Părinți și copiiEste bine să ne mințim copiii că Moș Crăciun există? - Ce...

Este bine să ne mințim copiii că Moș Crăciun există? – Ce spun psihologii?

Mitul lui Moș Crăciun, despre care se spune că lasă cadouri frumoase copiilor cuminți, a devenit o metodă de disciplină folosită de foarte mulți ani de către părinți. Moș Crăciun este o minciună minunată, colectivă, utilizată la scară globală. Există foarte multe legende și mituri create în jurul acestui personaj, despre: casa lui Moș Crăciun, sania lui, scrisorile de la copii și lista de cadouri, dar și despre elfi – ajutoarele la realizarea jucăriilor.

Află ce spun psihologii despre acest mit, dacă este bine să ne mințim copiii despre Moș Crăciun?

Navigare rapidă în articol:

  1. Minciuna despre Moș Crăciun
  2. Dezamăgirea copiilor când află că nu există Moș Crăciun
  3. Nu tot ce spun părinții este adevărat
  4. Ce spun psihologii despre minciuna cu Moș Crăciun

1. Minciuna despre Moș Crăciun

Crăciunul este una din cele mai preferate sărbători ale anului, probabil pentru faptul că mulți oameni au cele mai emoționate amintiri de familie din această perioadă. Aceasta este o sărbătoare sezonieră dar și religioasă, influențată și de cultura populară.

Majoritatea părinților decid să spună povestea despre Moș Crăciun copiilor, despre acel personaj cu barbă albă, îmbrăcat în palton roșu, care dă cadouri tuturor copiilor cu ajutorul unor creaturi mitice (elfi, spiriduși). Ei vor astfel să-și înveselească copiii și să le aducă motive de bucurie de Crăciun.

Copiilor le este mai ușor să creadă în minuni decât părinților. Și totuși, părinții sunt cei care au decis să le spună copiilor că există un Moș Crăciun care aduce jucării și cadouri, în sacul său imens, pe sania magică. Ei spun copiilor că vor primi cadouri de la Moș Crăciun dacă sunt cuminți și dacă adorm repede în noaptea de Crăciun. Părinții îi fac pe copii să creadă că moșul are o listă de copii, în care aceștia sunt trecuți în două categorii – cuminți și obraznici. Aceasta este o metodă de disciplină folosită de părinți.

De asemenea, ei le spun și despre generosul Sf. Nicolae, care aduce cadouri la copiii săraci în ziua de 6 decembrie. Sfântul Nicolae face daruri copiilor, le lasă mere, portocale, nuci și dulciuri. Despre el se povestește că ar avea și un toiag, care este un instrument pentru pedepsirea copiilor obraznici.

2. Dezamăgirea copiilor când află că nu există Moș Crăciun

Minciuna despre Moș Crăciun are farmecul ei mulți ani, dar vine și momentul adevărului. Este acel moment în care copiii află că nu există Moș Crăciun, că moșul care le-a adus cadouri este de fapt o rudă din familie. Dezamăgirea că nu există Moș Crăciun este mare și ea se vede pe chipul oricărui copil. Pentru acesta magia dispare, vraja se rupe brusc, iar povestea minunată va lua sfârșit.

Este bine să ne mințim copiii despre Moș Crăciun? Psihologii au încercat să răspundă la această întrebare, să explice care sunt consecințele acestei minciuni.

Credința unui copil în Moș Crăciun este imensă și atunci când el află adevărul, va trăi cu siguranță o dezamăgire mare. El va fi trist de faptul că nu există niciun Moș Crăciun, cunoscut pentru bunătatea și iubirea sa pentru copii.

De regulă, copiii au încredere în părinți și cred aproape tot ce le spun aceștia. Atunci când află despre minciuna cu Moș Crăciun, aproape își pierd încrederea în părinți, ei sunt triști mai ales că în viziunea lor chiar și Crăciunul în sine devine mai puțin magic.

Veniturile părinților devin un factor mai evident decât bunătatea

 

Din cauza minciunii spuse ani de zile de părinți, copiii se schimbă, ei încep să nu mai aprecieze „bunătatea lui Moș Crăciun”, o înlocuiesc cu analiza cadourilor. Prin urmare, pentru ei devine mai important venitul părinților, cât cheltuie aceștia pe cadouri decât gestul în sine. Ei compară cadourile lor cu al altor copiii, care poate probabil fac parte din familii cu „o situație materială mai bună” și astfel constată că nu au primit ce și-au dorit și sunt dezamăgiți.

Prin urmare, Crăciunul nu mai este despre bunătate, este despre analiza cadourilor. Copiii țin cont despre numărul de cadouri, iar acestea sunt legate de statutul socio-economic al părinților.

Apar discuții fel de fel cu mult timp înainte de Crăciun, despre ce cadouri vor ei de la părinți; asta arată că banii și cadourile scumpe, pot fi mai importante decât bunătatea și Magia Crăciunului.

3. Nu tot ce spun părinții este adevărat

Minciuna despre Moș Crăciun îi face pe copii să înțeleagă că nu toate poveștile spuse de părinți sunt adevărate. Copiii se trezesc la realitate, ei învață o lecție de viață: Nu tot ce spun părinții este adevărat!

Tot ce au auzit în copilărie despre povești, basme, zâne, prinți galanți, prințese frumoase este o fabulație. Basmele sunt universuri mirifice din cărți, care le dezvoltă copiilor creativitatea și imaginația, ca parte a gândirii, pentru a face diferență între oameni și animale. Basmele îi ajută să înțeleagă mai bine învățături și lecții de viață, atitudini și comportamente, sunt o sursă de inspirație și pozitivism.

Prin urmare, prin aceste minciuni, povești, basme, se promovează un scepticism oarecum sănătos pentru copii.

4. Ce spun psihologii despre minciuna cu Moș Crăciun

Copiii care cred în Moș Crăciun sunt mai veseli și mai optimiști. Pentru ei Crăciunul este de fapt parte din modul în care și-au imaginat o copilărie fericită.

Psihologii consideră că părinții își încurajează copiii să creadă în Moș Crăciun, dar asta nu este chiar confortabil. Ei spun că există ceva incomod pentru părinți, în ceea ce privește conspirația lor de a spune că Moș Crăciun există. Ei le oferă dovezi false și apoi, chiar se simt ciudat, că i-au făcut pe copii să creadă într-un prieten imaginar.

Copiii cred foarte mult în Moș Crăciun o perioadă de timp; totuși la un moment dat își dau seama că ceva pare „cusut cu ață albă”. Ei au abilitatea de a ști că de fapt Moșul a fost inventat, dar totuși le place să-și imagineze de Crăciun că el ar exista și să se bucure de cadouri și momentele de Crăciun. Deși sunt destul de mici, copiii reușesc să facă distincție între fantezie și realitate, că acestea provin din lumi diferite.

Mulți părinți spun că le place să se prefacă împreună cu copiii lor că există Moș Crăciun, sunt fericiți să trăiască împreună Magia Crăciunului, în fiecare an. Pe măsură ce copiii cresc, ei înțeleg mi bine farmecul tradițiilor Sărbătorilor de iarnă și al poveștilor cu Moș Crăciun.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.