Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – exista anumite teste medicale optionale pe care femeia insarcinata poate alege sa le efectueze sau nu; sunt des recomandate oricarei viitoare mamici, deoarece nu implica nici un fel de risc in evolutia sarcinii, insa decizia de a le efectua ramane personala. Acestea pot fi mai mult sau mai putin indicate – in functie de anumiti factori de risc legati de mama si de sarcina, insa sunt extrem de valoroase in supervizarea sarcinilor cu potential de risc.
Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – ce teste optionale exista?
Screening in primul trimestru al sarcinii. Este un test medical care poate fi recomandat oricarei femei insarcinate, intre saptamana 10 si 14 de sarcina. Consta dintr-un test de sange si o ecografie care va masura lichidul prezent in ceafa fatului (translucenta nucala). Este un test simplu, nedureros si neinvaziv. Scopul sau este de a depista daca fatul se afla in risc de a suferi de unele anomalii congenitale: anomalii la inima, sindromul Down, trisomia 18. Testul medical va oferi rezultate cu o acuratete de aproximativ 80%.
Triplu test in al doilea trimestru. Este un test medical care poate fi efectuat incepand cu saptamana 15 si pana in saptamana 18 de sarcina. Consta tot intr-o analiza de sange, care va masura prezenta a trei hormoni in sangele viitoarei mamici. Scopul acestei investigatii este similar cu cel al screeningului – acela de a depista daca exista risc ca fatul sa sufere de sindrom Down, dar si de alte anomalii, mai exact anomalii ale tubului neuronal, precum anencefalia sau spina bifida. Rezultatele oferite de catre test au o acuratete de aproximativ 70%.
Cvadruplu test. Este un test medical care poate fi recomandat in locul triplului test – in loc sa masoare nivelul a trei hormoni, masoara nivelul a patru in sangele femeii insarcinate. Rezultatele pot oferi o acuratete putin crescuta in identificarea riscului de prezenta a unor anomalii congenitale.
Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – cand este indicat sa se efectueze aceste teste?
Dupa cum s-a mentionat, aceste teste medicale sunt optionale, efectuarea lor fiind decizia personala a femeii insarcinate. Medicul le poate recomanda oricarei femei, insa doar aceasta poate sa ia o decizie. Pentru ca atatea teste medicale de-a lungul sarcinii constituie pentru o viitoare mamica un disconfort si un factor semnificativ de stres, daca femeia insarcinata este perfect sanatoasa si sarcina evolueaza normal, ea poate decide sa nu treaca si prin aceste testari optionale.
Stresul implicat de testele medicale este mare pentru femeia insarcinata – investigatia in sine, dar mai ales asteptarea tensionata a rezultatelor, care poate dura pana la cateva saptamani; timp in care o viitoare mamica isi face griji peste griji…
Partea buna este ca aceste teste optionale nu prezinta nici un fel de risc pentru sarcina, sunt neinvazive si nedureroase. Decizia va fi luata de catre femeia insarcinata, care va discuta cu medicul sau, care are datoria sa o informeze asupra procedurii in sine si a rezultatelor, sa ii explice factorii care ar recomanda testarea si sa o sfatuiasca; apoi, ea poate discuta cu partenerul de viata si poate ajunge la o decizie. Aceste teste sunt mai mult decat indicate in anumite situatii specifice:
O varsta de peste 40 de ani a femeii insarcinate;
Anumite afectiuni ale femeii insarcinate;
Cazuri de afectiuni genetice in istoria familiei;
O sarcina ce nu se dezvolta in pas normal;
Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – rezultatele
Rezultatele testarilor vor fi analizate luand in considerare si alti factori, precum varsta mamei, afectiuni ale mamei, stil de viata al mamei (obiceiuri de consum), varsta gestationala. Cand vorbim despre aceste teste optionale, este important de stiut ca ele nu ofera un diagnostic! Dupa cum s-a spus, acuratetea rezultatelor variaza la fiecare test in parte, de la 60 la 80%.
Aceste teste sunt recomandate doar orientativ, pentru ca medicul sa afle daca exista un risc de existenta a unor anomalii ale fatului. Ele sunt extrem de utile, in special in sarcinile cu risc, deoarece pot duce la testari ulterioare care sa ofere un diagnostic concret.
Se intampla ca aceste teste medicale sa ofere rezultate false pozitive – ele indica un risc de prezenta a unei anomalii a fatului, insa bebelusul se naste perfect sanatos; este un mare dezavantaj al acestor teste, deoarece streseaza mamica, care va fi ingrijorata si o pot convinge sa efectueze testari ulterioare cu potential de risc in sarcina. Exista si situatia inversa – a unui rezultat fals negativ – testul nu indica existenta unui risc, insa bebelusul sufera de o afectiune.
Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – pasii ulteriori
Ca si efectuarea acestor teste medicale, ceea ce urmeaza sa faceti in continuare tine de decizia personala; medicul va poate informa si oferi opinia sa de specialist. Insa este vorba de sarcina dumneavoastra si veti hotari ce urmeaza sa faceti in cazul unui rezultat pozitiv – deci cand rezultatul indica posibilitatea existentei unei anomalii congenitale. Veti pune in balanta disconfortul si riscul testarilor ulterioare cu riscul ca anomaliile sa existe (istoric familial, varsta, sanatate etc.).
Este strict decizia personala daca treceti direct la testari ulterioare care sa va ofere un diagnostic – daca stiti ca exista unii factori de risc pentru aparitia anomaliilor la fat, este o decizie rationala. Puteti in schimb sa alegeti sa nu mai intreprindeti nici o testare ulterioara – in special in lipsa factorilor de risc. Esentialul este sa va informati in detaliu, sa cereti sfatul medicului, insa sa luati dumneavoastra decizia – daca nu exista factori seriosi de risc si daca o testare ulterioara v-ar naste mult prea mult stres, poate fi de preferat sa nu mai efectuati investigatii.
Despre testele screening si diagnostice in timpul sarcinii – ce teste medicale ulterioare se pot efectua pentru un diagonstic:
O ecografie detaliata – poate oferi informatii pretioase, insa nu mereu si un diagnostic. Medicul ar putea observa in timpul ecografiei prezenta unor anomalii ale fatului – precum cele ale tubului neuronal.
Chorionic villus sampling – cand screeningul din primul trimestru indica un rezultat pozitiv, se poate efectua acest test, insa in general doar pana in saptamana 13 de sarcina. Se preleveaza tesut al placentei printr-un tub (transvaginal sau prin abdomen). Riscul este de avort spontan – si anume, de aproximativ 1%.
Amniocenteza – dupa saptamana 15 de sarcina, se poate efectua o amniocenteza, prin care se preleveaza lichid amniotic printr-un ac ce inteapa abdomenul femeii insarcinate. Acuratetea acestui test este de 99%, insa exista un risc de aproximativ 0,5% de avort spontan.