Energia geotermala este o energie ecologica, regenerabia si inepuizabila, rezultata din transformarea apei calde sau a aburilor fierbinti, captati in zone cu vulcanism accentuat, in energie termica sau electrica. Principiul de functionare si obtinere a energie geotermale este destul de simplu si este de doua tipuri:
Fie exploatarea directa a apei calde, din rezervorul geotermal, insa aceasta este o metoda cu un randament destul de scazut din cauza ca apa rezultata va avea o temperatura mult diminuata;
Fie prin utilizarea unui sistem mecanic prin care in crapaturile din zonele calde ale scoartei terestre se injecteaza apa, sub presiune, la cativa kilometri adancime. La capatul opus, apa incalzita, in stare gazoasa, este extrasa si captata pentru a fi transformata in energie termica sau secundar in energie electrica.
Spre deosebire de alte energii verzi, conditionate de factorii atmosferici si ciclul zi/noapte, obtinerea de energie geotermala se poate face indiferent de anotimp, ciclu zi/noapte, precum si alti factori fizico-geografici.
Desi la nivel mondial potentialul este deosebit de ridicat, la nivelul anului 2007 doar 1% din potentialul geotermal total era exploatat.
Pana la o adancime de aproximativ 3m, temperatura solului este constanta, avand o valoare medie cuprinsa intre 10-16 grade C. Pe parcursul iernii temperatura solului este mai ridicata decat a aerului de deasupra, in timp ce vara fenomenul este invers. Tocmai aceste caracteristici sunt exploatate la maxim de instalatiile geotermale pentru a incalzi sau raci spatiile locuibile.
Instalatiile geotermale, pompele termice, sunt compuse din trei parti:
Unitatea de schimb de caldura cu solul: este format dintr-un asamblu de tevi dispuse in spirala si amplasate in partea superioara a solului. In interiorul tevilor circula un fluid, fie apa, fie o solutie de apa cu antigel, care are rolul de a absorbi sau ceda caldura.
Iarna pompa transmite energia captata si retinuta de fluid, vara procesul se inverseaza, racind interiorul cladiriilor.
Pompa termica: este un dizpozitiv creat pentru a folosi puterea caldurii apei sau aburului din scoarta terestra pentru a climatiza un mediu (fie a ridica sau cobori temperatura).
Sistemul de alimentare cu aer.
Avantajele unei astfel de instalatii:
Eficienta ridicata in ceea ce priveste consumul energetic necesar utilizarii instalatiei, 25-30% consum mai mic in comparatie cu sistemele de incalzire/racire obisnuite.
Costuri de mentenanta scazute.
Sunt instalatii fiabile, cu o durata medie de exploatare de 20-25 ani.
Nu depind de conditiile atmosferice externe, anotimp, sau alti parametri fizici.
Singurul dezavantaj major il reprezinta costurile mari de instalare.
Sistemul de pompa geotermala pentru obtinerea de energie geotermala
Pe baza energiei geotermale, cu ajutorul instalatiilor adecvate, putem transforma puterea aburului sau a apei geotermale pentru obtinerea de energie electrica.
Exista trei mari tipuri de centrale care transforma energia geotermala in energie electrica, in functie de starea de agregare a apei fierbinti: gazoase sau lichida:
Centrale „uscate”;
Centrale „flash”;
Centralele cu ciclu binar.
Centralele uscate folosesc puterea aburului din izvoarele geotermale. Sunt primele tipuri de centrale geotermale care au aparut pe piata.
Centralele „flash” se bazeaza pe puterea calorica a apelor geotermale cu o temperatura de 182 grade C, pompata si introdusa in instalatie la presiuni inalte. Aburul fie se obtine direct, fie se obtine prin presurizarea si vaporizarea apei fierbinti. Aburii rezultati vor pune in miscare palele turbinei, obtinuandu-se in acest mod energie electrica.
Centralele cu ciclu binar. Spre deosebire de cele anterioare, in cazul acesteia centrale aburul sau apa fierbinte nu intra in contact direct cu turbina. Apa folosita are o temperatura medie care depaseste 200 grade C.
Principiul de functionare al acestor centrale: sistemul de captare este dublat de un sistem de lichide care absorb caldura cedata de abur sau de apa geotermala. Aceste lichide sunt reprezentate de hidrocarburi inferioare precum izobutanul sau izopentanul. Acest lichid se evapora si pun in miscare palele turbinei generand energie geotermala.
Avantajul unui astfel de sistem este faptul ca functioneaza cu sistem inchis, ceea ce elimina aproape la zero emanatiile de gaze cu efect daunator asupra stratului de ozon.
Avantajele centralelor care folosesc energia geotermala:
Sursa de energie ecologica, curata si regenerabila
Din punct de vedere economic, energia termica/electrica obtinuta din energia geotermala este mult mai ieftina decat cea obtinuta pe baza de combustibili fosili.
Nu depind de conditiile meteorologice.
Dezavantajele acestor sisteme:
Instabilitatea solului datorita forajelor si injectarilor de fluide si extragerea lor. Se poate vorbi in unele cazuri de mici cutremure.
Chiar daca este o sursa inepuizabila, are nevoie de un anumit interval de timp pentru regenerarea rezervei, mai precis reincalzirea zonei si regenerarea rezervei de ape geotermala.
Energia geotermala, in functie de consumator si suprafata incalzita/luminata, poate sau nu sa fie singura sursa de alimentare cu energie a locatiei. In general, este nevoie de existenta unui sistem secundar de alimentare cu energie electrica.