cauzata de tratamente, diverse afectiuni sau stil de viata), iar tratamentele de fecunditate si stimularea ovulelor nu dau rezultate, o sansa ramasa este reprezentata tocmai de fertilizarea in vitro. In plus, femeile care sufera de afectiuni severe sau au varste inaintate si nu pot duce la bun sfarsit o sarcina fara risc crescut pot recurge la acest procedeu, apeland, dupa fecundarea artificiala a propriilor ovule cu sperma partenerului, la o mama surogat care le va purta copilasul in pantec.

Practica folosirii unei mame surogat in cazurile de fertilizare in vitro a fost indelung contestata si pusa sub semnul intrebarii inca de la inceput, problemele fiind legate de moralitatea practicii si relatiile intre persoanele implicate in procedeu. Si fertilizarea in vitro a fost criticata uneori, in special in cazurile in care unele mame au apelat la metoda nu din cauza propriei incapacitati de a da nastere, ci pentru a alege sexul bebelusului sau pentru a se feri de efectele fizice ale sarcinii.

fertilizare in vitro

Astfel, prin acest procedeu, pot fi implantati doar embrionii de un anumit sex si deci stii ce sex va avea fatul. In plus, unele femei bogate au apelat la metoda si au platit o mama surogat sa le nasca bebelusul pentru a-si pastra silueta! Chiar daca aceste practici sunt departe de un standard de moralitate, realitatea ramane ca fertilizarea in vitro a si ajutat mult mai multe cupluri incapabile de preocreere sa aiba propriul bebelus.

Succes si risc la fertilizarea in vitro

Rata de succes a procedurii depinde de multi factori: calitatea materialului genetic, varsta, afectiuni ale mamei purtatoare. In general, rata de succes este de 35%, iar in cazurile in care sanatatea si varsta mamei este buna, de 50%. In general, fertilizarea artificiala se face pana la pragul de 45 de ani, dar odata depasita varsta de 40 de ani, sansele scad. Peste aceasta varsta, se apeleaza la ovule donate de catre o alta femeie.

Embrionul sau embrionii (dupa cum s-a spus, exista sanse de dezvoltare a unei sarcini gemelare sau multiple) se vor dezvolta dupa implantarea in uter exact ca un embrion obisnuit. Fatul, de asemenea, se dezvolta normal, neexistand un procent mai mare de malformatii congenitale sau alte afectiuni.

Copilul nascut dupa fertilizarea in vitro este absolut normal, din punct de vedere fizic, psihic si intelectual (aceasta daca nu apare o problema in dezvoltarea sarcinii, problema fara legatura cu procedeul de reproducere). Asadar, odata embrionul implantat si dezvoltat in fat, nu exista nici o diferenta intre aceasta sarcina si o sarcina rezultata din contactul sexual.

Un beneficiu al fertilizarii in vitro este acela ca ar putea scade numarul de anomalii congenitale ereditare, caci embrionii, inainte de a fi implantati, sunt supusi unei verificari minutioase care poate arata prezenta unor anomalii genetice. Sunt implantati doar embrionii viabili. Acest procedeu permite si implantarea doar a embrionilor de un anumit sex.

Riscuri in sanatatea mamei de la care se recolteaza ovulele nu sunt semnificative. Procedeul recoltarii se desfasoara de obicei bine, in unele cazuri existand ricul lezarii unor vase de sange in timpul procedurii. Riscul mamei care va purta sarcina este identic cu riscul oricarei femei insarcinate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.