De ce apare uneori rivalitatea in cuplu si cat de periculoasa este ea? Va iubiti, va respectati unul pe altul, va place sa stati unul cu altul, insa cateodata vrei sa arati lumii si partenerului ca esti mai bun(a)! Atunci cand iti petreci zi de zi cu o persoana, cand il/o vezi evoluand, dupa o perioada poate sa apara intrebarea – deschisa sau ascunsa: “care dintre noi este mai bun, mai atragator, mai valoros”?
Cei care declara ca nu si-au pus niciodata aceasta intrebare fie mint (si se mint pe ei insisi), fie cred ca stiu deja raspunsul! Cand cineva iti spune: “in cuplul nostru suntem egali”, da un raspuns prefabricat, stereotip, menit sa mentina linistea si pacea. De ce? Niciodata partenerii nu sunt egali: intotdeauna unul va fi mai atragator fizic, mai bun la serviciu sau, mai inteligent, mai priceput la ceva, mai sociabil sau mai placut!
Partenerii deschisi si sinceri recunosc faptul ca fiecare are propriile avantaje si dezavantaje si si le accepta ca atare. Insa egali din toate perspectivele? Niciodata! Atat timp cat rivalitatea in cuplu este o competitie corecta si amicala, ea poate contribui la dezvoltarea personala a fiecaruia si la evolutia relatiei. Cand partenerii se iau la intrecere mai mult ca o joaca in privinta culturii generale sau a evolutiei profesionale, aceasta ii poate stimula si ii face sa isi doreasca sa avanseze. Insa se poate extrem de usor sa se ajunga la o intrecere neloiala si distructiva pentru relatie.
Cand apare rivalitatea in cuplu?
Rivalitatea in cuplu se poate manifesta deseori pe plan profesional, in special daca lucrati in aceleasi domenii sau domenii similare. Initial, va comparati fara sa vreti fiecare propriile realizari cu cele ale partenerului. Odata ce nu iti convine rezultatul acestei comparatii, devii competitiv si vrei sa arati ca poti mai mult! Ceea ce nu este neaparat rau, insa daca dorinta de a dovedi ca esti mai valoros decat celalalt te obsedeaza si iti controleaza actiunile, se ajunge usor la o situatie periculoasa.
Femeile pot ajunge deseori in situatia in care sa isi doreasca sa arate lumii, celor din jur, partenerului si sie insasi ca sunt la fel de bune, valoroase, capabile si inteligente ca barbatii. In special intr-o relatie in care el considera ca barbatul trebuie sa domine financiar si femeia sa se ocupe de gospodarie, femeile pot sa nu accepte deloc acest punct de vedere si sa devina obsedate de a dovedi ca sunt la fel de capabile.
O femeie jignita sau care nu se simte apreciata poate deveni periculos de competitiva. La fel, barbatii pot deveni competitivi din nevoia de a-si arata dominanta, de a arata ca sunt barbati! Cand un barbat se simte amenintat de partenera sa, care poate ajunge, de exemplu, sa castige mai mult sau sa ocupe un post superior in ierarhie, rivalitatea devine o preocupare majora.
Insa chiar si in domenii diferite de lucru se poate manifesta rivalitatea in cuplu. Atunci cand unul dintre parteneri nu ia in serios sau nu respecta profesia celuilalt, considerand-o munca simpla, apare dorinta de a arata ca ceea ce faci este important, dificil si de admirat. Pe plan profesional, rivalitatea in cuplu apare, astfel, atunci cand unul dintre parteneri este nesatisfacut, in special daca se compara cu celalalt sau cand nu este apreciat. Atunci, el doreste sa dovedeasca ca poate fi la fel de bun. Pentru aceasta, poate uneori sa apeleze la tactici de a-l critica pe celalalt pentru a-i diminua increderea in sine. Orice critica intr-un cuplu – chiar o critica constructiva si menita sa il ajute pe celalalt – ameninta linistea si pacea!
Insa rivalitatea in cuplu se poate manifesta pe plan social si fizic: care dintre voi este mai atragator? Care arata mai bine, atrage mai multe priviri, este mai placut social vorbind? Aceasta pentru ca aproape intotdeauna cand un cuplu ia nastere, a existat unul care a curtat si convins si unul care s-a lasat cucerit! Iar a sti ca esti cel care a fost nevoit sa il cucereasca pe celalalt te poate deranja. Poti ajunge sa vrei sa demonstrezi ca esti cel putin la fel de atractiv, placut, admirat si seducator ca partenerul pe care l-ai curtat! Exista cupluri care chiar se iau la intrecere: “cine atrage mai multe priviri in seara asta”, “cine este “agatat” de mai multe ori”?! De ce?
Pentru ca unul dintre ei sau chiar amandoi se simt nesiguri si vor sa arate ca sunt atragatori. Aceasta situatie decurge si din faptul ca partenerul/partenera nu arata ca te admira, nu ofera complimente si nu iti consolideaza increderea in sine. Asa ca poti simti nevoia sa fii admirat(a) de straini pentru a te considera atractiv(a)! Iar cand intrati in competitie pentru a va arata unul altuia cat de atractivi sunteti, aceasta poate chiar ajuta relatia, va poate arata ca aveti un partener dorit, insa doar cat nu se depaseste o limita si cat aceasta nevoie de a te sti la fel sau mai atragator decat celalalt nu te obsedeaza!
Sfaturi pentru a evita rivalitatea in cuplu:
Lucreaza la consolidarea increderii in tine fara a i-o afecta pe a partenerului! Daca ceva la tine nu te satisface – inteligenta, aspectul, profesia – incearca sa evoluezi.
Nu te compara constant cu partenerul de cuplu – sunteti doua persoane diferite si este doar logic ca el/ea este pe anumite planuri mai bun(a), asa cum tu esti pe alte planuri mai bun(a)!
Cand incepeti in gluma o competitie de tipul “cine are mai multi admiratori”, “cine stie mai multe”, “cine castiga mai mult”, opriti-va inainte ca gluma sa se transforme in cearta sau in critica! Unul poate castiga mai mult, celalalt a citit mai mult si stie mai multe, unul este mai atragator, celalalt mai destept! Asa, si? Va potriviti si va iubiti? Aceasta conteaza!
Cand partenerul se lauda cu o realizare si tu te simti nesatisfacut(a) sau inferior/inferioara, revino la realitate si priveste aspectele bune in realizarile proprii! Nu degeaba celalalt te iubeste!
Cand stii ca celalalt are o anumita insatisfactie in legatura cu profesia, competentele sau aspectul, fereste-te sa il critici tocmai in momentul slab sau sa ii dai sfaturi “parintesti”! Declansezi fara sa vrei rivalitatea in cuplu!
Nu te lauda prea mult cu realizarile proprii, in special atunci cand stii ca celalalt nu este multumit(a) de propria evolutie pe un anumit plan!
Daca esti o fire competitiva de la natura, cauta alte persoane cu care sa te iei la intrecere, caci rezultatul unei competitii in cuplu sigur va deranja pe unul dintre voi!
Feriti-va de teste de IQ sau chiar unele teste de cultura generala facute in acelasi timp – nu reflecta intotdeauna realitatea (poate esti obosit(a), distras(a), neatent(a)), insa daca rezultatele arata o diferenta mare intre voi, veti avea probleme!