Părinți și copiiDistracție la mare, în această vară – Castel de nisip pentru copii

Distracție la mare, în această vară – Castel de nisip pentru copii

Castelele de nisip pot fi foarte interesante și distractive, ele fac parte din categoria jocurilor de grădiniță și nu numai. Copiii adoră castelele de nisip, ei consideră această activitate foarte relaxantă și o practică mai ales la mare, pe plajă sau la ștrand.

Navigare rapidă în articol:

 1. Castelul de nisip – distracție de vară
 2. Cum se construiește un castel de nisip

1. Castelul de nisip – distracție de vară

În sezonul cald, este momentul perfect pentru copii să iasă afară, să meargă la mare și să se joace în nisip. Copiii se pot distra astfel chiar și în curtea casei, dacă au nisip, sau într-un loc de joacă de acest fel, special amenajat pentru cei mici, cum ar fi într-un parc, sau la ștrand.

În fiecare an, vara, la mare, poți vedea pe plajă copiii de toate vârstele, care fac castele de nisip. Ei folosesc în mod tradițional găleți, greble, matrițe și lopeți din plastic, pentru a construi castele din nisip. Cei mici sunt ajutați și de părinți să facă un castel pe plajă și să se bucure de acest mod drăguț de a se juca.

Avantajele construirii unui castel de nisip

Copiii sunt foarte bucuroși să se joace în nisip, uneori își adâncesc mâinile și picioarele în nisip, sau iau nisip în palme și apoi privesc cum acesta se scurge printre degete.

Acest hobby este foarte popular și unul dintre cele mai distractive pentru copii. Ideea este de a construi diferite lucruri sau elemente care se folosesc la castel (turnulețe, ziduri) și asta este ceva plăcut, creativ, relaxant și atractiv.

Pentru unii copii, nu există vacanță la mare fără a construi un castel de nisip. Unele castele sunt cu adevărat impresionante, alteori destul de simple. Cert este că în cele din urmă castelele se vor prăbuși, deci trebuie făcute la timp fotografii, când sunt gata construite. Cheia pentru a face un castel de nisip este răbdarea. Un castel nu se construiește rapid, el necesită timp.

Nisipul oferă oportunități excelente de a construi castele interesante, acestea pot avea mai multe turnulețe, care se pot apoi decora cu pietricele colorate și scoici. De asemenea, se pot construi porți și ferestre la castel, sau chiar diferite lucruri, personaje din nisip, îngeri și animăluțe.

Colectarea soicilor este de asemenea o activitate foarte distractivă pentru copii, când sunt la mare. Scoicile de pe plajă pot fi folosite la decorarea castelului de nisip. Ele pot fi adunate într-o punguță și luate acasă, pentru a fi folosite ca suveniruri în ocazii speciale.

2. Cum se construiește un castel din nisip

Un castel de nisip nu este greu de realizat, mai ales dacă este unul simplu. Copiii au nevoie de nisip și de apă, pe care o aduc cu găletușa din mare. Cu puțină practică, copiii vor face turnulețe din nisip, ziduri și alte elemente pentru un castel. Activitatea este în sine distractivă, mai ales când copiii se ocupă și de aplicarea unor pietricele sau scoici, pentru a decora castelul realizat din nisip.

Mod de realizare

În general, lucrurile par simple, însă uneori copiii pot vedea că micul lor castel nu este deloc rezistent și se prăbușește, chiar și la o adiere de vânt. Prin urmare, ei trebuie să parcurgă câteva etape, pentru a construi un castel mai rezistent, care să nu se dărâme rapid, iar construcția să se transforme într-o grămadă de nisip. Chiar și așa, activitatea poate aduce zâmbete și distracție, dar nu se poate vorbi despre un castel reușit.

Sfaturi utile

Iată câteva sfaturi pentru a construi un castel din nisip:

 • Trebuie să aduci apă cu găletușa din mare, pentru că apa ajută la construirea unui castel grozav din nisip
 • Nisipul este prea uscat, este alcătuit din boabe foarte fine de nisip și dacă nu se adaugă apă, el nu se va lipi deloc, pentru că boabele se împrăștie
 • Dacă adaugi apă, ceva interesant se va întâmpla – picăturile de apă se strecoară printre boabele de nisip, se lipesc de acestea și formează mici legături între boabe
 • Apa acționează într-un mod asemănător unui lipici, pentru a ține boabele unite
 • Trebuie să folosești suficientă apă, pentru a forma cât mai multe legături de acest fel, între boabele de nisip
 • Dacă nu aduci destulă apă, atunci nisipul va fi cam uscat și se va împrăștia, deci nu vei putea construi ziduri din nisip
 • De asemenea, trebuie să fii atent să nu aduci foarte multă apă, pentru că nici așa nu este bine; ideea nu este să faci o groapă în nisip și să aduci multă apă acolo, asta nu va contribui la formarea acelor legături între boabele de nisip, ci vei obține doar nisip amestecat în multă apă
 • Când ai prea multă apă adăugată în nisip, trebuie să aștepți ca ea să se scurgă, înainte de a te apuca să construiești turnulețele pentru castel
 • O idee bună ar fi să folosești un fel de sită, prin care apa în exces să se scurgă și astfel să ai doar nisip ud pentru a construi castelul dorit.

Alte sfaturi pentru realizarea castelului

Trebuie să faci o bază pentru castel, un fel de platformă din nisip, pe care apoi vei construi castelul. Baza trebuie să fie destul de groasă și robustă, astfel castelul pe care îl vei construi pe ea, nu se va prăbuși.

Pentru bază, trebuie să umpli o găleată cu nisip, apoi să apeși cât mai tare pentru a realiza o formă din nisip bine consolidată. Faci mai multe forme de acest fel, iar apoi le unești între ele și astfel construiești, pas cu pas, baza castelului.

După ce baza este gata, nu mai rămâne decât să-ți folosești imaginația, pentru a construi un castel cât mai drăguț. Poți face turnulețe de castel, folosind găletușe din plastic pentru a modela nisipul cu apă, sau alte forme interesante. Pentru bază și ziduri, poți realiza din nisip și apă forme de tip cărămizi care se așază una lângă alta, sau una peste alta.

Vezi un tutorial despre cum să faci un castel de nisip:

Castelul de nisip, un hobby pentru adulți

Și adulții fac castele din nisip, unele chiar impresionante, adevărate opere de artă.

Vezi aici un video cu 5 castele de nisip uimitor de frumoase, adevărate capodopere:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.